Svet kresťanstva 10. november 2019

V prvom kole si evanjelici biskupa východného dištriktu nezvolili

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Katarína Hudáková sa môže stať historicky prvou biskupkou evanjelickej cirkvi na Slovensku.
Katarína Hudáková sa môže stať historicky prvou biskupkou evanjelickej cirkvi na Slovensku.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

V prvom kole si evanjelici biskupa východného dištriktu nezvolili
Do 2. kola volieb biskupa Východného dištriktu ECAV postúpila Katarína Hudáková a Peter Mihoč. Foto – EPST

O post biskupa Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) sa vo voľbách uchádzali traja kandidáti: vedúci biskupského úradu Dušan Cina, dlhoročná farárka v Liptovskom Ondreji Katarína Hudáková, ktorá bola dve funkčné obdobia seniorkou Liptovsko-oravského seniorátu, a osobný tajomník súčasného biskupa Peter Mihoč.

Keďže ani jeden z nich v 1. kole (volebné konventy sa v cirkevných zboroch konali počas posledných dvoch októbrových nedieľ) nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov, do druhého kola (volebné konventy sa uskutočnia 24. novembra a 1. decembra) postúpili dvaja najúspešnejší kandidáti.

Tými sú Katarína Hudáková, ktorá získala 2 868 hlasov (32,85 %) a Peter Mihoč s 2 740 hlasmi (31,38 %). Dôkazom vyrovnanosti volieb je to, že neúspešný kandidát Dušan Cina získal porovnateľný počet 2 552 hlasov (29,23 %). Celkovo sa do volieb zapojilo 8 731 evanjelikov.

Volebné konventy sa uskutočnia aj v Západnom dištrikte ECAV, kde si 24. novembra a 8. decembra veriaci zvolia novú dištriktuálnu dozorkyňu, ktorá vo vedení dištriktu zastupuje neordinovaných veriacich (laikov). Jedinou kandidátkou je Renáta Vinczeová, ktorá túto funkciu vykonáva už v súčasnosti ako zástupkyňa dozorcu. Jeho funkcia je pre poťahovačky na cirkevných súdoch už tri roky neobsadená.

Voľby biskupa východného dištriktu a dozorcu západného dištriktu nadväzujú na minuloročné voľby generálneho biskupa a dozorcu, biskupa západného dištriktu a dozorcu východného dištriktu. Po ich skončení tak budú skompletizované predsedníctva oboch dištriktov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia