Ut, 16. apríla 2024.

Obľúbené jedlá slávnych maďarských spisovateľov (1.časť)

Možno viacerí už premýšľali o tom, čo jedli a pili, prípadne ako sa stravovali naši predkovia. Alebo čo bolo obľúbeným jedlom našich slávnych osobností?

Len si predstavte ako Sándor Petőfi načiera lyžicou tvarohové rezance, Mór Jókai zas fazuľovú polievku. Ako si Ferenc Deák pochutnáva na bábovke, János Arany zas na šiškách (marcafánk), Ferenc Molnár  na štrúdľe (rétes) a Miklós Radnóti na drobných miňonkách.

V nasledujúcej sérii vám predstavíme zaujímavú tvár maďarských literárnych velikánov a to skrze ich najobľúbenejšie jedlá.

Kálmán Mikszáth a palócka polievka (palócleves)

Ak počujeme prímenie „najväčší Palóc“ (legnagyobb palóc) musí ísť jednoznačne o maďarského spisovateľa Kálmána Mikszátha (1847–1910). Mikszáth sa narodil na území historického Horného Uhorska (Felvidék) v dedine Sklabiná (Szklabonya). Študoval v Rimavskej Sobote a v Banskej Štiavnici a po niekoľkých obchádzkach došiel aj do Budapešti.

Pracoval ako súdny porotca, právnik, neskôr novinár. Spolu s Mórom Jókaim bol aj poslancom uhorského snemu. Ilonu Mauks si až dvakrát zobral za manželku. Mladý pár žil dlhé obdobie v extrémnej chudobe, napokon sa kvôli tomu aj rozviedli. Lenže po piatich rokov Mikszáth opäť požiadal Ilonu o ruku.

Hoci Mikszáthove ostré a humorné diela boli veľmi známe, skutočným velikánom maďarskej literatúry sa stal vďaka svojim románom. Slovenskí rodáci (Tót atyafiak), Dobrí Polovci (A jó palócok), Dáždnik Svätého Petra (Szent Péter esernyője), Podivné manželstvo (Különös házasság), Prípad mladého Nosztyho s Marikou Tóthovou (A Noszty fiú esete Tóth Marival) či Čierne mesto (A fekete város) – u Maďarov sa sotva sa nájde niekto, kto by nečítal aspoň jedno z jeho najznámejších diel.

Mimo toho vyšla celá rada jeho pestrých prác a noviel s témou gastronómie. Napríklad v diele Maďarská kuchyňa (A magyar konyha) oboznamuje čitateľa s históriou dolnozemského jablkového koláča. Avšak najviac gastronomických zaujímavostí a skúseností sa dozvedáme z jeho diel opisujúcich raňajky ministra financií a parlamentné stravovanie.

Jedným z najobľúbenejších jedál Kálmána Mikszátha bol tvarohový koláč z kôprom. V jeho dielach sa viackrát spomína aj bravčový perkelt na paprike, pečienka pečená v peci a koláč pečený na liste (levélen sült lepény).

Spisovateľ mimoriadne obľuboval plnený kapustný list (töltött káposzta), ktorý nazýva aj kráľom všetkých jedál. „Klobúk dolu pred Jeho Veličenstvom“ – píše. Plnený kapustný list je aj dnes jedným z najvýznamnejších a najpríznačnejších jedál maďarskej kuchyne.

Počas svojho pobytu v meste Szeged vzdáva pamiatku mnohých tamojším pochúťkam, akými sú napríklad kaša z jahňacieho mäsa (juhhúsos kása), sladká kapusta s teľacinou (borjúcubákos édes káposzta), sikulský guláš (székelygulyás), jahniacia pečienka, rybací paprikáš, sumec na kapuste, šťuka so slaninou ako aj celej rade ovocných závinov.

Mikszáth mimo toho obľuboval aj šťavelovú omáčku (sóskamártás), keďže jarný šťavel bol toho času oveľa viac váženejším gastronomickým elementom ako je tomu dnes.

Z polievkovej misy sa vyparovala vynikajúca polievka, potom nasledovalo varené mäso so šťavelovou omáčkou pozbieranou zo záhradky, čo Kálmána ponechalo v tej šťastnej ilúzii, že celá táto hostina pochádza z panstva. Následne prišiel plnený kapustný list (töltött káposzta), vyprážané jahňacie mäso a tvarohová štrúdľa, všetky tie dedinské jedlá, ktoré Kálmán najviac miloval“ – píše manželka slávneho maďarského spisovateľa.

Ďalšou zaujímavosťou je, že na počesť slávneho Kálmána Mikszátha vznikli tzv. Mikszáthove rezy (Mikszáth-szelet). Sladký zákusok zo svetlého a kakaového piškótového cesta plnený marhuľovým džemom. V tlači sa recept objavil prvýkrát v diele Magyar Uriasszonyok Szakácskönyve (Kuchárska kniha maďarských aristokratiek, 1927) od autorky Idy Scipiades. S veľkou pravdepodobnosťou ho vymyslel János Gundel, otec Károlya Gundela a pridal ho do jedálneho lístka súčasne s palockou polievkou, ktorú venoval práve najväčšiemu Palócovi.

Preložené z originálu: Éva Ferenczy: Híres emberek, kedvenc ételek

    Related Posts

    Tradičné maďarské vianočné jedlá aj s receptami!
    Obľúbené jedlá slávnych maďarských spisovateľov (3.časť)
    Obľúbené jedlá slávnych maďarských spisovateľov (2.časť)