Vysokohorská turistika v Dolomitoch je aj pre malých

Marka Zacková
Marka Zacková
Vyraziť na trojtisícové kopce s malým dieťaťom? Možno to znie trošku odvážne, ale neďaleko nás sú vrchy, kde je to veľmi príjemné, a k vrcholom sa dostanú aj ľudia, ktorí nie sú horolezci.
Marka Zacková

Marka Zacková

Vysokohorská turistika v Dolomitoch je aj pre malých
Vyraziť na trojtisícové kopce s malým dieťaťom? Možno to znie trošku odvážne, ale neďaleko nás sú vrchy, kde je to veľmi príjemné, a k vrcholom sa dostanú aj ľudia, ktorí nie sú horolezci.

Túto jeseň sme mali chuť vyraziť niekam do hôr. Hľadali sme miesto, kde by sme mohli chodiť na túry celý týždeň a ktoré by bolo zaujímavé aj pre nášho trojročného syna. Po pekných zážitkoch zo zimnej dovolenky sme si spomenuli na Dolomity. Bola som zvedavá ako priestranné talianske zjazdovky vyzerajú v lete.

Vyrazili sme preto do Južného Tirolska, ktoré je zo Slovenska vzdialené 7 hodín (pokiaľ nie je zápcha). Naším cieľom bolo údolie Val Gardena, ktoré mnohí poznajú podľa lyžiarskeho okruhu Sella Ronda. Je jedným z najväčších lyžiarskych stredísk v Európe a je zaujímavé tým, že obkolesuje horský masív Gruppo del Sella a môžete ho celý oblyžovať v smere aj v protismere hodinových ručičiek a za celý deň nelyžujete dvakrát na tom istom svahu.

Najprv sa mi zdalo zvláštne ísť do lyžiarskeho strediska, keď nie je sneh. Ale bolo to najlepšie rozhodnutie tejto jesene. Zjazdovky sa premenili na zelené lúky, namiesto lyžiarov boli všade kravičky, pár turistov a cyklistov. A v horských chatách mali stále rovnako dobré Bombardino (taliansky vaječný koňak, ktorý počas lyžovačky dobre zahreje) alebo guláš.

Malé romantické mestečko, v ktorom sme bývali, sa volá Ortisei a je zároveň hlavným mestom časti Val Gardena. Architektúra a atmosféra v tejto časti Talianska (vlastne Južného Tirolska) je veľmi podobná rakúskym horským dedinkám. Domáci rozprávajú nielen taliansky, ale hlavne nemecky a žijú spätí so zvykmi a kultúrou. V prvý deň nášho výletu sme zažili omšu so sprievodom cez celé mestečko, do ktorého boli zapojení cirkevní ale aj mestskí hodnostári, dychová kapela a rôzne spolky.

Prečítajte si tiež:
Jesenné Írsko - výlet za osadníkmi z Katanu

Výhodou Ortisei je jeho poloha. Na kopce sme sa dostali sedačkovými lanovkami a každý deň sme mohli ísť na inú stranu. Vďaka tomu sme vôbec nepotrebovali auto. Lanovky nás vyviezli do výšky viac ako 2000 metrov nad morom, odkiaľ sme si už vychutnávali krásny výhľad a túra sa mohla začať. Trasy a chodníčky sú tu pre všetkých.

Od dôchodcov až po skúsených horolezcov, každý si príde na svoje. Chodníky sú výborne značené a ku krásnym výhľadom sa dá dostať pomerne rýchlo. Toto miesto je známe aj pre cyklistov, ktorí tu majú ideálne zjazdy a cestičky. Kedysi sa hore museli vyviezť tiež lanovkou, dnes už jazdia na elektrických bicykloch (podobne ako takmer všetci obyvatelia dediniek :).

Medzi kopce, ktoré sme navštívili, patrí impozantná Seceda, Col Raiser a najťažší výšľap bol po kamenistej časti Sassolungo, ktorý sa týči do 3 181 m nadmorskej výšky. Náš syn sa nadšene vybehal na pastvinách Alpe Di Siusi a všetci sme si oddýchli na príjemnom výlete na Resciesu.

Výhodou výletov v Sella Ronda je, že sme po túre mohli zísť do iného údolia, ako sme začali, a vďaka medzimestským autobusom sme sa dostali domov. Tieto autobusy sú pre ubytovaných hostí zdarma.

Seceda

Col Raiser

Sassolungo

Taliansko je známe aj dobrým jedlom. My sme si krásne panoramatické výhľady vychutnávali aj počas pikniku na lúke a keď sme mali chuť na miestne špeciality, stačilo zájsť do niektorej z horských chát, ktoré fungujú aj v lete.

Okrem domácich špecialít z horskej chaty sme si opäť doniesli zásoby olivového oleja na celý rok :).

Na našom výlete ma najviac potešilo príjemné jesenné počasie. Na kopcoch krásne svietilo slnko, tak stačila flísová bunda alebo niekedy aj tričko. Na vrcholoch bol niekedy aj sneh, tam bolo treba prihodiť ešte jednu vrstvu, ale slnko teplotu príjemne vyrovnávalo.

Pozor si ale treba dať na koniec sezóny. Letná sezóna končí v polke októbra a to znamená, že prestanú jazdiť lanovky, autobusy a zatvára sa väčšina ubytovania.

My sme mali šťastie, že sa nám podarilo chytiť posledný týždeň sezóny. Niektoré lanovky nejazdia už od konca septembra, takže si treba zvážiť, kedy sa sem vyberiete.

Poslednou skvelou vecou na lyžiarskych strediskách v Dolomitoch sú termálne kúpaliská.

Ak vám náhodou nevyjde počasie alebo len budete chcieť zrelaxovať po turistike, odporúčam mestské termálne kúpalisko s vírivkami, saunami a šmýkačkami nielen pre deti, ktoré je dokonca lacnejšie ako u nás.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia