Denník N

P. Kosatík: Jiný TGM (Čitateľský denník 52/2019)

„Kromě toho, že chtěl konečně poznat vlast nejpočetnějšího slovanského národa, toužil po setkání s jedním konkrétním člověkem. Spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj ho zaujal nedávno vydaným spisem, v němž rozebíral podstatu své náboženské víry a po vzoru dávných českých bratří a Petra Chelčického nastínil svou novou životní koncepci „neprotivení se zlu násilím“.

Masaryka tato myšlenka zaujala natolik, že ji hned po přečtení Tolstého knihy zařadil do svích univerzitních přednášek z praktické filozofie — ačkoliv si nebyl jist, nakolik s ní souhlasí. I on věřil, že hlavní silou, přetvářehíci svět, je láska: Ježíš, v kterého Masaryk věřil, to říkal a dělal přesně takto. Je-li však v konfrontaci zejména se zlými silami láska vždy tím nejúčinnejším prostředkem, o tom nebyl přesvědčen.

Mezi útočníkem a napadeným podle něho existoval propastní etický rozdíl, který dovoloval napadenému užít adekvátních, tj. taktéž násilních způsobů obrany. Rozhodl se tedy zajet za Tolstým, aby se v debatě s ním na místě o pravdě přesvědčil.“

Voľakde som to už spomínal — s blížiacou sa tridsiatkou mám stále väčší záujem o životopisy (nikdy pred tým som to nerobil, ktovie, čo to znamená). Dokonca som si na nich vyhradil časť poličky v našej rodinnej knižnici. No a ten Masarykov je jednoznačne najkrajší. Myslím to doslova.

Keď som sa tu minule vytešoval z vydavateľstva Host, teraz sa teším z Paseky. Do sveta pustili ľúbezný kus knihy — plátnený chrbát, biela razba, dvojica stužiek, červeno-modrá paleta. Pripomenulo mi to tú našu Ilustrovanú ústavu.

Aj tu máme vtipné ilustrácie, tentokrát od Alexeya Klyuykova, a super truper typografiu Martina Pecinu. Toho sledujem už dlhšie (odkedy napísal knihu o knihách) a jeho typografické vtípky ma preveľmi bavia. Tuná majú najmä podobu škrtaných slov a viet — búranie mýtov o Masarykovi, ktoré chce robiť autor v texte, tak odzrkadľuje aj jeho forma. Nadchlo ma aj zalomenie — konečne je text vzdušný, odsadený, prsty mi pri čítaní nezakrývali text (ó, aký luxus). Pre bibliofilov a dizajnérov pekný zážitok.

Aj ten obsah sa podaril, Kosatík píše s ľahkosťou a vtipom. To spomínam kvôli tomu, že som sa už viac krát pokúšal popasovať (napríklad) s Historickou revue — a bolo to pre mňa u-tr-pe-nie. Ťažkopádny jazyk, nezaujímavo uchopené témy, rozvláčny text ktorý ma ako laika málokde zaujal. No, a táto kniha je presný opak.

Štyristo strán o našom prvom prezidentovi som lúskal s radosťou a (možno až na niektoré politické kapitoly) porozumel všetkému. Je tu veľa infošiek, ktoré ste o ňom (zrejme) nevedeli — pinkanie medzi katolicizmom a protestantizmom, ženy po smrti manželky, rebelantská povaha. Kosatík nekreslí žiaden svätý obrázok, ale ani nebúra sochy.

Tak si to prečítajte, keď už bolo to sto prvé výročie vzniku republiky.

P. Kosatík: Jiný TGM
Paseka, 2018
424 strán
*
85 %

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.