Do kín prichádzajú filmy Doktor Spánok, Ženská na vrchole, Narušiteľ systému a Osamelí bežci

7.11.2019|Ivet Kollárová|

Mesiac november otvoria v kinách štyri nové snímky, americký horor Doktor Spánok, česká komédia Ženská na vrchole, nemecká dráma Narušiteľ systému a slovenský dokument Osamelí bežci: Ideme ďalej!

A v plnom prúde je aj prehliadka toho najlepšieho z festivalov Berlinale, Cannes a Benátky, Be2Can, ktorá potrvá do nedele 10. novembra.

Režisér Mike Flanagan sa zapísal do povedomia ľudí ako majster nového hororu (Oculus, Hush, seriál Strašidelný dom Hill House, Gerald’s Game) a ako veľký fanúšik majstra písaného hororu, Stephena Kinga si zobral nastarosť réžiu (scenár aj strih) dlhoočakávanej novinky štúdii Warner Bros., Doktor Spánok (Doctor Sleep). Film je adaptáciou rovnomenného románu od Stephena Kinga a voľne nadväzuje na príbeh filmu Osvietenie (r. Stanley Kubrick), ktorý popisuje hrôzostrašné udalosti, ku ktorým došlo pred 40 rokmi v hoteli Overlook. Teraz už dospelý Dan Torrance sa usilovne snaží vyrovnať so svojim hrôzostrašným zážitkom z hotela a nájsť pokoj v duši. Všetko sa ale zmení vo chvíli, keď sa stretne s Abrou, odvážnym mladým dievčaťom, ktoré je obdarené mimoriadnymi schopnosťami označovanými ako „žiarenie“.

Abra inštinktívne vycíti, že Dan má rovnaké tajuplné nadanie ako ona a obráti sa naňho so zúfalou prosbou o pomoc. Neľútostná Rose (prezývaná aj Klobúčnička Rose) a jej nasledovníci, ktorí sa nazývajú Pravý uzol, totiž čerpajú energiu zo „žiarenia“ ďalších nevinných detí a pre dosiahnutie svojej nesmrteľnosti sú ochotní urobiť čokoľvek. Táto dvojica spojí svoje sily a pustí sa s Rose do nemilosrdného boja na život a na smrť. Dospelého Dana Torranca si zahral Ewan McGregor, Rebecca Ferguson stvárnila Rose a v úlohe mladej Abry uvidíme novicku Kyliegh Curran. Okrem nich si vo filme zahrali aj Jacob Tremblay, Cliff Curtis, Carel Struycken, Emily Alyn Lind, Bruce Greenwood, Zahn McClarnon, Carl Lumbly, Robert Longstreet, Jason Davis, Juan Gaspard, Catherine Parker, Chelsea Talmadge, či Alex Essoe.

Od českých susedov prichádza do našich kín komédia v réžii Lenky Kny, Ženská na vrchole. Trošku svojrázna, nezadaná majiteľka biokaviarne Helena odchádza na popud svojej tety Ely s osemročným synom Mikulášom stráviť advent v pokoji na horách. Vďaka vlastnej roztržitosti či hre osudu sa však namiesto luxusného hotela ocitá vo vysokohorskej chate Samota, kde horal Richard sprostredkúva adrenalínové športy. Samotár žije so svojou malou dcérkou Zuzkou a veľmi spoločenským bratom Mišom, uznávaným členom horskej služby, milovníkom žien a zábavy. Helena netuší, že v rovnakú dobu sa jej milujúca matka rozhodne prinútiť protestujúceho otca, aby sa vydali na hory tiež. Sú predsa Vianoce a rodina musí byť spolu! Vysnívaný odpočinok a pohoda sa pre Helenu menia v nečakané dobrodružstvo aj vďaka tomu, že malá Zuza považuje Pražákov za nechutných votrelcov, zatiaľčo malý Mikuláš sa chce stať, tak ako Richard s Mišom, ozajstným horalom. Partia sa v snehom zapadnutej Samotke rozhodne nudiť nebude. V hlavných úlohách Anna Polívková, Bolek Polívka, Martin Dejdar, Jana Preissová, Marek Němec, Jana Krausová, Danica Jurčová, Roman Pomajbo, či Marek Adamczyk.

