Predaj áut v Číne klesol v októbri 16. mesiac po sebe, pričom pokles opätovne zaznamenal aj predaj ekologických vozidiel. Celkový pokles predaja áut sa minulý mesiac v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi zmiernil, naopak, v prípade ekologických áut sa zrýchlil. Poukázala na to v pondelok Čínska asociácia výrobcov áut (CAAM).

Predaj áut v Číne klesol v októbri medziročne o 4 %. Na porovnanie, v septembri pokles dosiahol 5,2 % a v auguste 6,9 %. Môže to znamenať problémy pre rôzne automobilky vrátane niektorých európskych, pre tie je totiž čínsky trh jedným kľúčových odbytísk ich produkcie.

Predaj ekologických vozidiel známych pod skratkou NEV (nové energetické vozidlá) sa však zrýchlil. Tempo poklesu dosiahlo 45,6 %, zatiaľ čo v septembri sa ich predalo medziročne o 33 % menej. Za minulý rok, keď celkový počet predaných áut klesol prvýkrát od 90. rokov 20. storočia, pritom predaj NEV vzrástol takmer o 62 %.

Čína patrí k podporovateľom nových energetických vozidiel, najmä pre problémy s ovzduším vo veľkých čínskych mestách. Tento rok však Peking dotácie pre tieto vozidlá znížil v rámci celkového plánu postupného obmedzovania dotácií. To sa odrazilo na ich cene a následne dopyte.