Ako pôsobiť sebaisto, aj keď sa tak necítite: Tieto triky z vás urobia sebavedomého človeka

Sebaistota je kľúčom k úspechu. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí si veria, sú obdivovaní, získavajú vyšší sociálny status a majú väčší vplyv než tí, ktorí majú nízke sebavedomie. Sebavedomie je však často krehká záležitosť - stačí málo a dá sa ľahko stratiť. Stáva sa to občas aj vám? Čo urobiť, aby ste aj v náročných situáciách pôsobili sebaisto?

 

 

 

 

  1. Udržujte očný kontakt
    Keď s niekým rokujete, pozerajte sa mu priamo do očí. Nesledujte okolie či displej telefónu. Ak sústredíte svoju pozornosť na ľudí, s ktorými sa rozprávate, dáte im najavo, že vám na danej téme naozaj záleží. Očným kontaktom tiež vyjadríte, že je pre vás váš partner na stretnutí dôležitý. Tak začne rešpektovať aj on vás.
  2. Podanie ruky
    Vždy a každému podajte ruku. Nech už to je kolega, ktorého vidíte prvýkrát, alebo starý kamarát. Pevný stisk ruky ukazuje, že sa s druhou osobou naozaj chcete pozdraviť a má vašu pozornosť.
  3. Potľapkanie po ramene
    V rámci pozdravu potľapkáte dotyčného po ramene? Ak nie, robte to. Ukážete tým svoju sebadôveru a zároveň vrelosť. Druhú osobu nielenže uistíte o vašom sebavedomí, ale tiež ju upokojíte. Tento dotyk je veľmi účinný, musíte ho ale vykonať správne. Rýchle a jemné potľapkanie po pleci vyjadruje vašu sebadôveru a vedúcu úlohu. Vaša ruka na ramene druhého ale nesmie zostať veľmi dlho.
  4. Stojte vzpriamene a o nič sa neopierajte
    Ak hovoríte k publiku alebo k jednotlivcovi a stojíte, tak proste stojte. Chvíľu to vydržíte. Ukážete, že ste aktívny a že to, čo robíte, si zaslúži vašu energiu.
  5. Vyžarujte pokoj a na gestikuláciou rúk si vymedzte priestor
    Čím viac priestoru okolo seba zaberiete, tým sebavedomejšie vyzeráte. Nebojte sa naširoko roztiahnuť ramená a gestikulovať rukami. Ak rokujete za stolom, je celý váš, pokojne si ho zaberte. Veľkými gestami budete aj vy pôsobiť veľkolepo. Ale pozor, neprežeňte to s gestami – priveľa pohybov a rýchle gestá môžu vyzerať chaoticky.
  6. Nepoužívajte ruky ako štít
    Mnoho ľudí, bez toho aby si to uvedomovali, často krížia ruky alebo ich majú spojené. Nerobte to. Zakrývanie a bránenie tela rukami je znakom nervozity. Ostatní to potom môžu vnímať tak, že sa k nim správate rezervovane a môže im to byť nepríjemné. Ak stojíte na pódiu, pokúste sa mať otvorené dlane, ak hovoríte s jednou osobou, majte ruky v oblasti brucha, a ak ste na rokovaní a sedíte pri stole, majte ruky neustále na stole, aby na ne ostatní videli.
Viac o téme: Sebaistota
  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy