zazimovanie záhrady
Zdroj: istock.com

Ako pripraviť záhradu na zimu

Listy padajúce zo stromov sú jasným dôkazom, že je čas pripraviť záhradu na zimu. Keď padnú na zem poskytujú výživu, ktorá je nevyhnutná pre jarné prebúdzanie rastlín. Horšie je, že neraz sa v listoch môžu skrývať aj škodcovia alebo choroby. Čo všetko treba urobiť pred príchodom mrazov?

Odstráňte odumierajúce rastliny

Je najvyšší čas, aby ste zlikvidovali všetky rastliny a ich časti, ktoré nesú známky choroby, napadnutia škodcami alebo odumreli. Nehádžte ich do kompostu! Najlepšie je ich spáliť alebo zneškodniť v rámci záhradného odpadu. Zlikvidujte tiež všetku možnú burinu a záhradu polejte, aby mala počas zimy dostatok vlahy.

Ošetrite trvalky

Ostrihajte trvalky tak, aby mali 10-15 centimetrov. Nerobte to však pred prvými mrazmi, počkajte kým výživa z hornej časti rastlín stečie do koreňa, kde bude uložená na zimu. Pri strihaní rastlín zlikvidujte každý lepkavý, slizký list, pretože je potenciálnym domovom pre choroby a škodcov.

Prikryte zeminu kompostom

Porozmiestňujte po záhrade 10-15 centimetrov kompostu alebo kompostovaného hnoja. Obohatíte pôdu o živiny a zabránite jej vyčerpaniu. Kompost by mal obsahovať prevažne zelené a hnedé prírodné materiály – lístie, slamu, trávu, ale pokojne i zemiakové šupy či škrupiny z vajec. Nedávajte však ochranný kompost do záhrady priskoro, pretože by ste vytvorili domovy pre hlodavce a hraboše. Počkajte, kým sa dlhodobejšie ochladí.

zazimovanie záhrady
Zdroj: istock.com

Zasaďte jarné okrasné cibuľoviny

Ešte stále – kým nemrzne – môžete vysadiť jarné cibuľové kvety. Na jar vás svojou krásou potešia tulipány, narcisy, hyacinty. Cibuľky treba sadiť do hĺbky trojnásobne väčšej, ako je samotná cibuľka.

Udržujte záhony s neskorou zeleninou

Niektoré druhy zeleniny netreba pred prvými mrazmi zberať. Tolerujú ich, navyše vďaka prvým mrazom dostanú ešte lepšiu chuť – sú sladšie. Platí to pre brokolicu, ružičkový kel, kapustu. Neskoré odrody môžete prakticky zberať až do zimy.

Vyčistite záhradnícke potreby

Myslite na to, že aj na náradí sa môžu udržiavať choroby a škodcovia. Preto je dôležité ho dôkladne očistiť a ošetriť vhodnými prípravkami. Rukoväte z dreva môžete pretrieť olejom, aby ste dopriali drevu výživu. Skontrolujte zásoby úrody a odstráňte všetky poškodené a nahnité plody. Dbajte o prísun vzduchu.

Sabína Zavarská

Foto: istockphoto.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje