Denník N

Vedci premýšľajú, či šťastie môžeme mať zapísané v génoch

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Aj viera môže pozitívne vplývať na pocit šťastia, ale zdá sa, že iba za predpokladu, že veriaci žije v liberálnej krajine.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

V novom filme Heleny Třeštíkovej s názvom Forman vs. Forman vyslovuje svetoznámy český režisér Miloš Forman myšlienku, že život človeka nemusí nutne mať nejaký jasne pomenovateľný zmysel.

Vraví, že človek v živote nie je povinný dosiahnuť nejaký veľký cieľ či zanechať mimoriadny odkaz. Dôležité je usilovať sa o to. A práve toto úsilie, táto cesta robí človeka šťastným.

Slávny český divadelník Miroslav Horníček vo svojich pamätiach vraví niečo podobné – šťastie je naša schopnosť byť šťastný.

Od sociológie až po genetiku

Holandskí genetici vo svojej najnovšej štúdii, publikovanej vo vedeckom časopise Scientific Reports, uvádzajú, že táto Horníčkom zaznamenaná dispozícia môže byť podmienená aj geneticky.

To by mohlo znamenať, že už pri narodení dostávame do vienka, či budeme veselej povahy, alebo skôr ufňukanci. Presne ako postavičky z knižiek Tove Janssonovej – taká Smeja napríklad stále plače a Mrmlinej dcére je zasa všetko na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie