Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Punčová bábovka

Punčová bábovka
bábovkaVianoce

Sú dve skupiny ľudí - tí, ktorí majú radi suché bábovky, čím suchšie, tým lepšie, aby ich mohli pekne zapíjať čajom. A potom tí, ktorí majú, naopak, radi mokré a vláčne bábovky. K nim patrím aj ja, aj keď nevýhoda tých vláčnych je, že nie vždy sa hladko vyklopia z formy. :D Poznáte? Ale keďže nemám rada extrémy, táto punčová, rozumej rumovo-citrusová, bábovka, je taká akurát a chutí skvelo. Rozumej zožrala som sama polku. :D

  • Čas varenia 50 minút 175°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

180 g  cukor
5 ks  vajce
135 g  maslo
 šťava z 1 pomaranča
 šťava a kôra z 1/2 citróna
120 ml  rum
5 PL  rozmixované maliny
200 g  polohrubá múka
1  kypriaci prášok s vínnym kameňom
50 g  mleté mandle
2 PL  hrozienka

Postup prípravy

Pri bábovkách zvyknem poctivo šľahať zvlášť sneh z bielkov, ale v nejakej pečiacej skupine som sa dočítala, že je to vraj zbytočné. Tak som skúsila vymiešať vajcia celé a čuduj sa svete, necítila som rozdiel. :) Takže v jednej mise vymiešame najskôr vajcia s cukrom (ideál je krupicový, ale môže byť aj kryštálový. V tomto prípade kvôli farbe odporúčam biely.) Postupne primiešame aj ostatné tekuté položky. Rum je na vás, či obetujete "kapitána", alebo máte na pečenie vyčlenenú fľašku tuzemáku ako ja. :) Inak ja mám pre tuzemák v koláčoch slabosť, takže ostávam asi pri ňom. Maliny som použila mrazené. Keďže som chcela mať bábovku jemne ružovú ako punčová zmrzlina, použila som aj kvapku ružovej gélovej farby. Priznávam. Ale pokojne ju vynechajte a bábovku pre lepší punčový vzhľad polejte napríklad ganache z malín a bielej čoko. ;)

Zvlášť premiešame sypké prísady a zapracujeme do tekutých. Nakoniec vmiešame aj hrozienka. Tie som najskôr namočila do rumu a krátko povarila, aby nabobtnali. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Ak máme silikónovú, netreba mastiť ani sypať. A dáme piecť.

Špajľou skúsime, či je bábovka prepečená aj v strede, vyberieme a preklopíme na tanier. Buď vypadne sama, alebo jej po vychladnutí pomôžeme. :)

 

Tip: Mleté mandle sa dajú nahradiť múkou alebo aj orechmi či kokosom, no to už trošku zmení chuť bábovky.

Tip 2: Ak by ste chceli bábovku viac mokrú a rumovú, zarobte si ešte navyše rum s cukrom, pomarančovou a malinovou šťavou a hotovú bábovku tým pokvapkajte.

7. 11. 2019 20:24

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty