S predchádzajúcim bodom úzko súvisí aj ďalší častý zlozvyk týkajúci sa najmä áut s manuálnou prevodovkou. Z dlhodobého hľadiska totiž hrozí nadmerné opotrebovanie vidlice či radiacej objímky pri častom "odložení" ruky na radiacu páku. Možno je to pre vodiča pohodlné a je schopný ihneď zasiahnuť do radenia, no môže si tým časom spôsobiť nemalé problémy vyžadujúce finančne nákladnú návštevu servisu. A to úplne zbytočne. Ruku teda radšej umiestnite na volant.HN/Radoslav Petrík (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Toto s manuálnou prevodovkou auta nikdy nerobte. Privediete ju "do hrobu"

07.11.2019, 10:06
Nesprávnym používaním auta môžete vážne poškodiť nielen spojku či prevodovku, ale i samotný motor. Následná oprava je potom skutočne finančne náročná.

Automatická prevodovka sa stáva čoraz obľúbenejšou. Nie je sa čomu diviť, poskytuje totiž vodičovi podstatne vyšší komfort pri jazde, odpadáva starosť s radením prevodových stupňov a do istej miery sa tak zvyšuje i bezpečnosť. Môžete sa totiž celý čas venovať vedeniu vozidla a nie premýšľaniu nad tým, ktorý prevodový stupeň v konkrétnej situácií zaradiť.

Automatické prevodovky majú tiež výhody v mestských vozidlách, respektíve pri využívaní vozidla najmä v mestskej premávke. Odpadá nutnosť stláčania spojky, čo môže byť kolónach otravné a spôsobovať väčšie opotrebovanie jednotlivých dielov z dlhodobého hľadiska.

​Avšak manuálne prevodovky vyhľadáva stále veľké množstvo ľudí a svoje zastúpenie majú tiež v športových autách, kde ich zákazníci vyhľadávajú najmä z dôvodu, že chcú byť "v kontakte" s vozidlom a mať pod kontrolou radenie stupňov.

Pochopiteľne, pri skutočne extrémne výkonných super-športových autách už je nutnosť nahrádzať "manuál" práve automatickou prevodovkou. Nie každý však túži po vozidle za stovky tisíc eur a ešte menšie percento ľudí si také auto reálne môže dovoliť. Okrem toho, automatická prevodovka je v drvivej väčšine bežných modelov za príplatok - občas nie práve malý.

Pre tých, ktorí majú vo svojich vozidlách manuálnu prevodovku, prinášame v stručnej galérii vyššie prehľad šiestich tipov, čo s manuálom nerobiť a neprispieť tak k jeho skoršej poruche či opotrebovaniu.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 00:50