Dobré noviny
Zuzana Čaputová: Berlínsky múr padol a je dôležité, aby padali aj múry nedôvery v nás
TASR
TASR

Zuzana Čaputová: Berlínsky múr padol a je dôležité, aby padali aj múry nedôvery v nás

V úvode oficiálnych osláv pádu Berlínskeho múru prijal v sobotu nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier prezidentov štyroch štátov Vyšehradskej skupiny (V4) - Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska.
V úvode oficiálnych osláv pádu Berlínskeho múru prijal v sobotu nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier prezidentov štyroch štátov Vyšehradskej skupiny (V4) - Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska. — Foto: TASR

Taktiež je podľa nej potrebné ukázať, že tak ako pred 30 rokmi, tak aj v súčasnosti je schopnosť spolupráce, empatie a vzájomného porozumenia.

Bratislava/Berlín 9. novembra (TASR) - Berlínsky múr padol a je dôležité, aby padali aj múry nedôvery v nás. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa v sobotu na pozvanie nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera zúčastnila v Berlíne spolu s prezidentmi Česka, Poľska a Maďarska na oslavách pri príležitosti 30. výročia pádu Berlínskeho múru.

Pád Berlínskeho múru nie je podľa prezidentky len symbolom konca rozdelenia jedného mesta a jednej krajiny. „Spolu so slobodnými voľbami v Poľsku, paneurópskym piknikom v Maďarsku a Nežnou revolúciou v Československu tvorí jeden fascinujúci príbeh vzájomnej pomoci, solidarity a túžby po slobode a demokracii," napísala na sociálnej sieti. Čaputová je presvedčená o tom, že tento príbeh sa neskončil pádom komunistických režimov, ale pokračoval zjednotením Nemecka, transformáciou strednej Európy a pokračuje dodnes ako príbeh zjednotenej Európy.

„Berlínsky múr padol a je dôležité, aby padali aj múry nedôvery v nás. Je veľmi dôležité, že si toto významné výročie pripomíname v čase, keď až príliš často počuť hlasy o pretrvávajúcom delení Európy na východ a západ," povedala prezidentka. Je presvedčená o tom, že je povinnosťou spraviť všetko pre to, aby na takéto hlasy nebol dôvod. Taktiež je podľa nej potrebné ukázať, že tak ako pred 30 rokmi, tak aj v súčasnosti je schopnosť spolupráce, empatie a vzájomného porozumenia.

Už ste čítali?