Spoločnosť 07. november 2019

Argument o škodlivosti ultrazvuku som v Amerike nepočula

Lukáš Obšitník Jaroslav Daniška
Lukáš Obšitník Jaroslav Daniška
Hovorí senátorka Sinclairová, ktorá stála pri zrode zákonov na ochranu nenarodeného života od momentu bitia srdca.
Hovorí senátorka Sinclairová, ktorá stála pri zrode zákonov na ochranu nenarodeného života od momentu bitia srdca.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Obšitník

Jaroslav Daniška

Argument o škodlivosti ultrazvuku som v Amerike nepočula

Amy Sinclairová (1975) je od roku 2013 senátorkou v štáte Iowa, politicky patrí k republikánom. Stála pri začiatku legislatívy, ktorá ochranu života pred narodením spája s momentom, keď začína plodu biť srdce, čo významne zvýšilo podporu pre tento zákon vo verejnosti. Tento zákon po Iowe schválilo ďalších 9 štátov USA, na Slovensku ho predložil Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý neprešiel. Aktuálne s témou – ako nástrojom na prevenciu pred potratmi – počíta návrh zákona SNS. Ten prešiel do druhého čítania, vyvolal však búrlivú diskusiu, ktorá ohrozuje jeho schválenie. So senátorkou Sinclairovou sme sa počas jej návštevy v Bratislave rozprávali o zrode myšlienky aj hlavnom argumente v slovenskej debate.

Ste senátorkou v štáte Iowa a patríte do skupiny ľudí, ktorí ako prví prišli s ideou zákona o ochrane života pred narodením od momentu, keď začína biť srdce. Ako to celé vzniklo?

Myslím, že ideu poznáte aj vy na Slovensku, počula som, že pred zhruba mesiacom sa o zákone hlasovalo, aj keď nezískal väčšinu. Ide o jednoduchú vec: navrhujeme, aby od momentu, keď možno zachytiť tlkot srdca, bol takýto nenarodený život chránený. Navrhli sme aj výnimky z tohto pravidla, keď je súčasne život matky v ohrození prežitia, resp. keď je počatie výsledkom znásilnenia, resp. keď je plod v stave, ktorý je nekompatibilný so životom, myslíme tým len vážne okolnosti, žiadny alibizmus pre plánovaný potrat.

Hľadali sme moment, od ktorého možno ľudskú bytosť chápať ako osobu, hľadali sme niečo zrozumiteľné. Keď hovoríte o tlkote nového srdca, je to veľká zmena debaty.Zdieľať

Nenavrhovali sme žiadne trestnoprávne postihy pre lekárov, ale navrhovali sme iný trest: ak by lekár napriek zákazu takýto potrat vykonal, prišiel by o licenciu. Zákon bol po schválení napadnutý pred Ústavným súdom a ten jeho platnosť zrušil.

K tomu sa ešte dostaneme, najskôr ale – kto prvý prišiel s touto myšlienkou chrániť ľudský život od momentu tlkotu srdca?

Debata je veľmi stará, ako viete, nárok na potrat je v USA veľmi široký, žena môže v podstate požiadať o potrať hocikedy a z hocakého dôvodu. Keď republikáni získali väčšinu v Iowe v roku 2017, rozhodli sme sa, že s týmto problémom chceme pohnúť, chceme nejako vykročiť vpred. Naším prvým krokom bol návrh na odňatie štátnych dotácií pre organizácie, ktoré vykonávajú potraty, ako napr. Planned Parenthood, tých organizácií je viacero. Druhým opatrením bolo presadiť reštrikcie, ktoré dovtedy neboli, navrhli sme limit 20 týždňov, dokedy je možné požiadať o potrat, a súčasne povinnosť lekára ukázať matke ultrazvuk. Matka môže síce odmietnuť, ale musí podpísať vyhlásenie, že odmieta vidieť záber ultrazvuku.

Tretím krokom bola snaha začať chrániť plod od momentu počatia. Hľadali sme správny prístup, v pro-life prostredí bolo na to viac názorov a kvôli téme umelého oplodnenia a tiež kvôli niektorým formám antikoncepcie sme sa rozhodli navrhnúť ako hranicu moment, keď je možné zachytiť tlkot srdca. Keďže sme sa museli vzdať momentu počatia, hľadali sme moment, od ktorého možno ľudskú bytosť chápať ako osobu, hľadali sme niečo zrozumiteľné. Člen snemovne reprezentantov amerického Kongresu za štát Iowa Steve King sa spýtal, a čo keby to bolo bitie srdca? Zákon sa prispôsobil na podmienky štátu Iowa, pôvodne prešiel cez Senát v Iowe bez výnimiek, neskoršie ho iowská Snemovňa reprezentantov spojila s iným návrhom zákona, výsledkom bol schválený kompromis s výnimkami, o ktorých som hovorila a ktorý napokon podpísala guvernérka.

Veľkým plusom bolo, že veda bola na strane ochrancov života. Tlkot srdca je potvrdená vec, o tom sa nedá viesť polemika, rovnako ako odlišné DNA ľudskej osoby. Zdieľať

Ako vyzerala debata a kampaň za a proti návrhu, keď ste ho predložili?

Prvá zaujímavá vec bola, že asi tucet pro-life organizácií, ktoré sa inak v nie všetkom zhodnú, sa zjednotili a zákon silne podporili. Moja úloha pri zákone bola v Senáte, kde som bola spravodajcom zákona (floor-manager), podporu bolo veľmi cítiť. Prišli napríklad so sloganom a hashtagom she is a baby, ona je dieťa, ktorý stavia na zvýšenej senzitivite voči diskriminácii žien a upozorňuje, že polovica obetí potratov sú ženy, to je reálna vojna proti ženám. 

Veľkým plusom bolo, že veda bola na strane ochrancov života. Tlkot srdca je potvrdená vec, o tom sa nedá viesť polemika, je to fakt, rovnako ako odlišné DNA ľudskej osoby. Už sa nedá hovoriť, že moje telo je moja vec, keď hovoríte o tlkote nového srdca, je to veľká zmena debaty. Navyše ten hashtag zdôrazňoval, že nejdeme proti právu žien, ale ženy – tie nenarodené – bránime. 

O téme zachytenia tlkotu srdca sa práve vedie búrlivá diskusia na Slovensku, zazneli názory, že to môže poškodiť plod dieťaťa.

Ultrazvuky sú dnes rutinná vec, máme 3D ultrazvuky, kde si možno pozrieť tvár dieťaťa a podobne. Samozrejme, že prekvapivé je aj to, že proti nim hovoria práve tí, ktorí obhajujú potrat a zabitie plodu.Zdieľať

Počula som o tom, keď som sem prišla, prekvapilo ma to, počas diskusie v USA, som podobný argument nikdy nepočula. Zákon o bití srdca sa pritom schválil už v desiatich štátoch USA. Nikto o tom nehovoril, ultrazvuky sú dnes rutinná vec, máme 3D ultrazvuky, kde si možno pozrieť tvár dieťaťa a podobne, prekvapilo ma to. Samozrejme, že prekvapivé je aj to, že o tom hovoria práve tí, ktorí obhajujú potrat a zabitie plodu.

3D ultrazvuky sa robia neskôr, o to teraz nejde, predmetom sporu sú skoré ultrazvuky, ktoré by detegovali bitie srdca od momentu, keď začne tĺcť.

Samozrejme, rozumiem, ale ako vám hovorím, túto tému nikto u nás neotvoril, nehovorilo sa o tom. Neviem, ako to bolo inde, ale nezachytila som, že by sa o tom hovorilo v niektorom z iných štátov USA, kde tento zákon prešiel.

Ako vyzerala kampaň proti zákonu o bití srdca?

V téme ochrany života pred narodením je americká spoločnosť rovnomerne rozdelená, ak to tak možno povedať. Je výrazné percento Američanov, ktorí schvaľujú potraty vždy a za každých okolností, potom je výrazné percento ľudí ako ja, ktorí hovoria o potrebe ochrany nenarodeného života za každých okolností, a nemá to nič spoločné s náboženstvom, pretože ide o otázku ľudských práv. Potom je tu veľké percento ľudí medzi tým.

Polícia zachytila informácie o hrozbách voči mojej osobe, preto som mala policajnú ochranu na verejných vystúpeniach. Moje najstaršie dieťa čelilo útokom na sociálnych sieťach, bolo to nechutné. Ale dostala som aj tisícky podporných listov, esemesiek a mailov.Zdieľať

Keď sa ale otázka formuluje bipolárne, výsledok je zhruba rovnomerne za a proti. Extrémne krídlo obhajcov potratu, samozrejme, viedlo tvrdú kampaň proti nášmu návrhu, ja aj ďalší kolegovia sme čelili hrozbám...

... akým hrozbám?

Nedošlo k priamemu ohrozeniu, štátna polícia zachytila informácie o hrozbách voči mojej osobe, preto som mala policajnú ochranu na verejných vystúpeniach a aktivitách. Moje najstaršie dieťa čelilo útokom na sociálnych sieťach, bolo to nechutné, podobných prípadov bolo viac. Ale na druhej strane som dostala tisícky listov, esemesiek a mailov, a to nepreháňam, z ktorých som cítila podporu. Samozrejme, chodili aj kritické a nesúhlasné, téma sa verejne veľmi riešila.

Ale to najdôležitejšie bolo niečo iné, keď sa predtým robili prieskumy, verejnosť bola rozdelená rovnomerne, keď sa teraz ľudí agentúry pýtali, či sú za ochranu plodu, ktorému bije srdce, podpora vzrástla mimoriadne, bola cez 60 percent.

Presne to isté sa stalo aj u nás.

A myslím, že všetci rozumieme prečo. Keď niekomu bije srdce, vieme, že je to ľudský život, keď prestane biť srdce, znamená to smrť. Tomu rozumie každý z nás. Zmena prístupu k téme dokáže zmeniť nastavenie verejnosti.

K téme:
Zákony o bití srdca nenarodených prijme možno až 10 štátov USA
Viaceré štáty USA pripravili významné pro-life iniciatívy. Zastavia ich súdy?​

Ústavný súd v Iowe v januári tohto roku rozhodol, že tento zákon nie je v súlade s ústavou štátu Iowa a bol zrušený. Váš názor na rozhodnutie sudcov?

Článok jeden odsek jeden ústavy štátu Iowa hovorí, že každý občan má právo na život, slobodu a majetok. Ten jazyk je jasný, nič neskrýva a nemyslím, že ho možno vysvetľovať rôznymi spôsobmi. Názor každého sudcu je jednoducho individuálny názor daného sudcu, môže sa mýliť a ja si myslím, že v tomto prípade sa sudcovia, ktorí zrušili tento zákon, jednoducho mýlia. Myslím, že sa nachádzame v stave, keď väčšina sudcov nášho súdu je v rozpore s tým, čo hovorí naša ústava.

Bol ten zákon istý čas platný alebo nestihol ani vstúpiť do platnosti?

Nikdy nebol použitý, hneď po jeho schválení bol napadnutý pred Ústavným súdom a ten ho zrušil.

Čo bude váš ďalší krok?

Musíme prijať dodatok k ústave, ktorým povieme, že rozhodnutie Ústavného súdu nie je platné. Okrem toho sa deje veľa v iných oblastiach, momentálne máme stav, že potrat je legálny do 20. týždňa, vznikla potreba, aby sme prijali zákon, ktorým budú chránené deti, ktoré prežili napriek pokusu o potrat, aby im bola okamžite poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť.

Pokiaľ ide o celoštátnu úroveň, štáty ako Alabama alebo Louisiana, ktoré už schválili zákony o bití srdca, sa pravdepodobne pokúsia využiť túto tému a vyvolať nové rozhodnutie federálneho Najvyššieho súdu v téme ochrany života pred narodením, aby došlo ku konfrontácii s rozhodnutím Roe vs. Wade z roku 1973, ktorým boli celoštátne zavedené potraty.

Myslíte si, že federálny Najvyšší súd je v stave zvrátiť rozhodnutie z roku 1973?

Na Najvyšší súd boli po zápasoch zvolení viacerí sudcovia, ktorí sú lojálni textu ústavy, máme 9 štátov, ktoré schválili zákony o bití srdca, ktoré odporujú rozhodnutiu z roku 1973. Po rokoch mám pocit, že prevláda konštruktívna atmosféra.Zdieľať

Dúfam v to. Na súd boli po zápasoch zvolení viacerí sudcovia, ktorí sú lojálni textu ústavy, máme 9 štátov, ktoré schválili zákony o bití srdca, ktoré odporujú rozhodnutiu z roku 1973, a napríklad pred dvomi či tromi týždňami Najvyšší súd vyhlásil, že sa bude zaoberať ústavnosťou iného zákona, ktorý súvisí s témou ochrany života a bude posudzovať bezpečnosť praktík na potratovej klinike a ich dosah na ženy. Takže mám po rokoch pocit, že prevláda konštruktívna atmosféra.

Na druhej strane, musíte si uvedomiť, že žijeme v krajine, kde sú štáty ako New York, kde sa potraty schvaľujú až do 9. mesiaca, to znamená, že sú potratené aj deti, ktoré by sa bez problémov mohli narodiť a mohli by prežiť, o ktoré by sa dokázal sociálny systém postarať.

Prípad práva na potrat v takom neskorom štádiu ukazuje, že americkí ústavní sudcovia z roku 1973 alebo väčšina v Kongrese v štáte New York je radikálnejšia, ako boli komunisti u nás. Hoci mnohí americkí demokrati považujú Škandináviu za svoj vzor, nikomu v Škandinávii by nenapadlo zaviesť právo na potrat do 9. mesiaca.

Máte pravdu, je to neuveriteľné. Ak dovolíte, rada budem tento príklad doma používať.  

Nech sa páči. Dovoľte ešte jednu tému. Z času na čas sa u nás píše o škandáloch, ktoré sa spájali s organizáciou s názvom Planned Parenthood. Predstavte nám ju, čo je to za organizáciu?

K téme:
Uškvariť srdce dieťaťa a iné fake news

Planned Parenthood je základným poskytovateľom potratov v USA, bola založená približne pred 100 rokmi Margaret Sangerovou. Dnes je jednou z najväčších poskytovateľov potratov v USA.

Väčšina potratov sa dnes nevykonáva vo verejných alebo súkromných nemocniciach. Väčšina tých súkromných má náboženského zriaďovateľa a potraty neposkytuje vôbec. Verejné nemocnice sú financované z verejných peňazí a z tých sa potraty nemôžu uhrádzať. Väčšina potratov sa preto vykonáva v súkromných zariadeniach, ktoré sa zaoberajú zabezpečovaním tzv. „zdravia žien“.

Sú cirkevné nemocnice chránené výhradou vo svedomí?

Áno, samozrejme. Máme veľmi silnú zákonnú ochranu výhrady vo svedomí pre lekárov, do vykonávania potratov nemôžu byť nútení.

Koľko kliník má Planned Parenthood?

Celoštátne číslo vám neviem povedať. Vo viacerých štátoch organizácia svoje kliniky zatvára, napríklad aj v Iowe. Existuje päť-šesť štátov, ktoré majú iba jednu kliniku poskytujúcu vykonávanie potratov pre celý štát. Celkové údaje sa menia. Podľa môjho názoru je ich ale stále príliš veľa.

Planned Parenthood je organizácia, ktorá tvrdí, že podporuje ženy a zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre ženy. No nehovoria, že všetky služby, ktoré poskytujú, sú v skutočnosti dostupné aj vo všetkých ostatných nemocniciach a ich primárnym cieľom je teda poskytovanie potratov.

Sú ich ďalšie služby lacnejšie alebo drahšie v porovnaní s verejnými alebo cirkevnými zdravotníckymi zariadeniami?

Pre ženy, ktoré nemajú zdravotné poistenie, sú zdarma. Pre ženy, ktoré majú poistenie, sú ich služby v zásade zhruba rovnako drahé, existujú ale prípady, kde sú ich služby drahšie ako v normálnej klinike.

Prečo je Planned Parenthood vo verejnom priestore a v politike taká silná a vplyvná organizácia?

Planned Parenthood cez potraty zarábajú veľa peňazí a využívajú ich na získanie politického vplyvu. Používajú tiež jazyk, ktorý vyznieva, akoby stáli na strane žien, ale to, čo robia v skutočnosti, je niečo iné.Zdieľať

Tým, že robia potraty a zabíjajú nenarodené deti, zarábajú veľa peňazí a využívajú ich na získanie politického vplyvu. Používajú tiež jazyk, ktorý vyznieva, akoby stáli na strane žien a posilňovali ich postavenie v spoločnosti, ale to, čo robia v skutočnosti, je niečo iné.

Na ilustráciu môžem uviesť výpoveď od istej mladej ženy. Vo veku 16 rokov ju vzali do kliniky prevádzkovanej Planned Parenthood a keď napokon povedala, že nechce ísť na potrat, povedali jej, že ak ho nechce, nech nabudúce drží nohy pri sebe. Myslíte si, že tak vyzerá súcit alebo podpora? To je Planned Parenthood. Priživuje sa na obavách žien a ich krízových situáciách a potom im povie, že ich jedinou možnosťou je zabiť život iného človeka.

Ako by ste ohodnotili ich PR?

Majú pomerne silnú PR, podobne ako iné lobistické skupiny. Patria pravdepodobne do TOP desiatky až dvadsiatky najvplyvnejších v Amerike.

Dokážu ovplyvniť voľby do takej miery, že by zásadnejšie ovplyvnili výsledok?

Možno v niektorých oblastiach. Naše voľby sa od vašich trochu líšia. V Iowe máme okrsky, nemáme celoštátne volebné obvody. Závisí to od demografie konkrétneho okrsku. Ten môj je vidiecky a veľmi tradičný, pomerne konzervatívny. Pravdepodobne by neboli schopní ovplyvniť mojich voličov vo svoj prospech. No keď si pozriete mestské časti našich veľkomiest, tam môžu ovplyvniť voľby veľmi ľahko pre odlišnú demografickú povahu voličov, ktorí v nich žijú.

Prezident Trump sa usiluje obmedziť činnosť Planned Parenthood. Čo presne sa deje?

Áno, nejde len o Planned Parenthood, ale všetky organizácie poskytujúce potraty, je ich viacero aj celoštátnych, Planned Parenthood je len najznámejšia z nich. Prezident prednedávnom zakázal financovanie týchto kliník zo štátneho rozpočtu, takže všetky zdanené doláre boli presunuté na financovanie nemocníc, ktoré neposkytujú potraty. Mimochodom, Iowa to urobila skôr, ako to zaviedla federálna vláda.

Z čoho sa potom uhrádzajú potraty?

Po rozhodnutí prezidenta si to musia platiť sami klienti, pretože americkí občania už verejné financovanie potratov nepodporujú.

Pred Bratislavou ste navštívili Budapešť, hovorili ste tam o iniciatíve zákonov o bití srdca. Myslíte si, že môžu zmeniť diskusiu o ochrane života?

Naším hlavným cieľom bolo v tejto veci odvrátiť pozornosť od zdravotnej starostlivosti smerom k tomu, čím skutočne je, teda k poskytovaniu potratov, a hovoriť o dôstojnosti ľudského života a ľudskosti nenarodeného človeka. Myslím, že počas návštevy Budapešti a aj u vás tento odkaz rezonuje. Pozvali ma, aby som pomohla posilniť diskusie na túto tému a otočiť ich iným smerom. Teším sa, že tejto téme sa dostáva pozornosť, že je o ňu záujem.

V Maďarsku je táto situácia komplikovanejšia ako u nás, miera jeho potratovosti je totiž veľmi vysoká.

Príliš dlho sme nechali obhajcov potratov hovoriť o tejto veci ako o právach žien. No pri potratoch dochádza na omnoho hlbšej úrovni k porušovaniu základných ľudských práv dieťaťa.Zdieľať

Áno, je to tak. Zaviedli prorodinné opatrenia a zmenu ústavy, aj vďaka čomu ich miera potratov spadla z približne 40-tisíc ročne spred 8-10 rokov na asi 26-tisíc z minulého roka. Je to veľký krok vpred, no stále je to situácia, ktorú nedokážem pochopiť.

Je to takmer ako v Rusku.

Súhlasím. Takú vysokú mieru potratov nemáme v žiadnom štáte USA, u vás to tiež až takto nie je. Potrebujú o tom viesť diskusiu, bolo to vidieť aj počas mojej návštevy, mala som pocit, akoby sa ženy o tom aj báli niečo povedať, keďže toľko z nich má za sebou potrat. Na ženách leží akási kolektívna vina, a keďže sa to týka toľkých životov, v rozhovoroch sa to považuje za tabu.

Myslím, že naším cieľom by malo byť aj to, aby potraty boli nielen zakázané, ale hlavne aby ich ľudia ani nezvažovali, aby sa stali nemysliteľnými. Potrebujeme o tom hovoriť ako o otázke ľudských práv. Príliš dlho sme nechali obhajcov potratov hovoriť o tejto veci ako o právach žien. No pri potratoch dochádza na omnoho hlbšej úrovni k porušovaniu základných ľudských práv dieťaťa. Musíme diskusiu zamerať na ľudské práva všetkých osôb.

 

Foto: Andrej Lojan

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia