Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Mrkvová torta s citrónovým tvarohovým krémom

Mrkvová torta s citrónovým tvarohovým krémom
torta

V poslednej dobe mám strašný chtíč piecť, ale akosi to nestíhame jesť. Preto organizujem oslavy. A ako dôvod mi stačia napríklad polnarodeniny. :P

  • Čas varenia 50 minút 165°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

210 g  mrkva
100 g  mleté vlašské orechy
2 ks  vajce
1  menší banán
110 g  maslo
2 dl  kyslá smotana
190 g  hladká špaldová múka
110 g  trstinový cukor
1  vanilkový cukor
1 PL  tekutý med
1  kypriaci prášok
 kôra z polovice citróna
 + šípkový alebo marhuľový džem
 
KRÉM
125 g  maslo
250 g  krémový odtučnený tvaroh
3 PL  hrudkovitý tvaroh
350 ml  mlieko
1,5 bal  Zlatý klas alebo vanilkový puding
1  vanilínový cukor
2 PL  práškový cukor
1 ČL  citrónová šťava
 kôra z polovice citróna

Postup prípravy

Teraz vážne. Moja druhá dcéra Margarétka má tú smolu, že už toľko nestíham, ako pri Karolínke, a tak stále nemá denníček, dosť pekných fotiek ani zachytený každý dôležitý okamih jej života. Tak som si povedala, že aspoň v niečom bude mať navrch a symbolicky sme oslávili jej pol roka. Bez darčekov, len sme mali kávu, vínko a tortu s margarétkami. :) Symbolicky mrkvovú, lebo mrkvu už má vo svojom jedálničku. Recept vychádza z tejto mrkvovo-kokosovej krásky, ale použila som orechy a iný krém. (Pomenila som tam všeličo, ale toto je hlavný rozdiel.) Inak bola chutná a svieža, ja teda mrkváče môžem, takže dva kúsky padli za obeť hneď, ak nerátam to, čo som ešte degustovala počas zdobenia. :D

V jednej mise zmiešame práškové prísady, vrátane orechov, v druhej rozmixujeme vajcia, smotanu, banán a roztopené maslo s medom. Rozmiešame metličkou a spojíme so sypkými prísadami. Nakoniec vmiešame aj najemno nastrúhanú mrkvu.

Dno formy s odnímateľným dnom (použila som s priemerom 21 cm) vyložíme papierom na pečenie a boky veľmi jemne potrieme maslom. Vylejeme cesto, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Koláčik je po upečení vláčny a trochu mokrý, ale na špajli nezanecháva stopy.

Krém som chcela robiť klasický - mascarpone, šľahačka a tvaroh. Lenže nemala som mascarpone ani šľahačku. A tak som zvolila iný, tvarohový. Bola to skvelá voľba, lebo nebol veľmi mastný a chutil skoro ako pribináčik. :) Maslo necháme zmäknúť a zatiaľ si uvaríme hustý puding, ktorý osladíme vanilkovým cukrom. Počas chladnutia ho premiešavame, aby sa nevytvorila koža. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a pridávame k nemu tvaroh. Nakoniec po častiach vmiešame aj vychladnutý puding. Dochutíme citrónovou šťavou a kôrou.

Korpus otočíme spodkom hore a prerežeme na dvakrát. Natrieme vrstvou džemu, naň rozotrieme hrubšiu vrstvu krému a poskladáme. Vrch ozdobíme, ako sa nám páči.

Tip: Ako náhradu citróna v kréme môžete použiť 1 balíček ochuteného trstinového citrónového cukru Dr. Oetker.

Tip 2: Množstvá sú trochu čudné, keďže mám takú stredne veľkú formu, ale inak na malú tortu zmiešajte 1 maslo, 1 tvaroh a 1 puding v polovičnej dávke mlieka (plus cukor). No a na veľkú tortu zdvojnásobte. :P

 

4. 11. 2019 19:17

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty