Zo Slovenska ku hviezdam – SILVIA SABOVÍKOVÁ

Silvia Sabovíková má 19 rokov, pochádza z Vranova nad Topľou a momentálne študuje astronómiu na holandskej University of Groningen (RUG).

Silvia je budúci vedec s kreatívnou dušou. Rada tvorí – šije, vyšíva, venuje sa fotografii a hudbe. Veľa z jej tvorby nájdete aj na instagrame. Popri štúdiu v Groningene sa venuje aj dobrovoľníctvu na rôznych astronomických eventoch organizovaných univerzitou – popularizačno-vedecké podujatia ako prednášky, prehliadky observatória, alebo program v planetáriu, či kine.

Silvia Sabovíková


1. Kedy a prečo si sa rozhodla ísť študovať do zahraničia? Prečo si si vybrala danú univerzitu?

Odmalička som bola ‘krejzy‘ do matematiky a fyziky. Chodila som na olympiády, vedecké predmety v škole ma veľmi bavili a pre učiteľov (a spolužiakov) som bola bifľoška – čo sa (neviem, či našťastie alebo bohužiaľ 🙂 ) na univerzite zmenilo. Moje rozhodnutie študovať v zahraničí prišlo až v poslednom ročníku strednej školy. Chodila som na bilingválne gymnázium v Prešove, takže s anglickým jazykom som nemala problém. Vedela som, že sa chcem venovať fyzike, no odrádzalo ma študovať ju samotnú, bez zamerania. Tak aj preto astronómia.

Na Slovensku takýto bakalársky odbor nie je a hoci som mala možnosť ísť do Českej republiky, rozhodla som sa pre Holandsko. Má kvalitné školstvo, je jednou z popredných krajín v rádioastronómii a v minulosti veľa slávnych astronómov pochádzalo z Holandska. Spomeniem napr. Christiaan Huygens (zakladateľ vlnovej teórie svetla), v minulom storočí Jacobus Kapteyn, Jan Oort – obidvaja dokonca pôsobili v Groningene.


2. Koľko rokov tam študuješ, čo a ako to hodnotíš?

Práve som začala druhý ročník z celkovo trojročného štúdia a myslím, že to najťažšie mám za sebou. Vraj je prvý ročník na vysokej škole prelomový a asi to tak bude. Chvíľu mi trvalo sa udomácniť, prejsť na kúsok iný systém učenia, ale zvykla som si na všetko okrem holandského počasia.

Groningen je študentské mesto, páči sa mi holandská bicyklová kultúra a spoznala som tu skvelých ľudí. Ale samozrejme, nie je to vždy také ružové, veselé.. Veľa sa učím, občas nestíham a keď sa k tomu pridá aj chýbanie za domovom, rozmýšľam, prečo som sa sem vôbec vybrala. Ale som veľmi vďačná, že mám okolo seba ľudí , ktorí ma podporujú. Či už rodina doma na Slovensku alebo priatelia tu v Holandsku.

Holandská bicyklová kultúra
Zdroj: Archív Silvia Sabovíková


3. Bolo náročné dostať a udržať sa na škole?

Väčšina holandských univerzít funguje bez prijímačiek a študentov posudzujú hlavne na základe motivačného listu a známok z maturity. Čo sa týka učiva, je to ťažké ale zvládnuteľné.

Každý štvrťrok mám iné predmety a medzi jednotlivými blokmi je dvojtýždňové skúškové – takže mám skúšky štyrikrát do roka. Povedala by som aj, že je pre mňa časovo náročné byť stále v obraze, rozvrh mám nabitý prednáškami a tutorials (cvičeniami) každý deň. No je takmer nemožné neučiť sa priebežne a chcieť dobehnúť všetko týždeň pred skúškou. Teda, raz som to skúsila a nikdy viac 😀
Voľno je iba počas štátnych sviatkov a vianočných prázdnin, inak mám školu od začiatku septembra do konca júna.

Na začiatku prvého ročníka nás bolo 70 študentov, tento rok nás je už „len“ okolo 40. Väčšina mojich spolužiakov sú chlapci a dievčatá sú skôr vzácnosťou v mojom odbore, ale dobre si s nimi rozumiem. Nie je medzi nami rivalita alebo porovnávanie sa. Každý sme dobrý v niečom inom, navzájom si pomáhame, ak niečomu nerozumieme. Celkovo je tu voľná a príjemná atmosféra – aj medzi profesormi a študentmi.


4. V čom vidíš najväčšiu výhodu, že študuješ tento odbor práve na University of Groningen (RUG)?

Je pravda, ako spomínali aj Michaela a Daniel v ich rozhovoroch, že holandské školstvo je vo všeobecnosti na vysokej úrovni. Myslím si, že z bakalárskeho titulu získaného v Holandsku získam viac, než z toho na Slovensku – čo je, bohužiaľ, veľmi smutné a aj preto veľa mladých ľudí odchádza študovať do zahraničia.

RUG v je súčasťou NOVA – Netherlands Research School for Astronomy, čo je spolupráca 4 univerzít v krajine zameraných na astronomický výskum. Máme vlastné observatórium, kde som už mala možnosť so spolužiakmi pracovať na malom projekte o špirálovej galaxii NGC3938. Môj odbor je na začiatku zameraný na teoretickú fyziku – základy mechaniky, elektrodynamika, termodynamika, kvantová fyzika a podobne; postupne prechádzame na viac astro-zamerané predmety ako napr. programovanie pre astronómiu, fyzika hviezd a galaxií.
V poslednom bakalárskom ročníku máme možnosť zamerania sa na prístrojový výskum a informatiku, čo znamená inžinierstvo a technológie pre vesmírne misie, alebo na teoretický výskum – kozmológia, planetárna astronómia.

Oservatórium na University of Groningen
Zdroj: Archív Silvia Sabovíková


5. Čo by si chcela robiť po ukončení školy?

Určite plánujem pokračovať v štúdiu na magisterskom odbore, len neviem, či ostanem v Holandsku, alebo pôjdem niekam inam. Chcela by som niekedy vyskúšať stážovať v ESA, alebo na nejakom exotickom observatóriu, ako napríklad La Palma.
Ale stále ma to ťahá vrátiť sa späť na Slovensko, skôr či neskôr. A rozvíjať vedu a astronómiu doma. Ale akým spôsobom, to ešte neviem.


6. Keby si mohla vrátiť čas, rozhodla by si sa rovnako? Resp. čo by si urobila inak?

Určite neľutujem moje rozhodnutie ísť študovať do zahraničia. Hoci to je možno v niektorých ohľadoch náročnejšie, než keby som ostala na Slovensku, je to skúsenosť na celý život. Veľa som sa naučila už doteraz, celkovo mi to rozšírilo obzory o svete, o ľuďoch, aj čo sa týka môjho osobného rastu. Zároveň sa nechcem pozerať na moje rozhodnutia v minulosti a pochybovať, či som urobila dobre. Mínusom pre mňa je tá diaľka od rodiny a kamarátov doma. Veľmi, ale veľmi mi chýbajú slovenské kopce a vrchy. Ale to vydržím, chodím na Slovensko viackrát do roka. Toto všetko beriem ako jednu etapu v mojom živote. Neviem, čo ma ešte čaká, ale chcem sa naplno venovať tomu, čo je tu a teraz.


7. Aký je tvoj najväčší sen?

Snívam o tom, že budem vlastniť hvezdáreň niekde na kopci mimo mestských svetiel, ľudia ju budú chodiť navštevovať a ja im budem rozprávať o vesmíre, planétach a hviezdach. Ale toto je asi už skôr sen na môj dôchodok, haha.

Dovtedy je mojím bucket listom (zoznam vecí, čo chcem urobiť do konca života, poz.red.) navštíviť všetky slovenské observatóriá.

Mojím veľkým snom je hlavne mať kariéru ako vedkyňa a dúfam, že budem inšpiráciou druhým ľuďom s vášňou pre vesmír a vedu. Nemám zatiaľ nijaký konkrétny cieľ, ale v konečnom dôsledku chcem, aby moja práca vo vesmírnom odbore bola prínosom pre slovenskú vedu aj pre spoločnosť.