Havlove Amnestie opäť ožívajú po 30-tich rokoch

NETKY.SK • 29 Október 2019, 14:00 • 2 min
Havlove Amnestie opäť ožívajú po 30-tich rokoch

BRATISLAVA - Film Amnestie sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta.

slovakia

left justify in out

Nežná revolúcia a príchod prvého československého prezidenta priniesli niekoľko zmien, medzi ktoré patrili aj takzvané Havlove amnestie. Tieto amnestie mali byť udelené politickým väzňom, ale aj iným neprávom súdeným osobám, ktoré sa dostali do zajatia počas obdobia komunizmu. Zámer novozvoleného prezidenta bol síce čestný, no jeho realizácia nedopadla podľa plánu. 

 
Režisér Jonáš Karásek sa pomocou príbehu troch rodín snažil vykresliť pocity, prostredie a celkové životy troch rodín, ktoré boli ovplyvnené systémom vtedy komunistického Československa.  Hlavnou postavou filmu je Drahoš Lupko stvárnený Jurajom Bačom. Jeho postava je veľmi tichá, no napriek tomu kľúčová. Drahoš Lupko vykrádal byty mocných a to ho dostalo do väzenia v Leopoldove, kde bol obklopený krutými, sebeckými a manipulatívnymi ľuďmi. Prijme však  výzvu a plne sa chopí ponúknutej druhej šance? Boj za práva a spravodlivosť nie je jednoduchý, no Lupka motivuje túžba po slobode.

 

img

 

ŠtB, udávanie, tajnosti. Toto všetko bolo súčasťou života miliónov ľudí. Práve preto vyvoláva zrod československej demokracie v novembri 1989  v ľuďoch pocit nádeje a otvára nové možnosti, ktoré pociťujú aj väzni z Leopoldova. Napätá situácia okolo amnestií vyvolá vzburu, ktorá je reakciou na ich neférovosť. "Ja som mal dva roky, keď sa toto celé udialo. Takže všetky tieto informácie mám len sprostredkované od mojich rodičov, známych. Myslím si, že je veľmi dôležité pripomínať tieto udalosti, pripomínať to, ako sa tu žilo predtým." vyjadril sa Juraj Bača.

 

Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Dôležitou súčasťou filmu sú aj kostýmy a kulisy. Nezabudlo sa ani na detaily, ktoré dodali filmu autentickosť. “Walkmany”, jahody so šľahačkou či mydlá v sieťke boli práve tie malé drobnosti, ktoré diváka preniesli späť do minulosti. Soundtrackom filmu sa stala Pasážová revolta Karla Kryla, ktorú naspieval Richard Müller, David Koller a Viki Olejárová spolu s orchestrom Slovenského rozhlasu. Vo filme zazneli aj skladby skupiny Depeche mode, ktorá je akoby symbolom 80. a 90. rokov.  
 
Vo filme Amnestie sa predstaví aj Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Vašut, Marek Majeský, Gregor Hološka, Jana Oľhová, Roman Luknár, Norbert Lichý, Ján Jackuliak, Marek Fučík, Sáva Popovič a ďalší. Ich postavy žiaria, ale aj zlyhávajú a každý z nich svojim spôsobom bojuje či už so systémom, alebo neférovosťou doby."Mám radosť, hladí ma na duši, že niečo takéto príde do slovenských kín." dodáva Ján Jackuliak.

 

 

 

Viac o filme  Amnestie sa dozviete v našej reportáži.  

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies