Je to vždy jeden a ten istý príbeh. Vo chvíli, keď s mobilnou kanceláriou vyrazíte do terénu, k dispozícii máte len tú energiu, ktorú si nesiete so sebou. Bez ohľadu na to, či mierite za inšpiráciami do lesov, alebo sa zberáte na chatu bez jedinej elektrickej zásuvky.

Kým ešte nedávno sa všetko točilo iba okolo výkonu solárnych nabíjačiek a kapacity powerbánk, dnes je v hre i rýchlosť nabíjania. Čo vás čaká, ak do svojej výbavy priberiete powerbanku Lamax 20000 mAh Fast Charge? Zoznamujeme sa s ňou v našom projekte Kancelária Les.

Tehlička do batoha

Ľahko sa stane, že ju v po boku ostatnej výbavy prehliadnete. Nenápadná tehlička so zaoblenými hranami nijako neprekračuje hranice uhladeného, technologického dizajnu. Eloxovaný hliníkový plech, čierna gumová páska po obvode a zopár vnorených konektorov akoby sa po boku notebooku, tabletu a ďalšej výbavy strácali.

Výrobca si dal záležať na tom, aby dosiahol pri návrhu powerbanky čo najmenší objem. Ak ju porovnáme s modelom, ktorý v rovnakom segmente kraľoval približne pred dvomi rokmi, ihneď vidíte rozdiel. Hoci je kapacita rovnaká, powerbanka je užšia a výrazne kratšia.

Len hmotnosť vás upozorní na to, že každý pokrok má predsa len svoje limity. Plných 427 gramov váhy pocítite na svojom chrbte tým väčšmi, čím dlhšiu cestu máte naplánovanú. Hustota Li-Ion a Li-Pol akumulátorov sa v posledných rokoch nezmenila.

Predurčená do terénu

Hoci výrobca neuvádza dosiahnutie žiadnych bezpečnostných štandardov, powerbanka je vyhotovená tak, aby zniesla nepohodu poskakovania v batohu a vlhkú klímu prírody. Akumulátory sú vlepené do rámu, doska plošných spojov s konektormi je pevne ukotvená v drážke a aj zapuzdrenie nesie znaky precíznosti.

S plechom a gumovou páskou po obvode nemáte pocit, že v ruke držíte krehký kus elektroniky, ktorý by žiadal pri používaní prebytok jemnocitu. Práve naopak – je pevná, robustná, stavaná na intenzívne používanie. Hustý ranný opar a ani sychravé povetrie do vnútra nepreniknú. V nešikovnosti by ste museli naliať vodu do konektorov, aby sa dostala dnu.

Gumovým krytkám konektorov sa výrobca zámerne vyhol. Ak však máte pocit, že  by vám chýbali, ľahko ich nahradíte univerzálnou lepiacou páskou. To len pre prípad, ak by ste sa ocitli v mimoriadne nepriaznivých podmienkach.

Naozaj rýchle nabíjanie

Nie je zvykom aby výrobcovia k powerbankám pribalili nabíjačku a inak to nie je ani v tomto prípade. Ak ste sa doposiaľ pohybovali mimo sveta rýchlonabíjania, určite počítajte s investíciou naviac. Archaická USB nabíjačka 5V/500mA je úplne nanič. Nabíjanie z nuly do plnej kapacity by vám zabralo takmer 35 hodín.

Plnú rýchlosť nabíjania nevyhráte ani s novšou USB nabíjačkou 5V/2A, ktorá potrebuje necelých 9 hodín času pre plné nabitie. Nabíjacia elektronika plne podporuje štandardy Power Delivery a Quick Charge 3, takže 15 až 20-eurová investícia do novej nabíjačky sa vám určite vyplatí.

Powerbanka si pri USB-C pripojení zvolí PD štandard s 5V/3A, čím pri nabíjaní ušetrí tretinu času. Ďalšie zrýchlenie nastane, ak sa powerbanka dohodne s nabíjačkou na štandarde QC3, pri ktorom zvolí 9V/2A.

Veľmi rýchlo spoznáte pridaný komfort. I hodina pripojenia úplne vybitej powerbanky k nabíjačke postačí na to, aby načerpala energiu do viac ako tretiny svojej kapacity. Útržkom v nepozornosti, alebo pri nečakanej príležitosti nezostanete pri odchode nepripravení.

Nečakajte však podporu rýchlonabíjania pri solárnych paneloch v teréne. Tie ktoré sú v predaji zatiaľ k tejto technológii masovo nedospeli. Všetko je o štandardoch a licenciách, za ktoré sa platí.

Rýchla aj pri odovzdávaní energie

Čo platí pri rýchlom čerpaní energie do zásoby, to sa prejaví aj pri nabíjaní periférií. Ak máte vo výbave notebook s USB-C napájaním, novší model tabletu alebo smartfónu, rýchlonabíjanie určite využijete aj pri nich.

Výrobca zakomponoval do elektroniky všetky štandardy, takže sa vôbec nemusíte obzerať po značkách a výrobcoch. Popri už spomínaných Power Delivery pre USB-C a Quick Charge 3.0 pri štandardných USB konektoroch sú podporované aj ďalšie systémy – MCP od Huawei, AFC od Samsungu,  PE či MTK.

Pod dohľadom je každý jeden port, takže celkový výkon sa rozdelí tak, aby boli pripojené zariadenia nabité čo najrýchlejšie. Nikdy sme nemali pocit, že by sa akumulátory prehrievali, sú pod správou múdreho čipu. Ten sleduje teplotu, odber, napätie pri vybíjaní i nabíjaní.

Všestranná v každej situácii

Vo chvíli, keď sa udomácni vo vašej výbave, nemáte dôvod venovať jej zvláštnu pozornosť. Viete, že máte so sebou pohotovostnú dávku energie a ak vám nechýbajú kábliky so správnymi koncovkami, všetko ide podľa plánu.

Bodový indikátor dáva prehľad o zásobe energie a nabíjaní, dostatočne hrubé kábliky prenesú toľko energie, koľko len powerbanka ponúkne. Len jedinú vec musíte mať na pamäti. Keďže nejde o expedičný model, powerbanka nedokáže prijímať a odovzdávať energiu súčasne.

Znamená to, že vo chvíli keď spustíte jej nabíjanie, elektronika odstaví všetky jej výstupy. Nedokážete ju zreťaziť tak, aby ste naraz nabíjali powerbanku, ale aj hotspot ktorý ste pripojili k jej výstupu. Tak to nefunguje.

Lamax 20000 mAh Fast Charge (31,90€) je výborne spracovaná powerbanka, ktorá šetrí priestor v batohu a súčasne ponúka všetky  štandardy rýchlonabíjania na vstupe i výstupe. Je spoľahlivá pri solárnom nabíjaní, neprekáža jej prevádzka v nižších teplotách a ak príde na úchytkové nabíjanie, s dobrým adaptérom ju naplníte rýchlejšie ako by ste čakali. Ide o model vybavený všetkými súčasnými technológiami s výnimkou bezdrôtového nabíjania periférií a reťazenia.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár