Hore

Photoshop pre iPad

Adobe upgradovalo fotografický balíček Creative Cloud pre počítače aj chytré zariadenia. Viaceré aplikácie sa dočkali niekoľkých vylepšení. My sa pozrieme na najvýznamnejšiu novinku, ktorou je Photoshop pre iPad.

Adobe avizovalo Photoshop pre iPad už niekoľko mesiacov dopredu. Táto aplikácia plne podporuje súborový formát PSD a využíva rovnaký základný kód ako desktopová verzia. Ovládanie je však prispôsobené dotykovému ovládaniu a neprekvapí, že grafické rozhranie je podobné ako u Lightroomu pre chytré zariadenia. Rovnako využíva aj Adobe Creative Cloud, vďaka ktorému sú súbory synchronizované medzi rôznymi zariadeniami.

Nie všetky funkcie, ktoré sú v desktopovej verzii, nájdete aj na iPade. Ďalšie funkcie ale budú postupne doplňované. Ak máte fotograficky balíček CC, tak si už teraz môžete nainštalovať Photoshop na svoj iPad. Ak nemáte, môžete si nainštalovať 30-dňovú skúšobnú verziu.


Ak nemáte Adobe Creative Cloud plán, môžete si nainštalovať 30-dňovú skúšobnú verziu.

Photoshop pre iPad má už teraz veľmi dobre prepracovanú funkciu vrstiev a masiek. Zatiaľ je to aplikácia určená predovšetkým na retušovanie, kolážovanie a kreslenie. Menej pre úpravu fotografií, tú by ste mali robiť v Lightroome. Základné funkcie úprav sú k dispozícii cez vrstvy. Photoshop pre iPad nie je tak komplexný, ako jeho desktopová verzia. Úplne chýbajú filtre.


Úvodná obrazovka v grafickom štýle Lightroomu pre chytré zariadenia.


Vytváranie nového dokumentu je podobné ako u desktopového Photoshopu.


Práca s vrstvami a maskami je prepracovaná, niektoré funkcie však ešte nie sú aktívne.


Editácia fotografií je zatiaľ obmedzená, úplne chýbajú filtre.


Photoshop pre iPad funguje na týchto zariadeniach:

  • iPad Pro (Wi-Fi, Wi-Fi a Cellular)
  • iPad Pro (12,9") a 2. generácia
  • iPad Pro (10,5")
  • iPad Pro (9,7")
  • iPad 5. generácie
  • iPad Mini 4
  • iPad Air 2


Ak máte v súčasnosti program Cloud Creative s kapacitou 20 GB (alebo ho zakúpite pred 31. januárom 2020), Photoshop pre iPad bude zahrnutý do balíčka spolu s Lightroom, Lightroom Classic a Photoshopom pre počítače.

Neskôr bude súčasťou predplatného aplikácie Photoshop (desktopový plus pre iPad) so 100GB cloudom za 20,99USD mesačne. Alebo využijete balíček Adobe All Apps za 52,99USD mesačne. Nakoniec ho môžete mať aj samostatne za 9,99 USD mesačne.

Záver

Photoshop pre iPad je kvalitná aplikácia, ktorá nie je ale presnou obdobou desktopovej verzie. Tak ako Lightroom pre chytré zariadenia ukazuje na to, že zariadenia typu tablet majú svoje obmedzenia a práca s nimi nie je tak komfortná. Sú to ale veľmi vítané aplikácie, ktoré umožňujú kreatívnym fotografom, grafikom a ilustrátorom, pracovať aj na inom type zariadenia, ako na počítači. Photoshop pre iPad sa bude intenzívne vyvíjať. Po čase by skutočne mohol byť takmer plnohodnotnou alternatívou desktopovej verzie.

Teraz aj na iPade sa opakuje rovnaká situácia, akú sme mali v minulosti na počítačoch. Photoshop bol kedysi hlavným nástrojom fotografa, neskôr ho takmer úplne nahradil Lightroom. A tak je tomu aj na iPade, Lightroom je praktickejší na úpravu fotografií, Photoshop poslúži na pokročilé retušovanie a kolážovanie.

https://www.adobe.com/products/photoshop/ipad.html

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jozef Macák
2019-11-06 09:33:57
to fakt tam nedali ani len krivky??? omg...
inak dobre sa adobe snazi vytriast dukaty z jablckarov....chces lightroom a PS aj na tablete? 20 ojro mesacne poprosim Ale tak aspon mam svoj windowsacky tablet zas o trosku radsej
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia