Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Baghdádího nástupca je v hľadáčiku USA: Jeho ríša hrôzy zanikla, teraz sa pozeráme na číslo tri

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že nový vodca extrémistickej organizácie Daeš je v hľadáčiku USA. Trump sa tak vyjadril pri príležitosti Dňa vojnových veteránov a ocenil aj úspešný zásah proti bývalému vodcovi džihádistov abú Bakrovi Baghdádímu.

Americkí prezidenti si tradične pripomínajú tento deň, venovaný pamiatke vojnových veteránov, položením venca na obrovskom vojenskom cintoríne v Arlingtone neďaleko metropoly Washington. Trump však odcestoval do New Yorku, kde predniesol príhovor pred každoročným slávnostným pochodom veteránov v meste, napísala agentúra AFP.


Nenechajte si ujsť Šansóny a iné piesne Richarda Müllera a hostí.


Trumpa sa stal terčom kritiky po tom, ako minulý mesiac oznámil úplné stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie - jeho odporcovia a dokonca aj niektorí spojenci tvrdili, že to umožní Islamskému štátu obnoviť svoju silu a nechá kurdských bojovníkov napospas tureckej invázii. Kurdskí bojovníci boli hlavným spojencom USA v boji proti Daeš.

abú Bakra Baghdádího
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Al-Furqan media via AP, File)

Americký prezident však využil prejav v New Yorku na vyhlásenie, že vedenie Daeš je po Baghdádího smrti čoraz vystrašenejšie. Baghdádí sa odpálil pri razii amerického komanda 26. októbra na severozápade Sýrie v provincii Idlib.

Teraz sa pozeráme na číslo tri

"Pred niekoľkými týždňami americké špeciálne sily podnikli zásah v komplexe Daeš a priviedli svetového teroristického vodcu číslo jeden pred spravodlivosť. Vďaka americkým vojakom je Baghdádí mŕtvy, jeho nástupca a muž číslo dva je mŕtvy. Teraz sa pozeráme na číslo tri," povedal Trump v príhovore.

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

"Jeho ríša hrôzy zanikla a naháňame veľký strach svojim nepriateľom. Tí, čo ohrozujú našich ľudí, nemajú šancu proti sile americkej armády," dodal šéf Bieleho domu. Po smrti Baghdádího a hlavného hovorcu Daeš abú Hasana Muhádžira (pri operácii nasledujúci deň) vymenovala organizácia za svojho nového vodcu málo známeho abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího.

Viac o téme: USADonald TrumpDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu