ZN.SK
Ostrava 0 eurová bankovka

Ostrava a jej Nová radnica na novej zberateľskej 0 eurobankovke

Ostrava, tretie najväčšie mesto Českej republiky rozlohou aj počtom obyvateľov, sa objavila na novej bankovke. Stále viac populárny koncept 0 eurobankoviek…

Ostrava, tretie najväčšie mesto Českej republiky rozlohou aj počtom obyvateľov, sa objavila na novej bankovke. Stále viac populárny koncept 0 eurobankoviek v susedných Čechách doteraz zaujal najmä pražskými motívmi, bankovkou s Karlom Gottom, či bankovkou s Katedrálou sv. Petra a Pavla v Brne. Ostravská 0 eur bankovka zobrazuje motív jednej z najznámejších budov krajského mesta, známeho predovšetkým ako mesto priemyslu a baníctva.

Ostrava 0 eurová bankovka

Verejnosť sa prvýkrát zoznámila s bankovkou už 28. októbra, kedy ju bolo možné zakúpiť na Prokešovom námestí počas dňa otvorených dverí Novej radnice. Od 30. októbra sú bankovky k dispozícii v ďalších informačných centrách mesta Ostrava. Bankovky sú vyhotovené v celkovom náklade 10 000 kusov. Cena jednej bankovky je 60 kč.

Ostravský motív 0 eurobankovky

Budova Nové radnica postavená v rokoch 1925 až 1930 nahradila pôvodnú radnicu na Masarykovom námestí. V tej dnes sídli Ostravské múzeum. Prvorepublikovú nadčasovú budovu s hodinovou vežou navrhli František Kolář a Ján Ruby. Výstavbu viedol architekt Karel Kotas. Celkovo je dodnes celý radničný komplex najväčším v Českej republike. Veža, ktorú tvorí 155 ton vážiaca konštrukcia, dosiahla po dostavaní dva české rekordy. S výškou 86 metrov sa stala najvyššou radničnou vežou v Čechách. Zároveň do rozhľadne viedol v tej dobe najvyšší rýchlovýťah. Ochodza veže sa nachádza vo výške 72 metrov. Verejne prístupná s krásnym výhľadom je jednou z najobľúbenejších atrakcií mesta.

V popredí ostravského motívu na 0 eurovej bankovke stojí 3,5 metrov vysoká bronzová socha Ikara, ktorú na Prokešovom námestí pred radničnou vežou inštalovali 1. júla 1999. Jej autorom je akademický sochár František Stork.

Koncept 0 eurových suvenírových bankoviek

Zaujímavý koncept, ktorého úlohou bolo zatraktívniť rôzne atrakcie v Európe, pôvodne vznikol vo Francúzsku. Jeho popularita sa postupne začala rozširovať aj do ostatných krajín Európskej únie a v posledných rokoch sa začal objavovať aj vo zvyšku sveta. Technologické spracovanie je totožné s oficiálnym platidlom. Kvalitný bavlnený papier a rad prvkov originality, ktoré sťažujú aj pri skutočných euro bankovkách pokusy falšovateľov, tvorí z 0 eurobankoviek zakaždým unikátne sústo pre zberateľov. Každá bankovka je číslovaná, čo mnohokrát pre zberateľov hrá dôležitú úlohu. Aj cez veľký nápor záujemcov po uvedení bankoviek do predaja sa v Európe darí plniť pôvodný zmysel tohto suveníru. Ovplyvňuje turistický ruch a záujem cestovateľov. Prípadne sa jej predajom ocitajú konkrétne miesta v cestovateľských plánoch nielen jednotlivcov, ale aj celých skupín.

Cena niektorých bankoviek stúpa už krátko po spustení predaja. Prípad bankovky s Karlom Gottom bol však iný. Niektoré sa napriek nízkej predajnej cene predávali na internete ešte pred spustením predaja za niekoľko tisíc českých korún. Aj dnes sa objavujú v Nemecku a na slovenský ponuky i dopyty s bankovkou Karla Gotta za viac ako 300 eur. Na Slovensku tento koncept funguje už druhý rok. Najcennejšia bankovka je zrejme prvé vydanie bankovky k výročiu Slovenského národného povstania. Obľúbená je bankovka mesta Baťovany, ktoré sa dnes volá Partizánske. Jeho zakladateľom bol priemyselník Tomáš Baťa a história mesta je spätá najmä s obuvníctvom. Populárna je tiež bankovka so spisovateľom Pavlom Országhom Hviezdoslavom, prípadne mnoho ďalších. Čím nižšie sériové číslo, tým je bankovka medzi zberateľmi žiadanejšia.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu