Sú jedináčikovia naozaj viac sebeckí alebo narcistickí? Nový výskum vyvracia tieto zaužívané stereotypy a naznačuje opak!

660

Jedináčikovia sú často v spoločnosti označovaní za sebeckých či dokonca narcistických jedincov. Možno ste to počuli aj od staršej generácie, ktorá zvykla tvrdiť, že rodina sú minimálne dve deti . Veď ak bude jedináčik ako sa naučí deliť? Bude dostávať všetku lásku a ostane rozmaznaný! Nuž, najnovší výskum búra tieto zaužívané stereotypy a naznačuje dokonca presný opak.

 

Nahlad Fitgo

Z týchto stereotypov nemožno nikoho viniť, tento predpoklad vznikol ešte v minulom storočí . A mnoho uznávaných psychológov mu dokonca verilo a jedináčikov označovalo za tých „najhorších“ jedincov.  Našťastie veda a výskum nám dnes dovoľuje ísť oveľa viac do hĺbky.

Najnovšia štúdia, ktorú podstúpilo 2000 nemeckých obyvateľov ukazuje, že všetky tieto dohady sú len a len stereotypy. A štúdia dokonca dostala príznačný názov “ Koniec stereotypom“.  Čo teda táto štúdia zistila?

Jedináčikovia nie sú narcisti, sebci a dokonca môžu byť v niektorých oblastiach lepší.

 

Keď ide o osobnosť nedokázalo sa, že jedináčikovia sú akokoľvek väčší sebci alebo narcisti.  Kooperujú rovnako ako ľudia, ktorí majú súrodencov.  Ukázalo sa však, že ak  ste jedináčik môžete mať vyššiu motiváciu niečo v živote dokázať a máte predpoklad sa lepšie prispôsobiť okolitým podmienkam .  Jedináčikovia totiž preukázali lepšie študijné  aj kariérne výsledky.

Sú jedináčikovia múdrejší?

Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že jedináčikovia preukázateľne bodujú v IQ testoch. Jediná skupina, ktorá sa dokázala vyrovnať jedináčikom boli jedinci, ktorí sa do rodiny narodili ako prví a tí, ktorí mali len jedného mladšieho súrodenca.  Nutné je však dodať, že táto výhoda je zreteľnejšia v mladšom veku a so zvyšujúcim vekom sa už rozdiel medzi jedináčikmi a „ostatnými“ znižuje až stráca.

 

Sú jedináčikovia osamelejší?

Výskum sa zameral aj na sociálne väzby . Mnoho „mýtov“ hovorí o tom, že jedináčikovia sa cítia častejšie osamelo a súrodencov si vynahrádzajú kamarátmi. Nie je to pravda . Výskum znova ukázal, že jedináčikovia majú rovnaké sociálne väzby ako ľudia, ktorí majú súrodencov a rovnako kvalitné priateľstvá.

 

Je teda lepšie byť jedináčik?

Keď to zhrnieme  je teda do veľkej miery jedno, či ste sa narodili bez súrodencov alebo nie. Dokonca, niektoré závery naznačujú, že je lepšie byť jedináčik.  Jedináčikovia dostávajú maximum materiálneho zabezpečenia, pozornosti a ostatných „zdrojov od rodičov“, ktoré by mali slúžiť na rozvoj osobnosti jedinca.  Počet jedináčikov celosvetovo stúpa a tak je načase prestať veriť poverám.

 

Foto: Canva premium

zdroj

 

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre