Svet kresťanstva K veci 09. november 2019

Zázrak v Poľsku. O novom filme o svätej Faustíne Kowalskej

Brad Miner
Láska a milosrdenstvo je zvláštny, no hodnotný film. Dramatické stvárnenia momentov z Faustíninho života predstavujú naozaj výborné filmové dielo.
Láska a milosrdenstvo je zvláštny, no hodnotný film. Dramatické stvárnenia momentov z Faustíninho života predstavujú naozaj výborné filmové dielo.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Brad Miner

Zázrak v Poľsku. O novom filme o svätej Faustíne Kowalskej
Ilustračné foto: thetablet.co.uk

Je pozoruhodné, že po rokoch tutlania zo strany Vatikánu vznikol z vízií 25-ročnej poľskej rehoľníčky v súčasnosti veľký sviatok v Katolíckej cirkvi: nedeľa Božieho milosrdenstva.

Sestra Maria Faustína Kowalska (narodila sa v roku 1905 ako Helena Kowalska) bola rehoľníčkou v Kongregácii sestier Matky Božej milosrdenstva v poľskom Plocku, keď začala dostávať pokyny od Pána, okrem iného aj ten, aby zabezpečila maľbu, na ktorej by bol on, ako ho videla vo svojich videniach, a pod ním veta: „Jezu, ufam Tobie“ („Ježišu, dôverujem ti“).

Ak sa niekto chce dozvedieť viac o tejto žene, o sviatku, ktorý pomohla inšpirovať (v roku 2020 pripadne na 19. apríla), o korunke Božieho milosrdenstva a o prisľúbeniach, ktoré sa s ňou spájajú, má na to teraz príležitosť vďaka novej dokudráme režiséra Michala Kondrata.

Láska a milosrdenstvo je zvláštny, no hodnotný film. Vravím, že je tento 90-minútový film zvláštny – čo je častý prípad dokudrám (filmov, kde sa striedajú herci v dramatických sekvenciách a rozhovory s odborníkmi – nehercami), lebo dokumentárne scény nie sú ničím výnimočné, hoci sú informatívne, a dramatické stvárnenia momentov z Faustíninho života predstavujú naozaj výborné filmové dielo.

Vo filme môžeme vidieť žiarivý výkon Kamily Kaminskej v úlohe sv. Faustíny. Zo slečny Kaminskej vyžaruje nevinnosť a zraniteľnosť, múdrosť i odhodlanie.Zdieľať

Mimodramatický výklad, na ktorom sa podieľa aj vážený páter Joseph Roesch, vyzerá celkom ako správy čítané v nejakej malej televízii. Problémom nie je, že by boli slová nudné. Ide o to, že v porovnaní s výkonom profesionálnych hercov pri vstupoch komentátorov film stráca svoje dramatické kúzlo.

No, prosím vás, pozrite si ho, lebo vysvetľuje, prečo sú nedeľa a korunka Božieho milosrdenstva také dôležité. Vlastne nejde o nič menej ako o nebo.

O príbehu sv. Faustíny už asi viete toto: Helena Kowalska vstúpila ako 20-ročná do kláštora vo Varšave, v roku 1930 ju preložili do Plocku a potom v roku 1933 ďalej severovýchodne do Wilna (dnes litovský Vilnius).

Práve v jej izbe v Plocku sa jej 22. februára 1931 zjavil Kristus. Povedal:

Namaľuj obraz podľa vzoru, ktorý vidíš, s nápisom: „Ježišu, dôverujem ti.“ Túžim po tom, aby sa tento obraz uctieval najprv v tvojej kaplnke a potom po celom svete. Sľubujem, že duša, ktorá si bude uctievať tento obraz, nezahynie.

Vo Wilne sa zoznámila s kňazom Michalom Sopočkom – momentálne blahoslaveným Sopočkom – ktorý sa stal jej spovedníkom a duchovným vodcom a pomohol jej aj spolupracovať s maliarom Eugeniuszom Kazimirowskim na vzniku dnes slávneho obrazu Božieho milosrdenstva (uvádzame ho nižšie).

V tú istú februárovú noc roku 1931, keď Pán povedal Faustíne, aby sa postarala o zhotovenie maľby, požiadal tiež, aby bol tento obraz „slávnostne požehnaný v prvú nedeľu po Veľkej noci. Táto nedeľa má byť sviatkom milosrdenstva“. Blahoslavený Sopočko a svätá Faustína boli spolu na prvom (nepovolenom) „slávení“ nedele Božieho milosrdenstva vo Wilne 28. apríla 1935, pri ktorom bola vystavená Kazimirowského maľba.

Čoskoro nato poslali Faustínu pre chorobu naspäť do Krakova, kde 5. októbra 1938 zomrela. Mala len 33 rokov.

Dalo by sa predpokladať, že od tejto chvíle už nič nemohlo zabrániť šíreniu spirituality Božieho milosrdenstva, no rozhodne to tak nebolo. Po 2. svetovej vojne (ktorú Faustína predpovedala) sa síce táto pobožnosť rozšírila po celom Poľsku a s poľskými imigrantmi prišla aj do Spojených štátov, no Faustína a Božie milosrdenstvo mali mocných nepriateľov v Ríme, v neposlednom rade aj kardinála Alfreda Ottavianiho, prefekta Posvätného ofícia, ktorému sa darilo potláčať túto pobožnosť až do roku 1978.

Cirkevný zákaz bol zrušený v nemalej miere vďaka úsiliu Faustíninho krajana Karola Wojtylu, ktorý ako pápež Ján Pavol II. Faustínu kanonizoval v nedeľu Božieho milosrdenstva 30. apríla 2000.Zdieľať

Zákaz bol zrušený v nemalej miere vďaka úsiliu Faustíninho krajana Karola Wojtylu, ktorý ako pápež Ján Pavol II. Faustínu kanonizoval v nedeľu Božieho milosrdenstva 30. apríla 2000 – v deň, o ktorom sv. Ján Pavol povedal, že bol „najšťastnejším dňom v mojom živote“. Veľký pápež zomrel v predvečer nedele Božieho milosrdenstva v roku 2005, Benedikt XVI. ho blahorečil v nedeľu Božieho milosrdenstva v roku 2011 a pápež František ho svätorečil v nedeľu Božieho milosrdenstva v roku 2014.

V Láske a milosrdenstve môžeme vidieť žiarivý výkon Kamily Kaminskej v úlohe sv. Faustíny. Zo slečny Kaminskej vyžaruje nevinnosť a zraniteľnosť, múdrosť i odhodlanie. V úlohe bl. Sopočka sa predstaví Maciej Malysa (ktorý pôsobí, akoby bol starším bratom amerického herca Andrewa Garfielda) a je skrz-naskrz skalou, akou musel byť aj tento poľský kňaz mladej žene, ktorá mu prišla vysvetliť, čo bola povolaná uskutočniť a kto ju k tomu povolal.

„Ježiš mi povedal, že budete mojím spovedníkom,“ hovorí kňazovi.
„Kto vám to povedal?“ pýta sa.
„Ježiš.“
„... Ježiš,“ opakuje. „Viete to určite?“

Neskôr vo filme Faustína leží na smrteľnej posteli a prosí otca Sopočka o požehnanie. Ten jej ho dá. Potom on poprosí ju, aby ho požehnala, a ona to spraví. Je to nežná, dojemná scéna a keď kňaz neistým krokom vychádza von na nemocničnú chodbu, režisér Kondrat a jeho kameramani rozostria obraz, takže v prvej chvíli je ťažké zistiť, či je to ich technika alebo vaše vlastné oči, ktoré zaliali slzy.

Filmári síce nemajú v pláne sprístupniť tento film v katolíckych farnostiach, no musíme dúfať, že sa to zmení. Upútavka na film sa dá vidieť tu.

V týždni po Veľkej noci by mala byť korunka Božieho milosrdenstva v strede záujmu, viesť k spovedi a potom k samotnému tomuto svätému dňu. Buďme hodní jeho prisľúbení!

Brad Miner
Autor je zástupcom šéfredaktora The Catholic Thing, vedúcim členom Faith and Reason Institute (Inštitút pre vieru a rozum) a sekretárom správnej rady Aid to the Church in Need USA (Pomoc trpiacej Cirkvi). Býval literárnym redaktorom v National Review. Jeho nová kniha Sons of St. Patrick (Synovia sv. Patrika), ktorú napísal spolu s Georgom J. Marlinom, je v súčasnosti v predaji. The Compleat Gentleman (Príručka pre dokonalého gentlemana) je k dispozícii v audio formáte.

Pôvodný text: Miracle in Poland: a Review of “Love and Mercy”.

Rubrika K veci je tvorená autorskými článkami prestížneho amerického magazínu The Catholic Thing, vychádza s podporou Kolégia Antona Neuwirtha. Článok nie je vyjadrením názoru Kolégia Antona Neuwirtha.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0