Najmenej slobodný internet má Čína. Rusko je v tesnom závese

Čoraz viac krajín siaha na slobody občanov. Slobodný internet sa stáva niečím, k čomu majú prístup len občania niekoľkých vybraných krajín.

08.11.2019 10:30
čína, blokovanie internetu, baidu, cenzúra Foto:
Ilustračné foto
debata (34)

So slobodným internetom to vôbec nevyzerá dobre. Čoraz viac krajín zavádza reštriktívne opatrenia a siahajú tak na slobodu, ktorú mnohí vnímajú ako samozrejmosť. Niektoré vlády razia cestu pomalých a plíživých opatrení, iné bez okolkov schvaľujú zákony, ktoré ľudí v online svete priamo obmedzujú. V poslednej dobe je obzvlášť obľúbené využívanie sociálnych médií na manipulovanie volieb či monitorovanie občanov. Vo svojej najnovšej štúdii to potvrdzuje aj nezisková organizácia Freedom House, ktorá každoročne monitoruje stav slobody na internete po celom svete.

Umelá inteligencia ako pomocník pri špehovaní občanov

Sledovanie verejnej mienky a aktivít ľudí na internete nie je žiadne nóvum. Vlády ho využívajú už nejaký piatok. Rozdiel je však v tom, aké nástroje pri tom využívajú. „Umelá inteligencia otvorila úplne nové možnosti automatizovaného hromadného špehovania. Pokroky v umelej inteligencii vytvárajú priestor pre neregulovaný trh pre špehovanie ľudí na sociálnych sieťach,“ myslí si šéf výskumu, Adrian Shahbaz, z Freedom House.

Stav slobody na internete (zelená - slobodný,... Foto: Freedom House
sloboda na internete, cenzúra, Freedom House Stav slobody na internete (zelená - slobodný, žltá - čiastočne slobodný, fialová - neslobodný)

Štúdia, ktorú organizácia zverejnila v utorok 5. novembra, porovnáva internetovú slobodu v 65 najľudna­tejších krajinách sveta. Z výsledkov možno konštatovať, že sloboda celosvetovo klesá už deviaty rok po sebe. Viac než polovica internetových používateľov žije v krajinách s blokovaným politickým, sociálnym či náboženským obsahom. Pritom takmer tri štvrtiny ľudí, na ktorých sa výskum vzťahuje, zas žijú v krajinách, v ktorých sú občania väznení za prejavovanie politických či náboženských názorov na internete. Nie je preto prekvapením, že Čína patrí spomedzi sledovaných krajín k najhorším obmedzovateľom internetovej slobody, a to už štvrtý rok po sebe. Štúdia prístup Číny označila za bezprecedentný extrém.

Medziročné porovnanie stavu slobody na... Foto: Freedom House
sloboda na internete, cenzúra, Freedom House Medziročné porovnanie stavu slobody na internete (zelená zlepšenie, červená zhoršenie).

Z okolitých štátov sa do štúdie dostalo Maďarsko s celkovým skóre 72, ktoré krajinu stále radí do zoznamu „slobodných“, aj keď od tých menej slobodných ju delia len dva body. Najviac slobody na internete svojim občanom ponúkajú Island, Estónsko a Kanada. Na druhom konci zoznamu sa zas nachádza Čína, Irán, Sýria, Kuba, Vietnam a Saudská Arábia.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #cenzúra #Freedom House #sloboda na internete