Filmy uložené na stáročia. Microsoft uložil dáta do skla

Microsoft uložil Supermana z roku 1978 na nový typ média vyrobeného z kremenného skla. Sklo dokáže uchovať filmy údajne až stovky rokov.

11.11.2019 17:00
Microsoft, Project Silica, Foto:
Nový typ média vyrobený Microsoftom.
debata (1)

Filmové štúdiá majú majú dlhodobý problém s archivovaním filmov. Spôsob, akým filmy archivujú dnes, sa za posledných niekoľko desiatok rokov nezmenili. Namiesto optických médií, pevných diskov alebo cloudu filmy ukladajú na zastaralé celuloidové pásy. Tie sú nie len nepraktické, ale záznam na nich je po mnohých rokoch aj nestabilný. Štúdio Warner Bros. sa preto rozhodlo nájsť alternatívny spôsob a na pomoc privolalo Microsoft.

Microsoft preto začal vyvíjať nový typ média, ktorý by bol schopný archivovať dáta veľmi dlhú dobu bez rizika, že by sa mohli časom poškodiť. Výsledkom je malý tenký plát z kremenného skla, ktorý je súčasťou projektu Silica. Vyrobené sklo je zatiaľ prototypom, no nutne dodať, že veľmi perspektívnym. Microsoft na štvorcový plát s hrúbkou 2 milimetre uložil pôvodnú verziu fimu Superman z roku 1978 s veľkosťou 75,6 gigabajtu.

Odolnosť skla ako média na uchovávanie dát výskumníci overili aj ponáraním do vriacej vody, umiestnením do rúry či intenzívnym poškriabaním. Dáta sa napriek tomu nepoškodili a ich celistvosť zostala zachovaná. Ohroziť by ich nemal ani zub času. Microsoft odhaduje, že dáta v skle by mali vydržať až stovky rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #dáta #Warner Bros #filmové štúdio