Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Vegánsky zelerový krém s jablkami

Vegánsky zelerový krém s jablkami
veganbez mlieka

Zeler je asi jediná zelenina, s ktorou som sa ešte donedávna nekamošila. No keďže je nabitý vitamínmi, znižuje zlý cholesterol a podporuje chudnutie, (ujo Google prezradí aj X ďalších pozitívnych vecí), naučila som sa ho jesť a, dokonca, si na ňom aj pochutiť. Napríklad v podobe tejto krémovej polievky, ktorá je ľahko stráviteľná, zamatovo jemná a dostupná po celý rok.

  • Porcie 4 porcie
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

300 g  zeler
300 g  jablko
150 g  zemiak
1  cibuľa
2 PL  olivový olej
 soľ
 zeleninový vývar alebo vody podľa potreby
2 PL  Creme VEGA Dr. Oetker
 
NA PODÁVANIE
 čerstvé bylinky
 extra lyžica Creme VEGA Dr. Oetker
 uvarený cícer posypaný soľou a údenou mletou paprikou, pokvapkaný olivovým olejom a upečený do chrumkava

Postup prípravy

Okrem zeleru sú v nej aj jablká, zemiaky a cibuľa – všetko zo záhradky a všetko nie uvarené, ale upečené! Lebo pečená zelenina je iný level. Obvykle zeler v polievke kombinujem s kyslou smotanou, no v poslednej dobe trochu redukujem živočíšne produkty, a tak som vyskúšala novinku od Dr. Oetker – Creme VEGA. Je to náhrada crème fraîche na báze sóje, ale teda chuťovo je takmer na nerozoznanie od kyslej smotany. V polievke nikto necítil, že by niečo bolo iné ako obvykle. ;)

Všetku zeleninu aj jablká olúpeme a nakrájame na väčšie kusy. Rozložíme na plech s papierom na pečenie, jemne posolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry, kým nie je všetko mäkké. Ja som piekla 25 minút na 200 stupňov. Potom preložíme do hrnca, zalejeme vývarom kúsok nad zeleninu a rozmixujeme. Vmiešame Creme VEGA, prevaríme, podľa potreby zriedime vývarom alebo vodou a dochutíme soľou, prípadne aj mletým korením. Kto má rád kyslejšie, môže dochutiť troškou citrónovej šťavy.

K polievke tohto typu sa hodí opražená slaninka, vo vegánskej verzii som zvolila opečený chrumkavý cícer. Vopred uvarený ho mám k dispozícii v mrazničke, takže som ho len nechala rozmraziť, osušila, posypala soľou, mletou údenou paprikou a troškou grilovacieho korenia, pomiešala, potrela oliváčom a dala do rúry upiecť do chrumkava. Na 180 stupňov to trvá 15 až 20 minút. Ak nemáte uvarený cícer, rovnakým spôsobom si môžete pripraviť aj ten z konzervy. Super sú aj krutóny z kváskového chleba alebo na suchej panvici opečené vlašské orechy.

10. 11. 2019 19:46

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty