Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medaila pre Slovensko z hier motošportu. Homola sa zaskvel v Taliansku

Slovenské vlajky na kapote a streche automobilu Mateja Homolu boli neprehliadnuteľné. Rovnako ako jeho výkony na premiérovom podujatí FIA Motorsport Games Rome (Svetové FIA motoristické hry), akejsi olympiáde či majstrovstvách sveta v motošporte. V Taliansku si vyjazdil bronzovú medailu.

06.11.2019 16:17
debata
Matej Homola na otváracom ceremoniáli prvých... Foto: FIA Motorsport Games
Matej Homola Matej Homola na otváracom ceremoniáli prvých FIA Motorsport Games.

Na minulotýždňovom sviatku rýchlych kolies súťažili pretekári v tých kategóriách, ktoré nemajú svoje svetové šampionáty. Prehliadka kapotovaných i formulových vozidiel pred podujatím sa uskutočnila v uliciach Ríma pri slávnych pamätihodnostiach a symbolicky vyvrcholila na štadióne Circus Maximus. Mieste, na ktorom sa v staroveku konali preteky vojnových vozov.

Homola štartoval v Touring Car Cupe, slovenské farby hájil za volantom automobilu Hyundai i30 N TCR talianskeho tímu BRC Racing Team. Na okruhu vo Vallelunge vzdialenom asi 50 kilometrov od miesta otváracieho ceremoniálu sa zaskvel druhým a piatym miestom a celkovo po sčítaní bodov skončil tretí.

Zvíťazil Rus Gavrilov pred Belgičanom Magnusom (obaja na Audi). V konečnom hodnotení 48 zúčastnených krajín obsadilo Slovensko 6. miesto.

Matej Homola s bronzovou medailou z prvých FIA... Foto: FIA Motorsport Games
Matej Homola Matej Homola s bronzovou medailou z prvých FIA Motorsport Games v Taliansku.

Dvadsaťpäťročný jazdec si v tejto sezóne odkrútil sériu pretekov v novom európskom šampionáte TCR Europe v tíme Target Competition. V konkurencii 36 jazdcov obsadil za volantom automobilu Hyundai i30 N TCR konečné 8. miesto, keď šampionát výborne odštartoval víťazstvom na okruhu Hungaroring.

„Chcel som získať titul majstra Európy, veril som si,“ povedal Homola na hodnotiacej tlačovej konferencii v Bratislave. „V sezóne sa však vyskytli viaceré faktory, ktoré hrali proti nám a nepomáhali nám víťaziť na ďalších pretekoch a udržať sa na čelných miestach výsledkovej listiny. Verím, že na základe dosiahnutých výsledkov sa to už v budúcoročnej sezóne nebude opakovať,“ dodal.

Homolovi gratuloval aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel. Motoristický šport totiž v apríli 2019 prijali za riadneho člena SOŠV. „Budeme podporovať a propagovať motoristický šport, aby takéto úspechy prichádzali aj v ďalších rokoch,“ uviedol najvyšší predstaviteľ SOŠV.

Matej Homola na prvých FIA Motorsport Games v... Foto: FIA Motorsport Games
Matej Homola Matej Homola na prvých FIA Motorsport Games v talianskej Vallelunge.

Ambície štartovať v TCR Europe má Homola aj v roku 2020. „Aj posledný výsledok, bronzová medaila z talianskeho premiérového podujatia, bol dôležitý test pre budúcu sezónu, dôležitý pre ‚vyjednávanie‘ financií. Maťo šéfom Hyundai Motorsport ukázal, že je kvalitný jazdec, do ktorého sa oplatí investovať. Predpokladám, že o Maťovej budúcej sezóne opäť v šampionáte TCR Europe sa rozhodne do konca tohto roka,“ uviedol manažér slovenského jazdca a súčasne otec Jaroslav Homola.

Druhý ročník FIA Motorsport Games 2020 by sa mal uskutočniť na francúzskom okruhu Le Castellet.

VIDEO: Druhé miesto Mateja Homolu v kategórii Touring Cars

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Homola #FIA moto