Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Mrkvová torta s citrónovým tvarohovým krémom
V poslednej dobe mám strašný chtíč piecť, ale akosi to nestíhame jesť. Preto organizujem oslavy. A ako dôvod mi stačia napríklad polnarodeniny. :P
- 50 minút 165°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
210 g | mrkva |
100 g | mleté vlašské orechy |
2 ks | vajce |
1 | menší banán |
110 g | maslo |
2 dl | kyslá smotana |
190 g | hladká špaldová múka |
110 g | trstinový cukor |
1 | vanilkový cukor |
1 PL | tekutý med |
1 | kypriaci prášok |
kôra z polovice citróna | |
+ šípkový alebo marhuľový džem | |
125 g | maslo |
250 g | krémový odtučnený tvaroh |
3 PL | hrudkovitý tvaroh |
350 ml | mlieko |
1,5 bal | Zlatý klas alebo vanilkový puding |
1 | vanilínový cukor |
2 PL | práškový cukor |
1 ČL | citrónová šťava |
kôra z polovice citróna |
Postup prípravy
Teraz vážne. Moja druhá dcéra Margarétka má tú smolu, že už toľko nestíham, ako pri Karolínke, a tak stále nemá denníček, dosť pekných fotiek ani zachytený každý dôležitý okamih jej života. Tak som si povedala, že aspoň v niečom bude mať navrch a symbolicky sme oslávili jej pol roka. Bez darčekov, len sme mali kávu, vínko a tortu s margarétkami. :) Symbolicky mrkvovú, lebo mrkvu už má vo svojom jedálničku. Recept vychádza z tejto mrkvovo-kokosovej krásky, ale použila som orechy a iný krém. (Pomenila som tam všeličo, ale toto je hlavný rozdiel.) Inak bola chutná a svieža, ja teda mrkváče môžem, takže dva kúsky padli za obeť hneď, ak nerátam to, čo som ešte degustovala počas zdobenia. :D
V jednej mise zmiešame práškové prísady, vrátane orechov, v druhej rozmixujeme vajcia, smotanu, banán a roztopené maslo s medom. Rozmiešame metličkou a spojíme so sypkými prísadami. Nakoniec vmiešame aj najemno nastrúhanú mrkvu.
Dno formy s odnímateľným dnom (použila som s priemerom 21 cm) vyložíme papierom na pečenie a boky veľmi jemne potrieme maslom. Vylejeme cesto, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Koláčik je po upečení vláčny a trochu mokrý, ale na špajli nezanecháva stopy.
Krém som chcela robiť klasický - mascarpone, šľahačka a tvaroh. Lenže nemala som mascarpone ani šľahačku. A tak som zvolila iný, tvarohový. Bola to skvelá voľba, lebo nebol veľmi mastný a chutil skoro ako pribináčik. :) Maslo necháme zmäknúť a zatiaľ si uvaríme hustý puding, ktorý osladíme vanilkovým cukrom. Počas chladnutia ho premiešavame, aby sa nevytvorila koža. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a pridávame k nemu tvaroh. Nakoniec po častiach vmiešame aj vychladnutý puding. Dochutíme citrónovou šťavou a kôrou.
Korpus otočíme spodkom hore a prerežeme na dvakrát. Natrieme vrstvou džemu, naň rozotrieme hrubšiu vrstvu krému a poskladáme. Vrch ozdobíme, ako sa nám páči.
Tip: Ako náhradu citróna v kréme môžete použiť 1 balíček ochuteného trstinového citrónového cukru Dr. Oetker.
Tip 2: Množstvá sú trochu čudné, keďže mám takú stredne veľkú formu, ale inak na malú tortu zmiešajte 1 maslo, 1 tvaroh a 1 puding v polovičnej dávke mlieka (plus cukor). No a na veľkú tortu zdvojnásobte. :P
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk