Komunikácia mafiána Mariana Kočnera v aplikácii Threema vyplavila ďalší dôkaz, ktorý podľa obžaloby potvrdzuje, že si objednal vraždu novinára Jána Kuciaka. Emotikony znázorňujúce číslo 50 a šípka smerujúca na lebku s prekríženými hnátmi, odoslané Alene Zsuzsovej krátko pred tým, ako k vražde došlo, totiž zapadajú do kontextu vraždy, ktorý sa vyšetrovateľom podarilo odhaliť.

O komunikácii M. Kočnera a A. Zsuzovej informovali denník SME a Denník N.

Podľa vyšetrovateľov si totiž M. Kočner vraždu novinára objednal za 50-tisíc eur. Neskôr, keď vrahovia zistili, že zabili novinára a jeho snúbenicu, doplatil ďalšiu, doteraz nezistenú sumu. J. Kuciaka a jeho snúbenicu M. Kušnírovú zavraždili dve hodiny po doručení správy zloženej z emotikon.

Komunikácia v šifrách

„Riešiš aj tie interiéry na USB?“ znie jedna zo správ, ktoré M. Kočner poslal A. Zsuzsovej niekoľko dní pred vraždou. O interiéroch pritom nikdy nekomunikovali a z kontextu vyplýva, že ide o diskusiu ohľadom materiálov zo sledovania novinárov.

Naznačujú to aj správy, v ktorých sa A. Zsuzsová sťažuje na napadaný sneh. Práve v čase, keď na neho nadáva, mali vykonávatelia vraždy obhliadať dom J. Kuciaka. Pôvodne totiž plánovali J. Kuciaka uniesť a zavraždiť tak, aby jeho telo nikdy nenašli. Políca však predpokladá, že práve kvôli snehu únos odkladali.

Vo štvrtok 22. februára 2018, teda v čase, keď už boli J. Kuciak a M. Kušnírová mŕtvi, sa M. Kočner A. Zsuzsovej pýta, či sa už „roztopil sneh.“ Tá mu odpovedá, že jej vypadol jeden zub. M. Kočner aj A. Zsuzsová boli poverčiví, pravidelne navštevovali vešticu. V snároch sa vypadávanie zubov spája so smrťou.

Prokuratúra kvôli tomu navrhuje, aby sa na hlavnom pojednávaní čítali záznamy A. Zsuzsovej zo zdravotnej poisťovne. Môžu preukázať, že v skutočnosti v tom čase žiadne problémy so zubami nemala.

Pravosť odmietajú

Obaja obvinení pravosť komunikácie v Threeme spochybňujú. M. Kočner sa k nej vyjadroval počas procesu ohľadom falšovania miliónových zmeniek, v ktorom sedí spolu s Pavlom Ruskom na lavici obžalovaných. Vyhlásil, že ide o „neoverenú, nezákonne získanú a fantasmagorickú komunikáciu.“

Pravosť prepisov pritom potvrdzujú aj ďalšie dôkazy. Napríklad stretnutia, ktoré si M. Kočner s A. Zsuzsovou cez Threemu dohadovali, potvrdzujú aj údaje o ich polohe na základe mobilných telefónov, či fotografie.

Obhajca A. Zsuzsovej Štefan Neszméry pre SME tvrdí, že plánuje spochybniť spôsob, akým polícia spárovala komunikáciu s A. Zsuzsovou. M. Kočner ju mal totiž v telefóne uloženú pod menom Dušan Keményi.

Vyšetrovanie vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej polícia ukončila v závere septembra. V súčasnosti spis študuje súd a rozhodne, či vytýči hlavné pojednávanie, alebo ho vráti na došetrenie. Vzhľadom na rozsiahlosť spisu sa však zrejme tak skoro nerozhodne.