Popred Slnko dnes preletí Merkúr. Jav bude vidno aj na Slovensku

Popred Slnko dnes preletí Merkúr. Jav bude vidno aj na Slovensku
Ľubomír Franko

Popred kotúč Slnka prejde počas dnešného dňa planéta Merkúr. Zaujímavý úkaz sa vyskytuje len niekoľkokrát za storočie. Pozrite si kde a ako ho pozorovať. 

Planéta Merkúr sa nachádza najbližšie k Slnku zo všetkých planét Slnečnej sústavy. Keďže jeho dráha obehu prechádza pomedzi Zem a Slnko, niekoľkokrát za storočie môžeme pozorovať jeho prechod popred slnečný kotúč.

Ako uvádza Slovenský zväz astronómov, k úkazom dochádza v máji alebo v novembri, pričom novembrové prechody sú dvakrát častejšie. Interval medzi novembrovými prechodmi je 7, 13 alebo 33 rokov, medzi májovými 13 alebo 33 rokov.

Frekvencia prechodu Merkúru popred slnečný kotúč

Takýto relatívne vzácny úkaz nastane už dnes popoludní, pozorovať ho budeme môcť aj z nášho územia. 

Fakty o pozorovaní:

  • V 21. storočí sa po dnešnom dni vyskytne úkaz najbližšie 13.11.2032, kedy budeme môcť pozorovať jeho celý priebeh (nie len polovicu ako tomu bude dnes),
  • minimálne zväčšenie ďalekohľadu by malo byť aspoň 10-násobné, ideálne však aspoň 50-násobné,
  • najbezpečnejším spôsobom je projekcia cez ďalekohľad na papier, pri priemere Slnka 25 cm bude Merkúr malá čierna bodka s priemerom 1,3 mm.

Planéta Merkúr by sa mala dotknúť slnečného okraja o 13:35 a o pár minút sa bude už celý kotúč planéty premietať na slnečný disk. Pozorovanie ukončí západ Slnka a teda aj Merkúru približne o 16:09.

zdroj: Slovenský zväz astronómov
zdroj: Slovenský zväz astronómov

Ako jav pozorovať?

Pozorovanie tohto javu nebude jednoduché. Merkúr je natoľko malý, že v čase keď sa bude prechádzať popred Slnko, bude priemer jeho kotúču tvoriť 1/186 priemeru slnečného kotúča.

Keďže bude veľmi malý, na jeho pozorovanie budeme potrebovať aspoň malý teleskop, ktorý musí disponovať potrebnými filtrami, aby nedošlo k poškodeniu zraku pozorovateľa.

Počasie bude pozorovaniu javu na Slovensku priať, najmä v západnej polovici územia by malo byť slnečno a pri polooblačnej oblohe by nemali nastať žiadne komplikácie. Viac oblačnosti bude na východe Slovenska, kde pri oblačnej oblohe  podmienky nebudú veľmi priaznivé.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd