Robert FicoTASR
StoryEditor

Finančné evanjelium podľa Fica

10.11.2019, 23:00
Pozitívne úroky máme priam zakódované v našej DNA.

Banky majú za sebou ťažký týždeň. Zviezla sa na ne kritika vládnucich autorít za „nehoráznu“ ziskovosť, vysoké poplatky či nízke úrokové sadzby z vkladov. Následne prišiel trest v podobe zvýšenia bankového odvodu. Kritizovať banky za nízke úroky je zvláštne. Na jednej strane to štátu v pozícii dlžníka mimoriadne vyhovuje, veď minister financií sa rád pochváli historicky najnižšími nákladmi, za ktoré si od investorov vrátane bánk požičal. Na druhej strane, z pozície sporiteľa jeho stranícky šéf kritizuje banky za to, že za svoje úspory nedostane toľko, čo v minulosti.


Áno, zvyk je železná košeľa. A na pozitívne úroky si zvykol nielen bývalý premiér, ale aj väčšina vyspelého sveta. Máme ich priam zakódované v našej DNA, veď o nich hovorí aj podobenstvo o talentoch v Evanjeliu podľa Matúša. Prišla však nová doba. Úrokové sadzby už nie sú pozitívne. A komerčné banky sú v tom nevinne. Predávajú klientom to, čo nakúpia od ECB, a tam nakúpia za mínus. Ďalšie mínus sa priráta po započítaní bankového odvodu, odvodu do európskeho rezolučného fondu a odvodu do fondu na ochranu vkladov. Fakt, že klienti za svoje vklady doteraz dostali aspoň „pozitívnu nulu“, bol do veľkej miery odraz starej doby. Tej, ktorá u nás zákonom zakazuje bankám, aby fyzickým osobám účtovali na vkladoch záporné sadzby.


Popierať gravitáciu úrokového prostredia sa však nedá donekonečna. Obzvlášť keď sa dvojnásobným bankovým odvodom, de facto daňou z vkladov, gravitácia ešte zosilní. Ťažoba novej doby totiž prinesie záporné úroky aj pre klientov. Vyšší bankový odvod navyše prichádza v mimoriadne nevhodnej chvíli.

Ekonomika sa spomaľuje a čoskoro vstúpi do platnosti nová európska banková regulácia, ktorá bankám prikáže držať ešte viac kapitálu ako doteraz. Na Slovensku sa kapitál v bankovom sektore tvorí hlavne zo ziskov. Odhliadnuc od jednorazových vplyvov sa zisky bankového sektora v dôsledku dlhodobo nízkych úrokových sadzieb už niekoľko rokov znižujú. A zdvojnásobenie bankového odvodu z nich ešte viac usekne. Nedá sa vylúčiť, že budúci rok ziskovosť sektora dosiahne sotva polovicu tej „nehoráznej“ úrovne, o ktorej hovoril expremiér na tlačovej konferencii.


S takýmto výhľadom sa banky na Slovensku budú musieť začať zaoberať oboma stranami rovnice predpísaného pomeru vlastného kapitálu oproti aktívam. Inými slovami, keďže banky nebudú schopné tvoriť požadované zisky a zvyšovať kapitál, budú musieť znížiť objem aktív vrátane úverov. A to neprospeje ani slovenskej ekonomike, ani štátnej kase.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 07:07