Koniec nelegálneho sledovania seriálov? Hollywood klepe po prstoch

Záver októbra sa pre televízny svet zapíše do histórie pozitívne aj negatívne. Zrazili sa dva tábory, ktoré nikdy nebudú zadobre. Nelegálne on-line sledovanie seriálov dostalo ranu nielen v Česku a na Slovensku.

06.11.2019 09:30
televízia, televízor, sledovanie televízie,... Foto:
Veľké televízne spoločnosti zabojovali proti nelegálnemu sledovaniu. Piráti sa zrejme veľmi rýchlo spamätajú.
debata (3)

Aliancii za kreativitu a zábavu (ACE), ktorá združuje veľké americké spoločnosti ako Netflix, Amazon, HBO, Hulu, Disney alebo filmové štúdio Warner Bros., sa podarilo eliminovať portály s pirátskym obsahom. Na tie bol nadviazaný aj mimoriadne obľúbený portál Čechov a Slovákov – Topserialy.to, ktorý bol nútený ukončiť činnosť. Svet legálneho sledovania slávi malé víťazstvo, nelegálny smúti.

Zahraničné portály ako Openload, Verystream, Rapidvideo a Streamango, ktoré slúžili na ukladanie dát a videozáznamov, expresne ukončili činnosť, prevádzkovateľom hrozia žaloby a údajne aj pokuty dosahujúce výšku niekoľko miliónov dolárov. ACE o ďalšom postupe voči majiteľom stránok oficiálne mlčí. Pravdou však je, že im spôsobili obrovské škody, keďže návštevnosť aj skončeného portálu Topserialy ďalekosiahle presahovala počet legálnych predplatiteľov. To len potvrdzuje fakt, že internetové pirátstvo prekvitá aj v časoch, keď sú on-line televízie čoraz dostupnejšie a cenovo priaznivejšie.

Portál Topserialy.to ponúkal najnovšie seriály a filmy len pár hodín po ich odvysielaní v USA, samozrejme, s titulkami. Pre našincov sa stal akousi samozrejmosťou pri sledovaní obľúbených programov. Vzhľadom na fakt, že portál preberal zdieľané odkazy zo zahraničných portálov, stratil pointu svojej existencie.

Len pár hodín po zániku zahraničných portálov visel na obľúbenej česko-slovenskej stránke strohý odkaz pre fanúšikov: „Služby verystream, openload, streamango a rapidvideo ukončili prevádzku. Nakoľko všetky odkazy na videá pochádzali z týchto zdrojov, rozhodli sme sa ukončiť prevádzku aj my. Farewell, RIP.“ Aktuálne je stránka už úplne nedostupná.

Seriálový portál denne navštívilo pol milióna užívateľov. V česko-slovenskom internetovom priestore ide o enormné číslo a je to veľká rana pre tých, ktorí si zvykli za obľúbené programy neplatiť. Zároveň sa v tomto publiku skrýva obrovský potenciál pre televízie, ktoré by mali divákov presvedčiť, aby si ich služby predplatili. Postup voči nelegálnym šíriteľom obsahu preto nie je náhodný. Práve tohtoročná jeseň je charakteristická štartom novým streamovacích televízií a posilňovaním tých existujúcich.

K etablovaným hráčom na trhu, ako Netflix, Hulu, Amazon alebo HBO GO sa 1. novembra pridala Apple TV+, 12. novembra štartuje azda najväčší konkurent spomínaných platforiem Disney+. Na rok 2020 avizuje HBO vznik novej on-line televízie HBO Max. Každá streamovacia služba so sebou prináša pôvodnú tvorbu, do ktorej čoraz viac investuje rekordné sumy. Je pre ne životne dôležité, aby k sebe prilákali čo najviac platiacich zákazníkov. O to naliehavejšie je to na malých trhoch, kde je veľkosť publika obmedzená.

S výraznou expanziou on-line hráčov na televíznom trhu však vznikla pre fanúšikov seriálov a filmov chúlostivá situácia. Je otázne, či si budú ochotní a schopní financovať viacero televízií. Obsah je roztrieštený medzi všetky spomínané platformy a keď niekto sleduje viacero seriálov naraz, musel by si predplatiť viac staníc.

Koľko stoja online televízie?

Cena na mesačné predplatné Netflixu sa začína od 7,99 eura, HBO GO zvyšuje cenu na 5,99 eura. Apple TV+ je najlacnejšia, mesačné predplatné predstavuje 4,99 eura, ale táto služba má najmenej obsahu. Kto si bude chcieť zaplatiť aj Disney+, musí si prichystať 6,99 eura mesačne. Za Amazon Prime fanúšik zaplatí 5,99 eura, aktuálne platí akcia na prvých šesť mesiacov za 2,99 eura.

Zbrane neskladajú ani fanúšikovia portálu Topserialy.to. Na Facebooku priaznivci založili udalosť za záchranu ich obľúbenej stránky. Všetko nasvedčuje, že nevinná zábavka sa zmení na reálnu demonštráciu. O udalosť má záujem 15-tisíc priaznivcov, ďalších 4-tisíc potvrdilo účasť. Stretnúť by sa mali 15. novembra v Brne.

Ponúka sa otázka, či sa blíži koniec nelegálneho sledovania seriálov a filmov. Tento fenomén zrejme nikdy nevymizne, a to aj napriek rastúcemu úsiliu kľúčových televíznych hráčov. Už v minulosti sa podarilo aktivity rôznych podobných portálov eliminovať. Platí však prirovnanie k drakovi. Teraz sa ACE podarilo uťať pomyselných niekoľko hláv, história však potvrdzuje, že stačí krátky čas, aby drakovi „vyrástlo“ oveľa viac hláv, a situácia sa tak pre pirátov vrátila „do normálu.“ Zrejme to inak nebude ani teraz.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #seriály #nelegálne sťahovanie #pirátsky server #HBO Go #Hulu #Disney+ #nelegálne sledovanie