Altánok alebo pergola? Ktoré riešenie je pre vás ideálne?

Túžbu po krásnom domove a záhrade pozná veľa ľudí. Dnes je veľa možností, ako si vytvoriť útulné miesto na oddych. Jednou z možností je altánok alebo pergola. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Altánok ako miesto odpočinku pre celú rodinu

Nie každý má to šťastie, že má veľkú záhadu. Je totiž ideálnym miestom na altánok. Táto pekný stavba má strechu a väčšinou otvorené steny. Ich ponuka je naozaj veľká a sú rôznych tvarov, veľkostí  i materiálov. Obľube sa tešia tie drevené, lebo sú akýmsi návratom k prírode. Môže byť v zemi s pevnými základmi a vybetónovanou podlahou, ale tiež voľne položený na zemi. Je iba na vás, čo sa vám viac páči. Altánok prináša do záhrady priestor s dostatkom súkromia a môžete tu mať oslavy, párty i detské posedenia bez toho, aby vám tam nazeral niekto z ulice. Dôležité je tiež to, že dizajn altánku by mal pasovať k celkovému vzhľadu domu a tak môže byť nielen drevený, ale aj moderný hliníkový.

Pergola ochráni auto a poskytne tieň

Altánok si už vieme dobre predstaviť. Teraz sa pozrieme trochu lepšie na pergolu, pretože je celkom iná. Je súčasťou domu a prepája ho so záhradou. Túto konštrukciu tvoria stĺpy zakotvené v zemi a strecha. Tá môže byť odkrytá, zakrytá alebo si ju budete zakrývať vy podľa potreby. A ako pergola poslúži? Možností je naozaj dosť. Môže vytvárať príjemný tieň, schovať auto pred výkyvmi počasia, krásne sa po nej môžu ťahať popínavé rastliny, očarujúce sú ruže.

Pergola alebo altánok?

Obe stavby sú nepochybne krásne, zaujímavé a funkčné. Priestor bude vďaka nim zaujímavý, neprehliadnuteľný a vonku budete mať chuť tráviť viac času. Možno budete čítať knihu, hrať sa s deťmi alebo vychutnávať šálku dobrej kávy. Stále sa neviete rozhodnúť, či je lepší altánok alebo pergola? Altánok je ako stvorený na posedenie v súkromí, záhradné párty a grilovačky. Pergola poslúži na prepojenie domu so záhradou a tiež rozšíri obytný priestor. Rozhodli ste sa, čo je pre vás najlepšie? Obrátiť sa môžete na firmu Gazebo, ktorá vám pomôže vyrobiť a postaviť altánok či pergolu na mieru podľa vašich predstáv. Odborníci vám navrhnú najlepšie riešenie pre váš priestor.

Foto: pixabay.com