Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

11. novembra 2019

Noc divadiel bude aj o účasti žien na udalostiach novembra 1989



Ilustračná snímka z novembra 1989.



Zdieľať
Ilustračná snímka z novembra 1989. Foto: TASR/Alexander Buzinkay
Banská Bystrica 11. novembra (TASR) - Účasť žien na udalostiach Novembra '89 bude témou večera pri príležitosti Noci divadiel a 30. výročia Nežnej revolúcie, ktorý sa v Bábkovom divadle na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici uskutoční v sobotu 16. novembra. O 18.00 h budú o novej knihe Zuzany Maďarovej "Ako odvrávať novembru '89. Rodové aspekty pamäti", diskutovať autorka knihy s Alexandrou Ostertágovou.


„Kniha je výsledkom výskumu, ktorý sa začal pred desiatimi rokmi. Spisovateľka Ingrid Hrubaničová sa vtedy v otvorenom liste „potenciálnym ženám Novembra“ pýtala, kde sú ženy, ktoré sa na týchto historických udalostiach podieľali. Organizácia Aspekt nadviazala na jej výzvu otázkou „Čo si robila v novembri 1989?“ a zverejnila príbehy 28 žien z obdobia revolúcie. Tu sa začal príbeh môjho skúmania, ktoré trvá dodnes,“ uviedla Zuzana Maďarová v rozhovore pre divadlo.

„Kniha si všíma nemainstreamové aspekty takej mainstreamovej udalosti, akou je November 89. A tým je 'revolučne' iná. Tým bude iné aj spomínanie na November a Noc divadiel v Bábkovom divadle na Rázcestí,“ uviedla k podujatiu dramaturgička BDNR Monika Tatarková.

Večer doplní inscenované čítanie rovnomennej knihy Zuzany Maďarovej a poviedky Jany Juráňovej Malá nočná príhoda z knihy Lásky nebeské. Texty interpretujú herečky divadla Marianna Mackurová a Mária Šamajová. Večerom bude sprevádzať živá gitarová hudba v podaní Anny Vatalovej, študentky gymnázia. Réžiu pripravila Iveta Š.

Podujatie BDNR zrealizovalo v rámci Noci divadiel 2019 a banskobystrickej kampane Kľúčová je sloboda. Na podujatí spolupracuje združenie Aspekt Bratislava.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Pri nordic walkingu pracuje vyše 90 percent svalov
<< predchádzajúci článok
Na Festivale J. Smreka si cenu prevezme rumunská poetka Ana Blandiana