Do oficiálnej kinodistribúcie dnes vstupuje aj nemecká snímka, dráma Narušiteľ systému (Systemsprenger) od režisérky Nory Fingscheidt. Bernadette, alebo Benni, ako sa radšej necháva prezývať, je dievča s tvárou anjela, no plné nespútanej energie. Je ‘narušiteľom systému’. Tento termín sa používa pre problémové deti, ktoré porušujú každé jedno pravidlo; deti, ktoré odmietajú prijať akýkoľvek druh štruktúry a ktoré postupne prepadnú cez trhliny detských zariadení sociálnej starostlivosti. Nezáleží na tom, kde je toto deväťročné dievča umiestnené, po krátkom čase ju odvšadiaľ vyhodia. Koniec koncov, presne o to jej ide, pretože najviac zo všetkého túži opäť žiť so svojou matkou: ženou, ktorá nie je schopná vyrovnať sa s nevypočítateľným správaním svojej dcéry. 

Nora Fingscheidt podľa vlastného viacnásobne oceneného scenára, vytvorila intenzívnu drámu o obrovskej túžbe jedného dieťaťa po láske, bezpečí a násilnom potenciáli, ktorý to podmieňuje. Film zároveň zobrazuje neúnavné pokusy pedagógov a psychológov, ktorí využívajú rešpekt, nádej a dôveru, aby vytvorili cestu vpred deťom, ktoré svojím správaním ohrozujú ostatných, aj samých seba v dôsledku ich nepredvídateľných výbuchov. Film si z Berlinale 2019 odniesol cenu Strieborný medveď - Cena Alfreda Bauera. V hlavných úlohách Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide, Lisa Hagmeister, Melanie Straub, Victoria Trauttmansdorff, Maryam Zaree, či Matthias Brenner.

Režisér Martin Repka natočil dokument Osamelí bežci: Ideme ďalej!. Film rozpráva príbeh básnickej skupiny Osamelí bežci, ktorá vznikla v roku 1963 a existuje dodnes. No predovšetkým je o veľkom priateľstve medzi jej členmi – Ivanom Laučíkom, Petrom Repkom a Ivanom Štrpkom. Ich osudy a životné peripetie boli rôzne. Peter Repka sa v 70. rokoch presťahoval do Nemecka, Ivan Laučík väčšinu svojho života prežil v Liptovskom Mikuláši a Ivan Štrpka žil v Bratislave. Aj keď ich stretnutia neboli každodenné a nie vždy jednoducho realizovateľné, napriek všetkým prekážkam ich priateľstvo pretrvalo. Prežilo všetky nečakané zvraty spojené s dobovým spoločenským dianím a aj všetky peripetie v ich osobných životoch. Ich tvorba bola a stále je jednou z najzásadnejších v kontexte modernej slovenskej poézie. Na začiatku tejto dokumentárnej road movie Peter odchádza z Offenbachu nad Mohanom, aby sa v Bratislave stretol  s Ivanom a aby sa následne spolu vypravili do Liptovského Mikuláša za druhým Ivanom. Počas tejto cesty Peter a Ivan  stretávajú ďalšie postavy a navštevujú miesta, ktoré súvisia s ich príbehom. Tieto stretnutia ilustrujú príbeh Osamelých bežcov. Je to film o Osamelých bežcoch s Osamelými bežcami, spoluvytváraný Osamelými bežcami. Je to inšpirujúci príbeh o priateľstve!

Pred samotným filmom sa bude premietať krátky film režisérky Joanna Kozuch, Music Box. Cirkusoví akrobati sa snažia o vytvorenie dokonalej pyramídy z ľudských tiel. Jeden z akrobatov si však zraní ruku, neudrží kolegu nad sebou a pyramída sa zrúti. Principál má tri možnosti, ako situáciu vyriešiť: 1. vymeniť zraneného akrobata a nahradiť ho novým, 2. vymeniť všetkých za nový tím alebo 3. nájsť každému členovi pôvodnej zostavy také miesto v zostave, ktoré zodpovedá jeho schopnostiam. Na konci každého z troch riešení je rovnaký výsledok, je na nás, akou cestou sa k nemu dostaneme.

  Foto © Depositphotos/Continental Film/ASFK/Film Europe

Súvisiace články