High-tech továrne Adidas boli súčasťou snahy uspokojiť dopyt po rýchlejšej dodávke nových produktov na hlavných trhoch firmy a zároveň čeliť rastúcim mzdám v Ázii a vyšším nákladom na prepravu. Adidas pôvodne plánoval globálnu sieť podobných tovární.

Nemecká spoločnosť nezverejnila podrobnosti o tom, prečo sa chystá zatvárať robotické továrne, ktoré sa ukázali ako nákladné a odhalili aj problémy pri rozširovaní technológie na rôzne typy výrobkov.

Martin Shankland, vedúci globálnych prevádzok spoločnosti Adidas uviedol, že tieto továrne pomohli spoločnosti zlepšiť jej odborné znalosti v oblasti inovatívnej výroby, ale uplatňovanie toho, čo sa pritom spolu s dodávateľmi naučila, má byť „flexibilnejšie a hospodárnejšie“.

Spoločnosť Adidas začala s výrobou obuvi robotmi vo svojej „Speedfactory“ v meste Ansbach na juhu Nemecka v roku 2016 a v roku 2017 otvorila ďalší závod v blízkosti Atlanty v USA. Firma Adidas, ktorú založil nemecký obuvník Adi Dassler v roku 1949, presunula väčšinu svojej výroby z Európy do Ázie, kde pre ňu pracuje viac ako milión robotníkov v zmluvných továrňach, najmä v Číne a Vietname.

Adidas v pondelok oznámil, že výroba v oboch high-tech továrňach sa preruší najneskôr do apríla 2020. A firma sa namiesto toho sústredí na využívanie technológií, ktoré zaviedli pri výrobe obuvi jej dvaja dodávatelia v Ázii. Tí budú teraz tieto techniky využívať na výrobu širšej škály výrobkov s krátkym výrobným časom, zatiaľ čo Adidas bude naďalej testovať výrobné procesy vo svojom takzvanom adiLab v nemeckom Scheinfelde.

Nemecký výrobca tiež uviedol, že bude ďalej spolupracovať s nemeckou spoločnosťou Oechsler, ktorá sa zameriava na výrobu podrážok pre rôzne typy športovej obuvi, od bežeckej cez kopačky po pokročilé 3D tlačené podošvy.