Prešovské národné porazilo kamenné divadlá

Vždy vie, koho obviniť z vlastných neúspechov i životných prehier. S pravdou sa pohráva, ako sa mu práve hodí. Manipuluje s faktami ako ostrieľaný falošný hráč, ktorý vytiahne eso z rukáva vždy, keď sa mu to hodí. Napriek tomu vzbudzuje novodobý grázel sympatie. Srší totiž humorom a dômyselne prekonáva pasce neodškriepiteľnej reality.

10.11.2019 23:00 , aktualizované: 11.11.2019 12:02
Moral Insanity Foto:
Za inscenáciu Moral Insanity získal Peter Brajerčík DOSKY za najlepší mužský herecký výkon aj za mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla.
debata

Hrdina inscenácie Moral Insanity, ktorej inšpiračným východiskom boli motívy románu Umberta Eca Pražský cintorín. Monodráma, ktorá vznikla na pôde nezávislého Prešovského národného divadla, sa ocitla v úlohe hlavného hrdinu ceremoniálu odovzdávania cien DOSKY. Slávnostný večer, ktorý bol oslavou troch desaťročí slobodného divadla, sa konal včera v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Víťazstvo príbehu odhaľujúceho princípy účelovej politickej hry bolo jednoznačné. Zo šiestich nominácií premenila inscenácia na drevené dosky s postriebreným štítkom päť. Len v kategórii najlepšia scénografia sa musela „skloniť“ pred orginálnym scénografickým riešením Michala Lošonského inscenácie Hlava XXII. nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. Moral Insanity vyhlásili za najlepšiu incenáciu sezóny. Ďaleko za ňou skončili Dürrenmattovi Fyzici o zodpovednosti médií aj umelcov za realitu, ktorú žijeme. V Slovenskom národnom divadle ich inscenoval hviezdny poľský režisér Jan Klata. Aj Zem pamätá – životný príbeh speváka Karola Duchoňa, prezývaného "slovenský Karel Gott“, pod autorstvo a réžiu ktorého sa v Slovenskom komornom divadle Martin podpísal Jiří Havelka.

Júlia Rázusová si odniesla aj DOSKY za najlepšiu réžiu. V rovnakej kategórii zabodovala aj minulý rok, keď získala cenu za réžiu predstavenia Znovuzjednotenie Kóreí, ktoré naštudovala v Štátnom divadle Košice. Tentoraz sa pred bravúrou tridsaťsedemročnej režisérky musel okrem Jiřího Havelku skloniť aj Michal Vajdička, ktorý získal nomináciu za inscenáciu Pred západom slnka (Činohra SND).

Cenu za najlepší mužský herecký výkon si prevzal Peter Brajerčík. Za text inscenácie si spolu s režisérkou a spoluautorkou prebrali DOSKY v kategórii mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla. A naprázdno neobišiel ani autor hudby Martin Husovský. Spevák, klávesista, skladateľ a frontman prešovskej skupiny Komajota, ktorý hudbu do inscenácie Moral Insanity nahral v štýle synth jamu inšpirovaného konšpiračnými teóriami.

Divadelné ocenenie sezóny získala v kategórii najlepší ženský herecký výkon Tatiana Poláková, ktorá zažiarila ako vášnivá, ale so smrťou zmierená škótska kráľovná Mária Stuartová v inscenácii Schillerovej rovnomennej hry. V Štátnom divadle Košice hru režíroval popredný slovinský divadelník Diego de Brea. Činohra Slovenského národného divadla, ktorá sa pred rokom mohla pýšiť štyrmi prestížnymi oceneniami, sa musela tento rok uspokojiť s jediným. Dostala ho výtvarníčka Katarína Holková za kostýmy k inscenácii Euripidovej tragédie Bakchantky.

Do ankety, ktorú vyhlasuje Asociácia súčasného divadla od roku 1996, sa v jej 24. ročníku zapojilo do hlasovania až 46 divadelných kritikov a teoretikov. Počas slávnostného ceremoniálu ocenilo Slovenské centrum AICA – Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov cenou za mimoriadny prínos teatrologičku a vysokoškolskú pedagogičku Soňu Šimkovú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie Dosky #Prešovské národné divadlo #Júlia Rázusová