Štartuje One Day Jazz Festival, vystúpi Valihora Project aj Aron Hodek & Friends

Podujatie, ktoré s prestávkami potrvá do 21. novembra, otvorí koncert v bratislavskom Ateliéri Babylon. Vystúpia na ňom Valihora Project, Aron Hodek & Friends a Chris Dave & The Drumhedz.

12.11.2019 05:00
Valihora Martin Foto:
Hudobník Martin Valihora.
debata

Riaditeľ festivalu na koncerte vzdá hold kalifornskej jazz-funkovej formácii Tower of Power, ktorá si v roku 2011 zahrala aj na One Day Jazz Festivale. „Je to uskutočnenie projektu, ktorý sa už dlhodobo snažím dať spoločne s Matúšom Jakabčicom dokopy. Ide o hranie s väčším bigbandovým obsadením s výraznými dychmi. Chceme si zahrať dobrú hudbu, ktorú máme radi. Tower Of Power je kapela, ktorú milujeme a tiež tu už vystupovala. Máme skvelých hráčov, navyše je dobré festival odštartovať, a ja túto tradíciu dodržiavam, s elitou českej a slovenskej džezovej scény – Juraj Griglák, Eugen Vizváry, Matúš Jakabčic plus sedem skvelých dychárov,“ povedal Martin Valihora.

Počas úvodného večera bude pódium zároveň patriť aj osemročnému slovenskému basgitaristovi Aronovi Hodekovi. „Aron je obrovský talent, má v sebe niečo, čo oceňuje naozaj celý svet. Registrujú ho aj veľké hudobné mená, pozývajú ho na spoločné pódiá ako seberovného. A nie je zaujímavý len svojím neuveriteľným talentom. Má v sebe niečo magické, už teraz z neho srší vlastná hudobná poloha, vízia. Spôsob, akým pristupuje k hudbe, je jedinečný, preto sa vďaka sociálnym sieťam stáva známym po celom svete, a to len prostredníctvom jednoduchých videí, ako hráva so svojím bratom v Komárne. Keď som s ním bol na jednom z najväčších hudobných veľtrhov NAMM v Los Angeles, cítil som sa vďaka nemu ako superstar, všetci si s ním robili fotky. Je to náš veľký vývozný hudobný klenot a teba ho podporovať. Za seba môžem sľúbiť, že One Day Jazz Festival bude stáť pri ňom a bude mu pomáhať vo všetkom, v čom bude vedieť pomôcť – v kontaktoch a v priestore, ktorý mu poskytne. Myslím si, že je to našou psou povinnosťou,“ poznamenal Valihora.

Na festivale, ktorý počas nasledujúcich desiatich dní zavíta okrem Bratislavy aj do Košíc, Prievidze, Banskej Štiavnice a Žiliny sa predstaví i viacero zvučných zahraničných mien. Okrem už spomínaného Chrisa Davea & The Drumhedz prídu na Slovensko aj švédsky klavirista Jacob Karlzon, izraelský klavirista Shai Maestro, ktorý sa predstaví aj so svojím triom na záverečnom koncerte podujatia, ale aj britský basgitarista Tony Grey, francúzsky klavirista Romain Collin či maďarský trubkár Kornél Fekete-Kovács. Jedným z headlinerov festivalu budú aj Ben Williams Quartet, ktorí počas festivalu povedú i vlastný masterclass. „Žánrovo sme veľmi otvorení, napokon džez je veľmi slobodná, liberálna platforma hudby. Je fajn, že máme „nových“ aj „starých“ interpretov. Čaká nás veľa rozmanitej hudby – novej, modernej, progresívnej, džezovej – z celého sveta. Máme sa na čo tešiť,“ poznamenal riaditeľ festivalu.

debata chyba
Viac na túto tému: #One Day Jazz Festival #Martin Valihora