Turecko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Turecko začalo s deportáciou zajatých bojovníkov IS. Posiela ich späť do EÚ

ANKARA / Turecko v pondelok začalo s deportáciou zajatých bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) do ich domovských krajín. Ministerstvo vnútra oznámilo repatriáciu jedného amerického bojovníka, nasledovať ho má nemecký a dánsky príslušník IS. V najbližších dňoch potom Ankara plánuje vyhostiť ďalších 21 ľudí, informujú svetové agentúry.

Sedem nemeckých islamistov by krajinu malo opustiť vo štvrtok. U 11 Francúzov, dvoch Nemcov a jedného Ira úrady údajne už začali podnikať potrebné kroky na deportáciu.

Podľa štátnej televízie TRT Haber sa Ankara chystá vrátiť do vlasti na 2500 bojovníkov, z ktorých väčšina zamieri do krajín Európskej únie. V celkom 12 deportačných strediskách v Turecku sa teraz podľa televízie nachádza 813 džihádistov.

Turecko kritizuje štáty Západu za to, že nechcú prijímať späť svojich občanov, ktorí odišli bojovať do Sýrie či Iraku do radov IS. Minister vnútra Süleyman Soylu v piatok vyhlásil, že Turecko nie je hotelom pre bojovníkov IS a že krajina začne islamistami navracať do krajín ich pôvodu už v pondelok. Týkať by sa to malo aj tých, ktorým európske štáty už odobrali občianstvo práve v snahe zabrániť ich návratu.

Európske krajiny sa k prevzatiu svojich občanov, ktorí sa v minulých rokoch zapojili do bojov po boku IS, stavajú veľmi neochotne. Jednak ich pokladajú za bezpečnostnú hrozbu, obávajú sa ale tiež, že by proti nim pri súdnych procesoch domácej justície len ťažko zaisťovala dôkazy. Preberanie islamistov je tiež značne nepopulárne u tamojšej verejnosti.

Viac..  Europoslanci predĺžili podporu Moldavsku a pracujú na opatreniach pre Ukrajinu

Turecko minulý mesiac začalo vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie proti kurdským milíciám YPG, ktoré považuje za teroristov. Pri nej tureckí vojaci zadržali niektorých utečených radikálov z IS, ktorí boli dovtedy držaní v táboroch a väzniciach na sýrskom území. Väčšinu týchto zariadení, v ktorých sa nachádzalo viac ako 11 tisíc islamistov, strážili práve sýrski Kurdi.  Keď však krajinu znenazdajky opustili americkí vojaci a Turecko zahájilo ofenzívu, prestali tábory strážiť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom  portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices