Turci začali vyhosťovať džihádistov. Posielajú ich aj do Európy
12 | 11 | 2019 I Gabriel Matta

Turecké ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že deportovalo Američana, ktorý bol členom militantnej organizácie Islamský štát (IS). Ankara zároveň avizovala, že 14. novembra vyhostí zo svojho územia aj sedem nemeckých džihádistov a pripravuje sa aj na deportáciu 11 francúzskych občanov obvinených z členstva v IS, uvádza sa v článku Daily Mail.


Hovorca ministerstva vnútra Ismail Čatakli priblížil, že amerického "teroristického bojovníka" deportovali z Turecka po dokončení príslušných postupov. Dodal, že z Turecka bude 14. novembra deportovaných aj sedem zahraničných teroristov "nemeckého pôvodu" a postupy potrebné na deportáciu prebiehajú aj v prípade "11 zahraničných bojovníkov francúzskeho pôvodu zajatých v Sýrii". Ankara sa podľa jeho slov okrem zmienených chystá deportovať tiež džihádistov pochádzajúcich z Írska, Nemecka a Dánska.

Turecko v ostatných týždňoch kritizovalo Západné krajiny za to, že odmietajú repatriovať svojich občanov, ktorí odišli bojovať do radov IS v Sýrii či Iraku, pričom niektorým z nich v ich vlasti dokonca medzičasom odobrali občianstvo.

NATO - nová atlantická „dezorganizácia“ (Vladimír Maľšev)
Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Turecký minister vnútra Süleyman Soylu nedávno povedal, že Turecko nie je hotelom pre militantov z IS a avizoval, že Ankara v pondelok začne s repatriáciou týchto džihádistov. Soylu tiež uviedol, že v Turecku je vo väzbe 1200 zahraničných členov IS, pričom počas nedávnej vojenskej operácie na severe Sýrie bolo zajatých 287 členov IS. "Pošleme nazad troch, piatich, desiatich ľudí... Nemá zmysel, snažiť sa pred tým ujsť, pošleme vám ich nazad. Robte si s nimi, čo chcete," povedal uplynulý piatok Soylu. Dosiaľ však nie je jasné, či bude Turecko schopné repatriovať tých, ktorí vo svojej vlasti prišli o občianstvo.


Podľa newyorského dohovoru z roku 1961 je protiprávne ponechať osobu bez štátnej príslušnosti, niektoré krajiny vrátane Británie a Francúzska však tento dohovor neratifikovali a tak sa v ostatnom čase vedú vo viacerých prípadoch zdĺhavé právne spory. Samotná Británia už zbavila pre údajné členstvo v džihádistických skupinách v zahraniční občianstva vyše 100 ľudí.


Soros v rozhovore priznal, že financoval Čaputovú!
11 | 11 | 2019 | ČTK