Práca finančného sprostredkovateľa je práca ako akákoľvek iná, no i napriek tomu má verejnosť rôzne názory na túto prácu. Mňa táto práca baví a napĺňa.

Ako dlho robíte finančného sprostredkovateľa a čo je váš najväčší úspech?

Som ambiciózny človek a nikdy som sa výziev nebál, svoju kariéru finančného sprostredkovateľa som odštartoval v roku 2005. Každý kto pracuje v tomto biznise podobne dlho uprednostňuje výhody finančnej nezávislosti a slobody času. Za môj najväčší úspech považujem to, že vďaka tvrdej práci, dobre nastavenému vzdelávaniu, kvalitnému tímu mojich ľudí a prístupu firmy som sa stal Partnerom spoločnosti Brokeria a.s.

Prečo by sa ľudia mali dať na kariéru finančného sprostredkovateľa?

Je to nesmierne dobrodružná práca. U nás v Brokerii  hovoríme o štyroch dôvodoch. Po prvé je to fakt, že každý človek využíva finančné služby a my mu vieme pomôcť sa zorientovať vo finančnom zabezpečení. Druhý dôvod je, že sa stávate oproti štandardnému zamestnaniu finančne nezávislým, úvodné náklady nie sú takmer žiadne a príjem nie je limitujúci. Tretím dôvodom je, že finančný sprostredkovateľ je svojím spôsobom „podnikateľ“, je to veľká príležitosť vybudovať si vlastnú firmu, ktorá prinesie výhody nielen finančnej nezávislosti, ale aj flexibility času. Posledné prieskumy ukazujú, že mladí ľudia si vážia svoj čas a vyberajú si zamestnanie, v ktorom nemusia sedieť „od osem do päť“ niekde v kancelárii. Štvrtým dôvodom je samozrejme sebarealizácia, uznanie, atraktívne ohodnotenie a zázemie firmy, kde dostanete vždy niečo navyše. U nás to všetko máme a hlavne ľudský, normálny prístup.

„Nečakaj na ten správny moment, keď niečo chceš, choď do toho.“ Pridaj sa k nám - [email protected]

Dobre, ale v praxi sa stále musíte stretávať s predsudkami na toto povolanie. Je to tak?

Dovolím si povedať, že už to tak v posledných rokoch nie je. Nám sa darí osloviť nových mladých ľudí k spolupráci. Za čo sme radi, nakoľko je to znak toho, že tento sektor dozrel a začal sa „čistiť“ od tzv. poisťovákov, ktorí vám zvonili pri dverách. Dnešná generácia nemá takúto skúsenosť, nemá takéto predsudky a je viac racionálnejšia. Finančné sprostredkovanie sa výrazne profesionalizovalo, hlavne z pohľadu odbornosti a kvality služieb poskytovaných pre klientov. Platí zlaté pravidlo, že kto chce tento biznis robiť dlhodobo, musí ho robiť poctivo. Dobré meno máte iba raz, ak ho stratíte, už sa späť získava veľmi ťažko alebo vôbec.

Z bežného finančného sprostredkovateľa sa vypracoval na Partnera spoločnosti
Zdroj: @ Vlado Veverka

Michal Škantár, partner Brokeria, a.s. Zdroj: Brokeria a.s.

Začali ste ako bežný sprostredkovateľ a dnes ste Partner, čo všetko to obnáša?

Uspieť je možné, len treba chcieť. Nebolo to vždy ľahké, ale ako sa hovorí „o tom, kde budeš za 5 rokov, rozhodne to, čo robíš dnes“. Moje rozhodnutie vypracovať sa do manažmentu padlo na úplnom začiatku mojej kariéry. Pochopil som, že keď sa chcem stať úspešným manažérom, musí to byť od prvého dňa o tvrdej a poctivej práci s klientami a zároveň obchodným tímom, ktorý som začal budovať. Každý úspech je o istej obete a nebolo to inak ani v mojom prípade. Mojou obetou bol v prvom rade čas. Neustále som sa vzdelával a vždy som sa snažil vyčnievať z radu a robiť viac ako ostatní. Moja práca sa stala zároveň životným štýlom a to len potvrdzuje, že keď vás práca naozaj baví a aktívne na sebe pracujete, výsledky určite skôr či neskôr prídu.

Rozhodli by ste sa aj teraz pre kariéru v tomto biznise?

Nedá sa odpovedať inak, ako ÁNO. Trh nám dnes ponúka veľmi veľa možností a oblastí, v ktorých dokáže človek uspieť. Skĺbiť však časovú flexibilitu, osobnostný a kariérny rast a hlavne možnosť siahnuť si na veľmi atraktívne príjmy neponúka každý sektor. Ten náš áno, a práve preto by som sa aj dnes rozhodol pre kariéru vo financiách, ktoré naberajú čím ďalej na väčšej aktrativite.

Veľa hovoríte o životnom štýle, finančnej nezávislosti, slobode času. Aký je teda životný štýl finančného sprostredkovateľa?

Mnohí si to predstavujú ako nejaký hollywoodsky film, rýchle autá, veľa peňazí, pekné baby a podobne. Nepochybne úspech so sebou prináša aj tieto        možnosti :). V prvom rade je to však o tom, že svoj život dostávate plne do svojich rúk a keďže nie ste limitovaný možnosťami na dosiahnutie svojich cieľov, viete si vytvoriť veľmi slušný životný štandard a hlavne rozhodnúť, ako bude váš život vyzerať.

Z bežného finančného sprostredkovateľa sa vypracoval na Partnera spoločnosti

Zdroj: Brokeria a.s.


Ako vnímate budúcnosť tohto biznisu?

Ľudia sú stále viac a viac zahltení neprehľadnými ponukami od bánk, poisťovní, investičných či dôchodkových spoločností, veľa informácií sa k nám dostáva z online prostredia. Z tohto pohľadu finančný poradca a sprostredkovateľ bude vždy potrebný, aby mohol nezávisle posúdiť a vyhodnotiť vhodné riešenia pre klienta. Treba povedať, že naša práca sa stáva veľmi dôležitou súčasťou života ľudí, pretože zorientovávať sa v rýchlom svete informácii z finančného sveta sa stáva čím ďalej náročnejším. A preto veľmi dbáme na to, aby naši sprostredkovatelia boli plne pripravení obslúžiť klientov na tej najvyššej úrovni.

Z bežného finančného sprostredkovateľa sa vypracoval na Partnera spoločnosti

Zdroj: Brokeria a.s.

Brokeria, a.s. – spoločnosť zaoberajúca sa finančným sprostredkovaním, ktorá ponúka komplexný prístup – všetky finančné produkty na jednom mieste. Prináša jedinečný štrukturálny model, ktorý zapája do riadenia kľúčových spolupracovníkov. Brokeria je najrýchlejšie rastúcou spoločnosťou na trhu finančného sprostredkovania.