Hore

CEWE Photo Award

Víťazi najväčšej fotografickej súťaže na svete CEWE Photo Award sú už známi.

Vo štvrtok 26. septembra sa v Múzeu prírodných dejín vo Viedni vyhlasovali víťazi najväčšej fotografickej súťaže CEWE Photo Award na svete za rok 2019. So svojou fotografiou sa spomedzi 448 152 príspevkov do súťaže presadila Ina Schieferdecker z Nemecka a svoje ocenenie si prevzala na slávnostnom odovzdávaní cien.


CEWE Photo Award 2019 - Yann Arthus-Bertrand, Ina Schieferdecker, Christian Friege.

Ktoré fotografie priťahujú pozornosť? Zvyčajne sú to motívy, ktoré odkrývajú problémy alebo divákovi sprístupnia nejakú krízu. S cenou CEWE Photo Award chcel poskytovateľ fotografických služieb CEWE vedome pôsobiť ako protiklad týchto ocenení a pod heslom „Our World is Beautiful“ ukázať najkrajšie stránky sveta. Na túto výzvu zareagovalo v tomto ročníku súťaže toľko fotografov ako ešte nikdy predtým: vďaka 448 152 prihlásených prácam sa súťaž CEWE Photo Award stala najväčšou fotografickou súťažou na svete. Okrem vysokého počtu fotografií urobila na porotu dojem predovšetkým ich obrovská kvalita. „Amatérski, ale aj profesionálni fotografi ukázali nielen vysoké technické zručnosti, ale aj cit pre mimoriadne momenty,“ zdôraznil Dr. Christian Friege, predseda predstavenstva CEWE a člen sedemčlennej poroty.

Pôsobivý gala večer pre ocenených

Gala večerom, počas ktorého boli ocenení víťazi desiatich kategórií a ktorý sa konal v Múzeu prírodných dejín vo Viedni, sprevádzal moderátor Steven Gätjen. Rovných 170 hostí, medzi ktorými boli okrem víťazov aj porota, zástupcovia fotografického priemyslu, novinári a partneri z celej Európy, napäto sledovalo slávnostný ceremoniál.

Skvelé ceny pre víťaznú fotografiu

Ina Schieferdecker z Nemecka nielen presvedčila svojou senzačnou snímkou sysľa v kategórii Zvieratá, ale získala aj cenu za celkové víťazstvo. Okrem oficiálnej ceny CEWE Photo Award 2019 sa môže tešiť z cesty, nového fotografického vybavenia a fotoproduktov CEWE v celkovej hodnote 25 000 eur. „Veľmi sa teším, že sa mi podarilo dostať do správneho svetla tento ohrozený druh živočícha. Inšpiruje ma, keď môžem na sysľov upozorniť aj v rámci fotografického dobrodružstva,“ povedala amatérska fotografka o motíve svojej fotografie. Cenu jej odovzdal predseda poroty, svetoznámy fotograf Yann Arthus Bertrand. Spolu so zvyškom poroty v zložení britská fotografka Christie Goodwin, fotograf venujúci sa dronovej fotografii Tobias Hägg (@airpixels), Markus Schreiber (Associated Press), Joachim Herrmann (Reuters), Dr. Wilfried Vyslozil (predseda predstavenstva organizácie SOS Kinderdörfer Weltweit) a Dr. Christian Friege (predseda predstavenstva CEWE) sa zhodli na jednom: „V tejto fotografii sa stretávajú všetky faktory, ktoré tvoria dobrý záber: nápad, prevedenie a technika. Dopĺňa ich štipka humoru. Skutočná víťazná snímka so symetriou, pastelovou farebnosťou a excelentnou technikou.“


Výherca Ina Schieferdecker s fotografiou „Versteckspiel mit dem Ziesel“ v kategórii Animals, DE


Výherca Alice Van Kempen s fotografiou „The Coat“ v kategórii Humour, NL


Výherca Janusz Nadolski s fotografiou „Źycie codzienne/Everyday life“ v kategórii People, PL


Výherca Jose Antoine Costa s fotografiou „Insomnia III“ v kategórii Architecture and Infrastructure, FR


Výherca Cosmin Stan s fotografiou „Mystical lands“ v kategórii Landscapes, RO


Výherca Annemarie Berlin s fotografiou „Balance“ v kategórii Travel and culture, DE


Výherca Thorsten Becker s fotografiou „Jump“ v kategórii Sport, DE


Výherca Cihan Karaca s fotografiou „bread boat“ v kategórii Food, TR


Výherca Anders Anderson s fotografiou „The pool, revisited“ v kategórii Hobby and leisure, SE


Výherca Csaba Daróczi s fotografiou „Bunny jumping“ v kategórii Nature, HU

Ako sa darilo Slovákom?

Z celkového počtu 448 152 prihlásených fotografií bolo viac ako 12 300 zo Slovenska. Z tohoto počtu bolo v TOP 1000 umiestnených 26 fotografií. Najvyššie umiestnená fotografia je od mladého fotografa Matúša Šalamúna. Umiestnila sa na 35.mieste.


SK-SK - Animals, Matúš Šalamún

V TOP 50 nájdeme aj fotografiu od Miňa Debnára. V TOP 115 sa umiestnila aj fotografia od Pavla Straňáka.


US-SK - People, Miňo Debnár


CU-SK - Travel and culture, Pavol Straňák

Celkovo sa súťaže zúčastnilo 1 125 Slovákov, ktorí svojimi fotografiami súťažili o výhru. Nesmierne sa tešíme z tejto účasti a blahoželáme všetkým výhercom.

Šek s darom pre SOS Childrens Villages

Za každú fotografiu prihlásenú do súťaže CEWE Photo Award darovala spoločnosť CEWE 10 centov organizácii SOS Childrens Villages. Predseda jej predstavenstva, Dr. Wilfried Vyslozil, si vo Viedni prebral šek s darom vo výške 44 815,20 eur od člena predstavenstva, Thomasa Mehlsa. „Bol som veľmi rád, že sme spolu s SOS Childrens Villages mohli byť súčasťou najväčšej fotografickej súťaže na svete,“ zdôraznil pri preberaní šeku. „Pre mňa bola navyše mimoriadna česť, že som mal možnosť byť členom poroty a pomôcť pri výbere víťaznej snímky.“ Darovaná suma poputuje na projekt vzdelávania detí v Indii. „Organizácia SOS Childrens Villages podporuje v Indii viac ako 51 500 detí, mladých aj dospelých ľudí v núdzi. Dar od CEWE Photo Award pôjde na nový projekt podpory s názvom ‚YouthCan!‘, vďaka ktorému by mladí ľudia z chudobných rodín mali dostať skutočnú šancu presadiť sa na miestnom trhu práce,“ vysvetlil Thomas Mehls.


CEWE Photo Award 2019.

Výstava víťazných fotografií na Slovensku

Všetci, ktorí by si radi pozreli víťazné fotografie a mnohé ďalšie vynikajúce zábery aj slovenských súťažiacich naživo, budú mať možnosť od 1. do 30.4. 2020 v priestoroch Slovenského národného divadla. Zároveň sa bude na jar 2020 konať v priestoroch Slovak Press Photo v Zichyho paláci v Bratislave výstava pre najvyššie umiestneného Slováka, Martina Šalamúna.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované