10.11.2019 12:15 | VIRÁL

SMS správy z Valentína doručujú americkí operátori kvôli chybe až teraz

Zdroj: istockphoto.com

Na vine je chyba servera firmy, ktorá pre operátorov zabezpečuje smerovanie SMS.

Niektorých obyvateľov USA prekvapili nedávno nečakané SMS správy. Tie boli pôvodne odoslané ešte v období Valentína, no kvôli chybe ich operátori doručili iba nedávno. Na kuriozitu upozornil web TheVerge.

Deväťmesačné oneskorenie sa týka telefónov s iOS aj Androidom a všetkých významných amerických operátorov ako T-Mobile, Sprint, AT&T či Verizon. Dotknutí sú ale aj používatelia využívajúci služby regionálnych operátorov, kanadských operátorov či služby Google Voice.

Čítajte aj Skúsili ste nástupcu SMS aktivovať trikom, no nedarí sa? Nie ste sami

Na vine je pravdepodobne údržba systému pre SMS, ktorá spôsobila chybu. Vinu priznala spoločnosť Syniverse, ktorá pre operátorov slúži ako tretia strana, ktorá zabezpečuje smerovanie SMS správ medzi sieťami rozličných operátorov. Jej služby využívajú veľkí aj menší operátori, preto bolo oneskorením dotknutých toľko operátorov.

Firma uviedla, že jeden zo serverov zlyhal 14. februára a všetky správy na ňom čakali na odoslanie. Server bol uvedený do prevádzky až 7. novembra a všetky čakajúce správy boli konečne spracované a doručené príjemcom.

Syniverse pôvodne uviedla, že takto dotknutých bolo 168 149 správ. Po dodatočnej analýze ale priznala , že omeškaných správ bolo viac, no nešpecifikovala konkrétne číslo. Problém je už odstránený a spoločnosť sa ospravedlnila za spôsobené komplikácie. Firma zároveň ubezpečila, že podnikla kroky, aby sa podobná situácia nezopakovala.

Oneskorené doručovanie SMS spôsobilo u mnohých ľudí zmätok, pretože boli doručované prevažne v noci a príjemcovia nemali žiadnu informáciu o tom, že ide o oneskorené SMS. Ešte viac boli prekvapení ľudia, ktorí dostali SMS od bývalých partnerov alebo od ľudí, ktorí medzičasom zomreli.