Učitelia politikom neveria

Tak dlho sa chodí s džbánom po vodu, až sa ucho odtrhne. Možno je nespravodlivé, že sa českí učitelia rozhodli štrajkovať práve počas Babišovej vlády, ktorá pre ich ocenenie urobila v porovnaní s predchádzajúcimi najviac, no pedagógom už došla trpezlivosť s okázalými sľubmi politikov, ktoré sa potom neplnia.

11.11.2019 14:00
debata (10)

Vláda ANO a ČSSD pri svojom nástupe sľúbila, že učitelia na konci volebného obdobia budú mať 150 percent príjmu z roku 2017, teda asi 45-tisíc českých korún. Ich platy sa z roka na rok zvyšujú. Vlani o 15 percent. Na začiatku tohto roka im premiér Andrej Babiš aj minister školstva Robert Plaga (obaja ANO) sľúbili opäť 15-percentný nárast.

Ako sa hovorí v Česku: „Sliby – chyby“. Realita je taká, že návrh štátneho rozpočtu pre budúci rok počíta s desaťpercentným navýšením. To učiteľov, ktorí získali dojem, že ich táto vláda prehliada rovnako ako bývalý pravicový kabinet, roztrpčilo. Plaga navyše počas leta predstavil niekoľko rôznych verzií platovej úpravy. Čo sa mu práve preháňa hlavou, to sa školské odbory často nedozvedali od rokovacieho stola, ale z jeho telefonátov či z médií. To bol ďalší kamienok do mozaiky nedôvery.

Tým rozhodujúcim však bol spôsob, akým minister mieni deliť oných desať percent medzi pevnú časť skrytú do taríf a pohyblivú časť danú odmenami, ktoré učiteľom stanovujú riaditelia škôl. Odbory chcú maximum peňazí do taríf. Majú pochybnosti o objektivite mnohých riaditeľov. Boja sa, že budú pridávať len svojim obľúbencom. Navyše, v minulosti často peniaze na odmeny do škôl nedoputovali či boli vynaložené na iné účely. To súvisí s dlhodobým nedostatočným financovaním školstva, v ktorom sa potom na rôznych úrovniach vytĺka klin klinom.

Aby toho nebolo málo, priliali politici olej do ohňa. Babiš pred štrajkom vzniesol paranoidnú otázku, kto za odborármi stojí. Plaga zase štrajk označil za debakel odborov. Učiteľov nesmelo podporila vládna sociálna demokracia aj stredopravá opozícia, ktorá nevynechá príležitosť Babiša kritizovať. Pirátska strana navrhla valorizáciu učiteľských platov podľa vzoru dôchodkov. Prečo by sa nemala týkať aj ďalších štátnych zamestnancov, však nevysvetlila.

O tom, či bol štrajk úspešný, alebo nie, sa vedie polemika. Nejakou formou sa do neho zapojilo 7 000 z 9 600 škôl. Odbory tvrdia, že majú čísla o 80-percentnej podpore všetkých pedagógov. Na mnohých miestach sa však učilo a ani odozva medzi rodičmi a zvyškom verejnosti nie je jednoznačná. Medzi ľuďmi sa hovorí, že učitelia príliš tlačia na pílu a že rast platov nie je sprevádzaný rastom kvality výučby.

Výraznú podporu štrajkujúcim učiteľom vyjadrilo nielen vedenie odborov, ale aj zástupcovia zamestnávateľov. Šéf odborov Josef Středula poslal spolu s prezidentom Zväzu priemyslu a dopravy Jaroslavom Hanákom poslancom list, aby pri prerokúvaní štátneho rozpočtu pridali na platy učiteľov ďalších päť miliárd korún. Tlak v rámci tripartity na podporu vzdelanosti je sústavný.

Výraznú podporu však štrajkujúcim vyjadrilo nielen vedenie odborov, ale aj zástupcovia zamestnávateľov. Šéf odborov Josef Středula poslal spolu s prezidentom Zväzu priemyslu a dopravy Jaroslavom Hanákom poslancom list, aby pri prerokúvaní štátneho rozpočtu pridali na platy učiteľov ďalších päť miliárd korún. Tlak v rámci tripartity na podporu vzdelanosti je sústavný. To by mohlo s koaličnými i opozičnými zákonodarcami pohnúť a na poslednú chvíľu prihrať učiteľom navýšenie z inej rozpočtovej kapitoly.

Spor, či peniaze prilievať do taríf, alebo do odmien, však zostane a Plaga má v ňom aj podporu pravice. Nakoniec, to najpodstatnejšie sa aj tak odohrá za rok. To by mali učitelia dostať zvyšok sľúbených peňazí, aby bol vládny sľub naplnený, a bude tiež dôležité rozhodnúť, či preferovať pevnú alebo pohyblivú časť mzdy.

Aj keď sa však rozhodne o cifrách, ťažšie bude zmeniť ľudské podvedomie. V ňom sú učitelia vnímaní ako niečo samozrejmé. Na to, že pripravujú budúcich špičkových vedcov alebo manažérov, sa zabúda. Ale je to tak. Učitelia sú základ a hazardovať s ich dôverou je nerozum.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy #Andrej Babiš #ANO