Futbalovú Fortuna ligu, zápasy slovenských hokejistov na domácom Kaufland Cupe či nedávnom Nemeckom pohári aj ME vo volejbale mužov a žien nakupuje RTVS posledný rok od rovnakej spoločnosti – Globsport.

Tá vznikla iba vlani v novembri a odvtedy sa jej na poli športových práv mimoriadne darí. Do portfólia získava licencie práve k podujatiam, o ktoré má RTVS historicky záujem, pričom v minulosti niektoré z týchto práv sama zakupovala priamo.

Teraz ich televízia kupuje cez „sprostredkovateľa“, a je tak nejasné, koľko na tom prerába, teda aká je marža dodávateľa. Otázne je aj to, či nejde v konečnom dôsledku o cielene netransparentný reťazec, ktorý umožňuje obohacovať sa konkrétnym osobám.

Kupujú to, čo chce vysielať RTVS

Televízie bežne získavajú licenčné práva od súkromných spoločností, pri športe je to štandardné najmä pri veľkých akciách typu hokejové MS či olympiáda, ktoré nakúpi pre celý región jeden hráč a ponúka ich staniciam. Víťazí tá, ktorá ponúkne najviac.

Prípad Globsportu však vyvoláva viacero otáznikov. Predovšetkým tým, že firma vznikla narýchlo a okamžite nakúpila športy, ktoré následne predala RTVS. Ako dokázala neznáma spoločnosť uspieť v domácich aj zahraničných tendroch, kde ponukou prebila aj veľké televízie? Ako zároveň vedela, že keď nakúpi napríklad volejbalový šampionát za tisíce eur, bude ho mať na slovenskom trhu komu predať a nájde medzi vysielateľmi záujemcu, ktorý ho odvysiela?

Konateľka Globsportu Alexandra Váryová do problematiky veľa svetla nevniesla. Nepovedala, ako sa firma, ktorú vlani založilo občianske združenie Sportopolis, dostala napríklad k spomínaným právam na volejbalové ME, ktoré predávala švajčiarska spoločnosť Infront.

Kto zarába na športe v RTVS? Vyše milióna eur za práva poslal Rezník neznámej firme

Športové štúdio RTVS (vpravo šéf sekcie športu Matej Hajko, uprostred tímlíder pre priame prenosy Pavol Gašpar a hovorkyňa Erika Rusnáková) Zdroj: TASR

„Nemyslíme si, že by podrobnosti a detaily nášho podnikania a systému práce, úspechov ako aj neúspechov, know-how, priebehu rokovaní a ich výsledkov, mali byť predmetom medializácie,“ uviedla.

RTVS za oba turnaje zaplatila Globsportu 68 400 eur vrátane dane. A. Váryová nešpecifikovala, či práva Globsport kupoval po vyhratom tendri, alebo iným spôsobom. Neuviedla ani, či práva ponúkla aj iným slovenským televíziám ako RTVS.

„Produkty a služby našej spoločnosti – licencie nevynímajúc, ponúkame primárne partnerom, u ktorých predpokladáme najvyšší záujem o daný produkt,“ odpovedala neurčito.

RTVS sa Mediálne.sk spýtalo, či považuje za náhodu, že nová firma na trhu skupuje práva na podujatia, ktoré RTVS dlhodobo vysiela a je zväčša jediným potenciálnym záujemcom o ne. Hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková odpovedala,

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa