Denník N

Pervitín, marihuana, extáza či kokaín. V splaškových vodách pátrali po užívaní ilegálnych drog

V 90. rokoch vstupovali na Slovensku do liečby najmä pacienti závislí od opiátov, predovšetkým heroínu, po roku 2000 začali stúpať metamfetamíny (pervitín a iné). Foto – Adobe Stock
V 90. rokoch vstupovali na Slovensku do liečby najmä pacienti závislí od opiátov, predovšetkým heroínu, po roku 2000 začali stúpať metamfetamíny (pervitín a iné). Foto – Adobe Stock

V Európe je na vzostupe kokaín, ukázala najväčšia štúdia o drogách zo splaškových vôd. Denník N sa pýtal, ktoré drogy sa na Slovensku najviac užívajú a ako prebieha liečba závislosti od drog.

Sedem rokov (2011 – 2017) skúmali vedci splaškové vody 60 miliónov ľudí v takmer 40 krajinách sveta, aby zistili, ktoré ilegálne drogy vykazujú najväčšiu spotrebu.

Štúdia vyšla minulý mesiac v magazíne Addiction a pracovali na nej výskumníci a výskumníčky zo 41 vedeckých inštitúcií.

„Ide o dosiaľ najväčšiu epidemiologickú štúdiu o drogách zo splaškových vôd, čo sa týka počtu miest (120), krajín (37) aj trvania výskumu,“ píšu autori štúdie.

V Európe je na vzostupe kokaín

Drogy a ich metabolity (produkty látkovej premeny) sa do kanalizácie dostávajú vo forme výkalov, ktoré vylúčia užívatelia. Odpadové vody sa pre nelegálne drogy analyzujú už viac ako desaťročie, no v minulosti sa analyzovalo v oveľa menšom rozsahu – napríklad minulý rok vyšla štúdia o spotrebe nelegálnych drog na dvoch miestach v Kentucky pri príležitosti zatmenia slnka spred dvoch rokov.

Autori novej štúdie z časopisu Addiction zistili, že v Európe je na vzostupe kokaín. „V rokoch 2011 až 2017 bola najväčšia miera spotreby kokaínu na úrovni 600 až 900 miligramov na tisíc osôb na deň v Londýne, Bristole, Amsterdame, Zürichu, Ženeve, St. Gallene a Antverpách,“ napísali vedci v štúdii.

Ďalej zistili, že v Severnej Amerike a Australázii dominujú metamfetamíny (pervitín a iné) a že Holandsko má najväčšiu spotrebu extázy na obyvateľa.

Pervitín na Slovensku

Ako je na tom s ohľadom na ilegálne drogy Slovensko?

V 90. rokoch vstupovali do liečby najmä pacienti závislí od opiátov, predovšetkým heroínu. „Ročne išlo o 1800 až 2-tisíc ľudí,“ povedala pre Denník N klinická psychologička Zuzana Kamendy, ktorá je vedúcou Inštitútu drogovej závislosti pri Centre pre liečbu drogových závislostí.

V rokoch 2000 až 2005 došlo k poklesu počtu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie