Pečená mrkva s medom
Potrebujete: mrkvu (asi 15 ks stredne veľkých), 60 g masla, 2,5 lyžičky medu, morskú soľ, čierne korenie
Mrkvu očistite, rozkrojte pozdĺžne trošku osoľte a uvarte (ideálne v pare) al dente. Na väčšiu panvicu dajte roztopiť maslo a pridajte mrkvu. Pokvapkajte medom a pridajte soľ a korenie. Mrkvu opečte a podávajte.
V chladnom období je konzumácia koreňovej zeleniny veľmi prospešná pre telo. Obsahuje totiž málo vody a tak telo príjemne zahrieva.
Vyskúšajte tiež:
Vedeli ste, že...
Narozdiel od iných druhov zeleniny sa mrkva odporúča konzumovať skôr tepelne upravená ako surová. Je to najmä preto, lebo je takto pre telo oveľa lepšie spracovateľná a organizmus z nej lepšie prijíma všetky zdravé látky a vitamíny.
Mrkva pre zdravie
Je to obľúbená zelenina, ktorá je pre zdravie veľmi prospešná. Je to najmä vysokému obsahu vitamínu A, vitamínom skupiny B. vitamínu C, D a E. Z minerálov obsahuje horčík, vápnik, železo a ďalšie. Je plná antioxidantov a bohatá na vlákninu, čo prospieva tráveniu a črevám. Na druhej strane má len minimum tukov a cukrov, čo je tiež veľmi pozitívne.