Na Fiľakovskom hrade ukončia turistickú sezónu netradične

Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva verejnosť na netradičné ukončenie turistickej sezóny na fiľakovskom hrade, ktorého brány sa každoročne zatvárajú 15. novembra (v piatok).

V sobotu 16. novembra 2019 o 13:00 hodine sa vydáme po stopách posledného hradného kapitána Štefana Koháryho II. Počas prechádzky, začínajúcej na hrade, budú mať jej účastníci možnosť navštíviť tri najstaršie budovy mesta, z ktorých sa každá viaže k menu hrdinského kapitána.

V hradnom areáli sa v krátkosti zhodnotí tohtoročná turistická sezóna a predstavia sa plány budúcoročných noviniek pre návštevníkov. Jesennú prechádzku v pevnosti spestrí čaj bylinárky a prehliadka múzea s výkladom o zaujímavostiach zo života tohto významného kapitána. Následne bude pokračovať do Koháryho kúrie, kde sa uskutoční prehliadka budovy a jej pivničných priestorov so zariadenou väzenskou celou. Nebude chýbať ani ochutnávka vareného koháryovského vína vo vínnej pivnici kúrie. Poslednou zastávkou bude františkánsky kostol. Po privítaní pátrom Jakubom si účastníci môžu pozrieť jeho obnovený interiér s reštaurovaným hlavným oltárom a nástennými maľbami. Vypočujú si zaujímavosti zo života františkánov a dozvedia sa, kto sa zaslúžil o znovupostavenie kostola a kláštora začiatkom 18. storočia.

Organizátori sa tešia na všetkých záujemcov, ktorí si radi vypočujú nové zaujímavosti z histórie mesta, a nenechajú si ujsť posledné hradné podujatie tohto roka. Účasť je bezplatná.

Gemerland, Zdroj: Hradné múzeum vo Fiľakove

Zdieľajte článok

Pridaj komentár