Mladá Boleslav prichádza s štvrtou generáciou svojho bestselleru. Od novej Octavie sa očakáva, že napraví chyby svojho predchodcu a posunie celú značku na novú úroveň. Podarilo sa jej to? Zorientujte sa v novej verzii úspešného modelu v rýchlosti vďaka prehľadu trinástich top noviniek.

1. Dizajn sa mení k lepšiemu

Tretia generácia Octavie vyzerala k svetu najmä v prípade, že bola vybavená full-LED svetlometmi. Kontroverzné delené predné svetlá sú však už minulosťou a na štvrtej Octavii sa podobne výrazná dizajnová slabina hľadá len ťažko.

Kombi bude preferovanou verziou, lepšie sa totiž predáva.
Zdroj: Škoda

Automobil pôsobí majestátnejšie a hodnotnejšie než doteraz, pomáha tomu najmä prepracovaná predná časť s novým nárazníkom a ostro rezanými, širšími a nižšími svetlometmi. Naživo je na Octavii zreteľné, že je výrazne inšpirovaná stále veľmi atraktívnym vzhľadom vlajkovej lode značky.

Anketa: Páči sa vám nová Octavia?

Nie je tajomstvom, že o dizajn Superbu sa postaral Jozef Kabaň a je viditeľné, že aj štvrtá Octavia je, napriek jeho odchodu zo služieb Škode, stále najmä jeho dieťaťom. Aktuálny šéfdizajnér, Olivero Stefani, mal za úlohu predovšetkým solídnu prácu talentovaného Slováka dotiahnuť do úspešnej koncovky. 

Zozadu Octavia pripomína vlajkový Superb.
Zdroj: Škoda

Inšpirácia Superbom je zrejmá aj na zadnej časti liftbacku i kombi. Koncové svetlá majú obdobný tvar, podobný podpis a spoliehajú sa výsostne na diódovú techniku. Výraznú prednú a zadnú časť dopĺňa viac-menej zachovaná tradičná línia profilu, ktorá však v oblasti C-stĺpika v prípade liftbacku a D-stĺpika v prípade kombi opäť nápadne pripomína vlajkovú loď značky.