Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Izrael zosnoval útok na veliteľa džihádu: Operáciu schválil aj premiér, hrozba tvrdej odplaty

Zabili veliteľa zo skupiny Palestínsky islamský džihád Zobraziť galériu (5)
Zabili veliteľa zo skupiny Palestínsky islamský džihád (Zdroj: SITA/AP/Khalil Hamra)

GAZA - Najmenej sedem obetí na životoch a desiatky zranených si v utorok vyžiadala eskalácia napätia medzi Izraelom a palestínskymi militantmi po tom, ako armáda židovského štátu pri útoku v pásme Gazy zabila poľného veliteľa palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád. S odvolaním sa na informácie zdravotníckych orgánov pásma Gazy a predstaviteľov Izraela o tom informovala agentúra AFP.

Letecký útok izraelských síl, ktorého terčom bol palestínsky militant Bahá abú Atá, vyvolal odvetné salvy raketovej paľby na územie židovského štátu. Po nich nasledovali ďalšie nálety izraelského letectva.

Hovorca armády Jonathan Conricus nazval veliteľa "časovanou bombou". Podľa neho bol zodpovedný za niekoľko nedávnych raketových útokov na juhu Izraela a plánoval aj ďalšie operácie. Conricus dodal, že stíhačky zasiahli len dom, kde žil hľadaný militant s rodinou.

Akciu mali naplánovanú už dlhšie. Palestínsky islamský džihád vyhlásil 42-ročného zosnulého za hrdinu a jeho členovia prisľúbili, že sa za jeho smrť pomstia. Krátko po tom, ako potvrdili úmrtie, už bolo počuť rakety vystrelené smerom na Izrael.

Rýchla odpoveď 

Izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola v utorok ráno zneškodnil najmenej 20 z celkovo asi 50 rakiet vypálených z palestínskeho pásma Gazy. Raketové útoky sú reakciou Palestínčanov na zabitie poľného veliteľa palestínskej militantnej skupiny Islamský džihád.

Raketové útoky pri pásme
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/)

Ako v utorok informoval spravodajský portál denníka Times of Israel, vo viacerých lokalitách na juhu a v centrálnej časti Izraela — vrátane Tel Avivu — sa ráno rozozvučali sirény varujúce pred raketovým útokom z Gazy. Z Izraela hlásia jednu osobu ľahko zranenú úlomkom rakety. Vo vážnom stave je však osemročné dievča z lokality Holon, na ktoré sa zrútil poškodený múr, uviedli izraelskí záchranári. Zatiaľ nie je jasné, či poškodenie múru súvisí s palestínskym raketovým útokom.

Izraelská armáda po prvých raketových úderoch odporučila obyvateľom ohrozených oblastí, aby nevychádzali von. Predpoludním armáda zmenila bezpečnostné opatrenia pre centrálnu časť Izraela s tým, že tamojší obyvatelia môžu ísť do práce, ak tam je v blízkosti protiraketový kryt. V školách v oblastiach ohrozených raketovým útokom z Gazy je zrušené vyučovanie.

Palestínski islamisti sa Izraeli vyhrážajú tvrdou odvetou

Radikálne islamistické skupiny z palestínskeho pásma Gazy sa Izraelu vyhrážajú tvrdou odvetou za smrť svojho poľného veliteľa, ktorý prišiel o život v utorok ráno pri útoku izraelskej armády. Informoval o tom portál denníka The Times of Israel. Palestínska militantná organizácia Hamas, ktorá kontroluje pásmo Gazy, vo svojom vyhlásení varovala, že "vražda popredného veliteľa vojenského krídla Islamského džihádu nezostane nepotrestaná".

Konflikt medzi oboma stranami
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

"Sionistický nepriateľ bude niesť zodpovednosť za všetky dôsledky tejto eskalácie a nebezpečného útoku," píše sa vo vyhlásení Hamasu. "Ideme do vojny," uviedol vo vyhlásení generálny tajomník Islamského džihádu Zijád an-Nachalá. Dodal, že útokom na hlavného veliteľa Islamského džihádu Netanjahu prekročil všetky medze. "Odpovieme silou," varoval Nachalá.

Ozbrojená frakcia radikálnej organizácie Islamský džihád - Brigády al-Kuds - vyzvali v utorok na ráznu odvetu za smrť svojho poľného veliteľa. Okrem toho oznámila, že vyhlase "všeobecnú mobilizáciu" svojich bojovníkov a jednotiek. Deklarovali tiež, že "reakcia na tento zločin nebude mať nijaké obmedzenia a bude sa rovnať zločinu, ktorý páchal zločinec (Izrael)."

Veľvyslanec EÚ v Izraeli vyzval na deeskaláciu napätia

Vyslanec EÚ v Izraeli Emanuele Giaufret vyjadril v utorok "veľké znepokojenie" v súvislosti s vývojom bezpečnostnej situácie v tejto oblasti Blízkeho východu. Tento taliansky diplomat, ktorý v Izraeli zastupuje EÚ, reagoval na vypálenie viac ako 50 rakiet z palestínskeho pásma Gazy smerom na Izrael. Raketová paľba sa začala krátko po 06.00 h miestneho času a po tom, ako izraelská armáda pri svojej operácii zabila vplyvného poľného veliteľa radikálnej organizácie Islamský džihád.

Egypt sprostredkoval dohodu o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Ako informoval izraelský denník The Times of Israel, diplomat vo svojom tvíte tiež uviedol, že "je potrebná rýchla deeskalácia", pričom dodal, že "nevyberavá raketová paľba" z pásma Gazy smerom na územie Izraela "je neprijateľná". "Musíme chrániť všetkých civilistov," zdôraznil Giaufret.

V reakcii na najnovší vývoj v Izraeli a na palestínskych územiach vydala Británia pre svojich občanov varovanie pred cestami do tejto oblasti a odporučila im, aby počas pobytu sledovali aktuálne informácie o tamojšom dianí, ako aj odporúčania britského rezortu diplomacie.

Netanjahu obhajoval likvidáciu palestínskeho veliteľa

Izraelská armáda sa pripravuje na eskaláciu násilia po cielenom zabití poľného veliteľa radikálnej palestínskej skupiny Islamský džihád v palestínskom pásme Gazy. V televíznom príhovore to v utorok uviedol náčelník hlavného štábu izraelských ozbrojených síl Aviv Kochavi, informoval na svojom webe denník The Times of Israel. 

Zabitý veliteľ Bahá Abú al-Attá je podľa Kochaviho "muž, ktorý urobil všetko, čo sa dalo, aby sabotoval pokusy o urovnanie napätia s Hamasom, palestínskou militantnou organizáciou ovládajúcou pásmo Gazy.

"Bola to časovaná bomba. Dokonca aj teraz pracoval na útokoch a plánoval ich. Bol zodpovedný za väčšinu útokov, ktoré sa odohrali v minulom roku," uviedol Kochavi s tým, že izraelské obranné sily sa pripravujú na "eskaláciu zo zeme, vzduchu a mora." Dodal, že Bahá Abú al-Attá bol skutočným šéfom palestínskeho Islamského džihádu v pásme Gazy a "človekom, ktorý maril pokoj v južnom Izraeli".

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ariel Schalit)

Predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu v televíznom príhovore k národu uviedol, že operácia, ktorej cieľom bola likvidácia vplyvného palestínskeho veliteľa, bola pred desiatimi dňami jednomyseľne schválená vládou. Netanjahu konštatoval, že "tento terorista vystrelil stovky rakiet a naplánoval viac útokov" zameraných na Izrael. "Bola to časovaná bomba," vyhlásil s tým, že "kto nám ublíži, vrátime mu to". Izrael podľa neho nemá záujem o eskaláciu, "ale keď je to potrebné, odpovieme".

Viac o téme: IzraelPásmo GazyBahá Abú al-Attá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu