Jesenné šaláty, ktoré vylepšia vaše raňajky
Využite koreňovú zeleninu
Pri príprave šalátov sa často zabúda na koreňovú zeleninu. No i tá má vysoké výživové benefity a zaujímavú chuť.
Mrkvu očistite, umyte a potom škrabkou narežte tenké dlhšie hoblinky. Tie môžete pirdať do ktoréhokoľvek jedla.
Pripravte si výborný šalát z čerstvého zeleru. Nakrájajte ho na drobné rezančeky, ku ktorým pridajte syr a kyslú smotanu.
Vyskúšajte aj rýchlu čalamádu. Zeleninu iba posoľte, pridajte korenie a trošku octu, a takto to nechajte zmäknúť a odstáť do nasledujúceho dňa.
Zeleninový šalát s kyslou smotanou
Ingrediencie:
- hlávková kapusta,
- mrkva,
- petržlen,
- kaleráb,
- zeler,
- reďkovka,
- cibuľa,
- kyslá smotana,
- soľ, korenie,
- horčica, worchester
Ako na to:
Všetku zeleninu umyte, pokrájajte na menšie kusy a postrúhajte na kuchynskom robote na tenké rezančeky.
Zeleninu preložte do misky a tam ju posoľte a dobre premiešajte.
Pripravte si dresing zo smotany, korenia, horčice a worchestra, ktorý zamiešate do zeleniny.
Šalát nechajte postáť v chladničke až do druhého dňa.
Cvikla v hlavnej úlohe
Nezabúdajte ani na jednu z najdôležitejších jesenných ingrediencií, ktorou je cvikla. Tá vaše šaláty krásne zafarbí a zároveň vám dodá veľké množstvo železa a dôležitých vitamínov.
Vedeli ste o tom, že ju môžete využiť aj surovú? Stačí ju veľmi najemno nastrúhať, potom poliať olivovým olejom, väčšou dávkou citrónovej šťavy, dochutiť a nechať odstáť. Takto ju môžete podávať aj ako prílohu k hlavným jedlám.
Pokiaľ ju budete variť, vhoďte do hrnca bobkový list, nové korenie a pridajte ocot. Takto sa krásne dochutí, pretože chuť a aróma týchto pochutín prejde priamo do cvikly.
Cviklový šalát s cottage cheese
Ingrediencie:
- cvikla,
- olivový olej,
- soľ, korenie,
- cottage cheese,
- tekvicové semiačka
Ako na to:
Cviklu uvarte do mäkka podľa vyššie spomínaného postupu.
Potom ju ešte teplú očistite a pokrájajte na mesiačiky. Pridajte olivový olej, soľ a prípadne trochu citrónovej šťavy.
Ráno ju takto položte na tanier, na to dajte pár lyžíc cottage cheesu a posypte tekvicovými semiačkami.
Skúšajte netradičné kombinácie
Problémom šalátov býva, že často v nich používame rovnaké ingrediencie, preto sa nám časom zunujú. Preto by ste mali byť kreatívni a obmieňať aj menej tradičné suroviny, ktoré vytvoria zaujímavé kombinácie.
Môžete do nich použiť napríklad surovú cuketu, karfiol alebo pór v spojení so zemiakmi.
Chrumkavý karfiolový šalát
Ingrediencie:
- karfiol,
- orechy,
- soľ, korenie,
- jogurt,
- petržlenová vňať
Ako na to:
Na dobrý šalát nepotrebujete veľa ingrediencií. To dôležité je, aby ste skombinovali správne chute, ktoré vzájomne vyniknú.
V prvej fáze teda rozdeľte karfiol na malé ružičky, ktoré krátko uvarte v horúcej vode. Mali by zostať mierne chrumkavé.
Nechajte ich vychladnúť a medzitým si na mastný papier rozložte zmes orechov, ktoré v rúre opražte do zlatova.
Potom ich posekajte na menšie kúsky a nasypte na karfiol. Následne pridajte soľ, korenie a jogurt.
Všetko zmiešajte dokopy a pred podávaní posypte petržlenovou vňaťou.
Urobte si aj teplé šaláty
Nemusíte sa obávať ani teplých šalátov, ktoré môžete na druhý deň chvíľku ohriať. Na to môžete použiť napríklad cviklu, tekvicu alebo baklažán.
Ten pokrájajte na tenké plátky a ugrilujte z oboch strán. Vložte ho do misy a vylejte naň dresing z pretlačeného cesnaku, soli, olivového oleja a korenia. Ak máte radi pikantné chute, pokojne pridajte ešte čili.
Tekvicový šalát s rukolou
Ingrediencie:
maslová tekvica,
bylinky,
olivový olej,
soľ, rasca, korenie,
feta,
rukola,
tekvicové semiačka
Akona to:
Tekvicu očistite a pokrájajte na kocky. V menšom plechu ju zmiešajte s olivovým olejom, soľou, bylinkami a koreninami. Takto dajte piecť do rúry, pokiaľ nebude zelenina úplne mäkká.
Potom k nej pridajte tekvicové semiačka a fetu a všetko premiešajte.
Ráno šalát vyberte a zohrejte.
Až nakoniec ho posypte rukolou, ktorú ochutíte soľou, korením a olivovým olejom.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.