Komentáre a názory 11. november 2019

Dilemy doktora Harabina

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Prečo je dôležité sledovať, ako to medzi Kotlebom a Harabinom dopadne.
Prečo je dôležité sledovať, ako to medzi Kotlebom a Harabinom dopadne.
Jozef Majchrák

Jozef Majchrák

Dilemy doktora Harabina
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda ĽSNS, ktorý vyzval „váženého pána doktora“ Štefana Harabina a jeho stranu Vlasť na spoločný postup do volieb, dostal včera odpoveď. Aj keď asi menej konkrétnu, ako čakal.

Harabin mu vo videu odkázal, že je pripravený rokovať so všetkými stranami, ktorým ide o „normálne“ Slovensko. Hoci Harabin hovoril o viacerých stranách, dôležité je, že konkrétne spomenul iba ĽSNS a Mariana Kotlebu pozval 14. novembra do sídla svojej strany na rozhovory.

Za povšimnutie stojí aj dikcia Harabinovho odkazu, ktorá celkom nezodpovedá pozícii jeho strany. Je to on, kto sa pasuje za lídra boja za „normálne“ Slovensko, kto rozdáva karty a pozýva na stretnutia.

Pre Kotlebu by bol volebný pakt s Vlasťou čistým víťazstvom. Eliminoval by riziko, že Harabin mu odčerpá voličov, a zároveň by vypočul hlasy, ktoré sa ozývajú aj v jeho tábore a volajú po spájaní „vlasteneckých síl“. Tie sa dali zaregistrovať aj počas prezidentských volieb, v ktorých Harabin aj Kotleba cielili na podobnú voličskú skupinu.

Spoločný postup s Vlasťou by ešte viac posilnil schopnosť kotlebovcov získavať hlasy v mainstreame, o čo sa dlhodobo a nie bez úspechu snažia. Populista Harabin, ktorý obhajuje SNP a nepoužíva rasistický slovník, by im v tom mohol pomôcť. Ako prezidentský kandidát Harabin cielil najmä na sklamaných voličov Smeru a prezentoval sa ako bojovný ochranca kresťanov. Bola to síce falošná, účelová maska, ale časť kresťanského prostredia vrátane niektorých kňazov dokázala zmiasť.

Lenže Štefan Harabin musí pred vstupom do spolupráce s ĽSNS zvažovať aj niekoľko dilem.

Jednoznačným plusom pre neho je, že volebná spolupráca s ĽSNS by mu zaistila parlamentnú istotu. Čo vôbec nie je maličkosť. Harabin síce dosiahol v prezidentských voľbách pomerne slušný výsledok, ale parlamentné voľby sú o inom. Je to súboj strán a nie všetci, ktorí dali hlas Harabinovi ako kandidátovi na prezidenta, budú voliť aj jeho stranu.

Istota parlamentného kresla je pre lídra strany Vlasť dôležitá aj preto, že po zmene zákona o sudcoch príde dňom zápisu na kandidátku o talár. A na dôchodok sa Štefan Harabin ešte určite nechystá.

Ako prezidentský kandidát Harabin cielil najmä na sklamaných voličov Smeru a prezentoval sa ako bojovný ochranca kresťanov.Zdieľať

Na druhej strane, v tandeme ĽSNS – Vlasť by bol Harabin Kotlebovou dvojkou, keďže lídrom takéhoto zoskupenia pravdepodobne bude logicky chcieť byť predseda preferenčne silnejšej ĽSNS. Čo pre bývalého ministra a šéfa Najvyššieho súdu, ktorý Kotlebu v prezidentských voľbách porazil, nie je úplne dôstojná pozícia.

Navyše je tu stále možnosť, že samostatným postupom by Harabin získal viac. Ak by takto prekročil päť percent, postavenie jeho strany by bolo silnejšie a zrejme by mal v parlamente aj viac poslancov, ako by sa mu tam podarilo dostať v koalícii s Kotlebom. Na vyriešenie tejto dilemy má Štefan Harabin v podstate len niekoľko dní, počas ktorých ho ani prípadné ďalšie prieskumy preferencií veľmi múdrejším neurobia.

Volebnou spoluprácou s ĽSNS by si Harabin prudko znížil šancu vstúpiť do vlády. Takýto scenár síce nevyzerá veľmi reálne, ale úplne vylúčiť sa nedá. Ak by napríklad voľby dopadli tak, že povedzme Smer, SNS a Vlasť by mali dosť hlasov na zostavenie vlády, takáto koalícia by bola do týždňa na svete. Pri účasti Harabina v spoločnom predvolebnom projekte s politickým extrémom by už niečo také bolo oveľa komplikovanejšie. Tento biľag by sa s ním navyše tiahol ešte dlho.

Do úvahy tiež treba zobrať záujmy Harabinových sponzorov. Strana je hneď po vzniku veľmi viditeľná, má množstvo bilbordov či inzercie vo verejnej doprave. Finančnými suchotami v každom prípade určite netrpí.

Otázkou je, či chcú mať títo sponzori z Vlasti len parlamentný prívesok ĽSNS alebo sa rozhodli investovať do ambicióznejšieho projektu. Aj ich záujmy bude musieť Štefan Harabin brať do úvahy.

Nahováračky medzi Kotlebom a Harabinom sú v každom prípade hodné pozornosti. Na rozdiel od opozičného paktu o neútočení, ktorý sa už zmenil na paródiu predvolebnej spolupráce.

V tejto chvíli je reč len o rokovaniach. Ak by však vyústili do predvolebnej koalície, mali by sme na scéne subjekt s potenciálom zamiešať s prognózou volebného výsledku, ktorú  nám dnes ukazujú prieskumy verejnej mienky.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia