TIP na film: Heathers | Kultový film o živote na strednej škole trošku inak

Nenechajte si ujsť

Betka Múcsková
Betka Múcsková
Volám sa Betka, mám 23 rokov a som študentkou žurnalistiky a sociálnej antropológie v Brne. Denne pozerám filmy a seriály. Okrem nich ma baví umenie v rôznych podobách: rada kreslím, maľujem, čítam, vyrábam, píšem,... Verím, že kreativita a tvorenie dokáže človeku dávať viac, než čokoľvek iné.

TIP na film: Heathers

Filmov a seriálov o strednej škole vzniklo už naozaj priveľa. Väčšina z nich však popisuje mladú lásku, problémy so sexuálnym dospievaním, hádky s rodičmi… Školské kráľovné šikanujú nepopulárne dievčatá, ktoré ich na konci príbehu naučia súcitiť a byť milšie. Tento príbeh sme videli snáď už miliónkrát. Film Heathers je však o niečom inom.

Aj v tomto počine sa nachádza mladá láska a hierarchia študentov v škole. Šťastného konca, ktorý by sprevádzali verejné ospravedlnenia a uzmierenie sa, sa však v žiadnom prípade nedočkáme.

veronica a jason
Zdroj: dailycal.org

Náhľad do deja

Veronica je mladá stredoškoláčka, ktorá má veľké ambície. Chce sa dostať na prestížnu univerzitu a patriť medzi populárne študentky. Tri kráľovné školy – Heather, Heather a Heather – ju vezmú medzi seba, aby ju naučili, ako sa správajú populárne dievčatá. Veronica je však iná než ony. Premôže sa a stane sa ich priateľkou, aj keď ich vôbec nemá rada. Dokonca kvôli nim opustí svoje doterajšie kamarátky.

Keď však spozná miestneho rebela Jasona, jej život sa zmení. Zaľúbi sa doňho a nechá sa strhnúť do naozajstných problémov. Jason zmýšľa úplne inak ako ona. Keď sa mu niekto nepáči, proste ho zo svojho života odstráni. A to isté chce aj od Veronicy. A tak spolu nedopatrením zavraždia Heather číslo jeden. Veronica ju nechcela zabiť, chcela sa jej len pomstiť. No James všetko zariadil tak, aby skončila mŕtva. Vďaka jej talentu napodobniť akékoľvek písmo zanechali vedľa Heatherinho tela samovražedný list. 

jason a veronica
Zdroj: bfi.org.uk

Po Heather nasledovali ďalšie populárne deti, ktoré záhadne „spáchali samovraždu“. Zatiaľ čo si to James užíval a tešil sa z ich úspechu, Veronice sa ich počínanie čoraz menej páčilo a chcela z toho vycúvať. Bála sa, čo všetko ich ešte čaká a kedy ich odhalia, a ona tak príde o možnosť prežiť normálny život a dostať sa na vysnívanú univerzitu. Budú pokračovať v bezmyšlienkovitom vraždení? Chytí ich polícia? Či sa nakoniec obrátia proti sebe a zabijú sa navzájom?

Informácie o filme

Tento kultový počin vyšiel v roku 1988. V tom čase vzniklo mnoho filmov a muzikálov o šťastnom živote na stredných školách, preto bol Heathers veľkým prelomom. Ukázal život a zmýšľanie teenagerov z úplne iného pohľadu.

Film zožal veľa kritiky, no aj úspechov a stal sa jedným z kultových príbehov minulého storočia. Dočkal sa aj niekoľkých adaptácii (seriálových aj muzikálových). Trvá necelé dve hodiny a určite by mal patriť do zoznamu zhliadnutých snímok každého nadšenca. Film je veľmi temný, obsahuje čierny humor a nie je vhodný pre citlivé povahy.

Hodnotenia filmu:

CSFD.cz – 73%
IMDb.com – 7,2/10
Rotten Tomatoes – 93%

Mohlo by sa ti páčiť

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- REKLAMA -

Najnovší obsah

- REKLAMA -